Iskolánk hírei

Rohannak a napok, sűrűsödnek az események, rengeteg a feladat, s bizony közeleg az év vége.
Minden hónap adja a lehetőséget, hogy minél több tanórán kívüli rendezvény is legyen. Március hónapban az önkormányzattal, civil szervezetekkel együtt emlékeztünk a dicső forradalomra, melyen az 5. osztályosok adtak színvonalas műsort. Köszönet nekik, s az érdeklődést szülők részéről. Még a hónap végén „nyuszis- nap”-ot tartottunk, melyen jól érezték magukat a gyerekek. Az 5. osztályosokkal életre keltettük a virágos kertet, mely kedves színfoltja az épület elejének. Közben versenyeken jártak a gyerekek:
-    Farkas Aliz a Pusztaszabolcsi tankerületi népdaléneklési verseny I. helyezettje lett, Varga Dorina és Varga Laura szép éneklésükért dicséretet kaptak.
-    A 3-4. osztályosok - Kroó Zoltán, Zariczky Emma, Budai Hanna, Nyikus Evelin Sárosdon, a Fazekas Gyula tiszteletére rendezett komplex tanulmányi versenyen 2. helyezést értek el.
-     Jakab Alexandra a tankerületi rajzpályázaton lett díjazott.
-    Úszó versenyen jártunk Iváncsán: Nagy Szabolcs: 1 arany, 2 bronz; Patatics Zoltán: 1 arany; Pribék István: 1 ezüst, 2 bronz.
-    a Tankerületi Költészet napi szavalóversenyt Mezőfalván rendezték meg: I. helyezett: Benyovszki Rebeka 4.o., III. helyezett: Kaszap Elina 1. o. tanulók lettek.
-    A néptáncot népszerűsítettük Pusztaszabolcson a középiskolában, a gyerekek ügyesek voltak.
-    Április 9.-én a sok- sok előkészület, szervezés meghozta eredményét. Egy jó hangulatú, színvonalas jótékonysági rendezvényt tartottunk a szülők jóvoltából, a gyerekek javára. Kedveskedni akartunk, ezért egy utcatáncot tanultak be a gyerekek, s két kislány: Oláh Viktória és Jámbor Melinda táncfellépése színesítette még az estet. A tiszta bevétel: 461 E Ft lett. Egy emberként mozdultak meg a segíteni szándékozók, melyet a gyerekek nevében köszönünk. Mivel több oldal lenne felsorolni a segítőket, egy kis köszönő levelet juttattunk el minden támogatóhoz.
-    Április 15.-én egy busznyi gyerek és szülő volt Pusztaszabolcson a középiskolában a Szakmák éjszakája c. rendezvényen. Csoki tőzsde, termékbemutató, vetélkedő, pályaorientáció foglalkozás színesítette a rendezvényt.
-    Az idei évben is beneveztünk a Te Szedd! mozgalomba. Úgy érezzük, hogy e szép, tiszta település akkor marad ilyen, ha már kisgyermekkorban a szemléletformálásra megfelelő hangsúlyt fektetünk.
-    Április 15-én Dunaújvárosban léptek fel a néptáncosok a Tehetség napja program keretében. Ügyesek, szépek voltak. Köszönjük az utaztatást.
-    Április 28.-án a szélrózsa minden irányába mentünk versenyezni:
• Továbbjutottak focistáink az első fordulón, s Rácalmáson kell bizonyítaniuk rátermettségüket, tudásukat.
•    Szépíró-szépolvasó versenyen 8 fő vett részt Baracson, 4 fő környezetvédelmi vetélkedőn próbálta ki magát. A gyerekek utaztatásába, ha csak teheti, besegít a Sziront’Art Egyesület. Nélkülük kevesebbet tudnánk versenyre menni. Köszönjük a segítségüket!
•    Évfolyamonként egy-egy csapattal Ercsiben voltunk a Gyors ész hamar kész vetélkedőn. A szállításban a szülők segítettek.
Május hónapban az édesanyákat, nagymamákat köszöntjük meghitt keretek között. Egy 5. osztályos tanulónk által írt verset a Gyerekszemmel rovatban olvashatnak. Laczi Zolika próbálkozik a versírással, s két versét is közzé teszem.
Április közepén megtörtént a leendő első osztályosok beíratása. Mindig izgalmas időszak ez egy iskola életében, hisz a létszámokat törvény írja elő. Szeretném örömmel jelenteni, hogy megvan az első osztályosok létszáma, de ez nem így van. E kis, de családias iskola felkészülten, szeretettel várja a diákokat.
Terveink között szerepel a Bozsik- program indítása, a rendszeres lovaglás lehetőségének megteremtése. Az iskola rendszere nehézkesen mozdul egy-egy nagyobb volumenű feladat megvalósításakor. A türelem pedagógus-szülő részéről egyaránt fontos, s ha mellé társul a bizalom, akkor az együttes munka hoz eredményt. Május hónapban 2 alkalommal egész iskolát érintő programokon veszünk részt. Júniusban az Iskola-gálára hívjuk a szülőket, majd a közös tanévzárón lesz az utolsó együttes rendezvényünk.
Mátyási Sándorné


Gyerekszemmel

Laczi Zoltán: Küzdj!
Ha küzdeni akarsz, küzdj!
Ha élni akarsz, élj!
Ha látni akarsz, láss, de a
lábad elé nézz, s küzdj az életedért!

Ha elvesztetted ezt a nagy csatát
elveszted életed nagy álmát.
S ha fáj a sírógörcs, neked
küzdened kell tovább!

Ha nem bírod elveszted ezt
a nagy csatát.
De ha még is kibírod, küzdj,
küzdj, tovább!


Laczi Zoltán: Anyák napjára
Édesanyák ti
örök életű angyalok.
Ti örökké fogtok élni
Még ha a Földön
nem is, a szívünkben
Örökkön örökké.
A felbecsülhetetlen
érték ti vagytok a
Földön a kincs,
a fákon a rigó,
Kik fölvirítják hangjukkal a napom
a fellegekben.