COVID-19 új típusú korona vírus állatorvosi szemmel

A COVID-19 koronavírus burkos RNS vírusok közé tartozik. Alapvetően cseppfertőzéssel terjed, de bizonyos felületeken sokáig fertőzőképes marad. Gyakori kézmosással, arcunk érintésének kerülésével, szájmaszk, gumikesztyű viselésével védhetjük magunkat, embertársainkat. Fontos tudni, hogy a vírus közvetítésében jelenlegi tudásunk szerint kedvtelésből tartott állatok és háziállatok nem vesznek részt.
A hazánkban korona vírust kutató virulógusok* a szájmaszk viselését nemcsak azért javasolják, mert az -akár tünetmentes- betegek ily módon nem terjesztik a vírust, hanem azért is, mert a viselőjüket is megvédi attól, hogy az arcukhoz, szemükhöz önkéntelenül (naponta közel száz alkalommal) nyúlva önmagukat fertőzzék. Ebből a szempontból bármilyen maszk”jobb, mint a semmi”, sokan otthon saját maguk gyártanak védőmaszkokat, sállal, kendővel takarják arcukat, szemüveggel szemüket.
Minden tavasszal kiírásra kerül Fejér megyében az összevezetett eboltás, ez idén a korona vírus okozta járvány miatt elnapolásra kerül. Az ebek éves kötelező veszettség elleni immunizálása a vonatkozó jogszabály** értelmében engedélyezett állategészségügyi szolgáltató létesítményben (rendelő, rendelőintézet, klinika) vagy az állattartó kérésére az állat tartási-helyén végezhető el, mert a jelenlegi járványügyi helyzet rendeződéséig a Kamara nem javasolja az összevezetett oltás kiírását.***
A Magyar Állatorvosi Kamara állásfoglalása értelmében****az állategészségügyi szolgáltató intézmények nem tartoznak „vendéglátó üzlet”, „üzlet” kategóriába. Ebből következik, hogy az állategészségügyi szolgáltató intézmények nyitva tartására nem vonatkozik a hivatkozott Kormányrendelet, amit részben az élelmiszer-termelő állatok zavartalan látásának fontossága is magyaráz. Különös figyelmet kell fordítanunk egymás védelmére.
- A járványhelyzetre tekintettel a rendelőben csakis előzetes bejelentkezés alapján, előre egyeztetett időpontban van lehetőség az oltás és egyéb állat-egészségügyi szolgáltatás elvégzésére.
- Továbbra is elsőbbséget élveznek a sürgős ellátást igénylő esetek. Ez módosíthatja az időpontra érkező betegek ellátásának ütemezését.
- Az állatorvosi rendelőben a felületeket és a levegőt rendszeresen fertőtlenítik az állatorvosok a vírus terjedésének csökkentése érdekében.
- Kérjük, hogy a rendelőbe és a váróba egy időben egy tulajdonos jöjjön.
- Idősebb tulajdonosok maradjanak otthon, kérjenek segítséget a fiatalabb családtagoktól, ismerősöktől.
- A várakozás ideje alatt - a patikákhoz hasonlóan- legalább 2m-re álljanak egymástól.
Ha Ön lázas, köhög, nehezen lélegzik, ne Ön hozza házi kedvencét állatorvoshoz, ne üljön le a váróteremben, hanem azonnal forduljon a háziorvosához.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében (06-80-277-455, 06-80-277-456).
                                                                     Dr. Kelemen Ferenc állatorvos (30-5301513)
Forrás:
*https://szkk.pte.hu
**A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet
***A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) országos Elnökségének 2020. március 13-i ajánlása a magyar állatorvosok számára az emberek járványos koronavírusos megbetegedésével (COVID-19) összefüggésben
****MÁOK FSZ 2020. március 16. állásfoglalása a COVID-19 járvánnyal összefüggésben az üzletek (kereskedelmi egységek) nyitva tartásáról szóló 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelettel kapcsolatban