Óvodai életünkből

Szeptembertől új apró gyermekekkel bővült az ”óvodások világa”. A vigasztaló szavak, az óvoda szeretetteljes légköre segítette át a kisgyermekeket a kezdeti nehézségeken, a reggeli sírdogálásokon, nehéz elválásokon.   A „régi" óvodások nagy örömmel érkeztek, és hamar birtokba vették az óvodát, a játékokat, az udvart. Újra találkozhattak csoporttársaikkal, barátaikkal. A nagycsoportosok már az iskolára készülnek, sok dolguk lesz ebben az évben.
Fontos számunkra, hogy érzelmileg mindenki biztonságban érezze magát, szeretetet, törődést kapjon és derűs, nyugodt, kiegyensúlyozott, bizalommal teli légkörben töltse napjait óvodánkban. Az óvodai élet minden napján izgalmas tevékenységeket biztosítunk a gyermekek számára, melybe szabad döntés alapján mindenki bekapcsolódhat. Azonban ügyelünk, hogy a szabad játék lehetősége minden nap központi tevékenység maradjon és a felkínált lehetőségek is ehhez kapcsolódjanak.
A hagyományok, jeles napok megélése, ápolása teszi színesebbé az óvodai életünket. Szeptemberben, Szent Mihály havában a mindennapok tevékenyen teltek. A szorgos kis kezek először kitakarították a csoportokat és az óvoda udvarát a Takarítási Világnaphoz kapcsolódóan. Majd ezek az ügyes gyermeki kezek elkészítették a só-liszt gyurma péksüteményeket és a vásárfiákat a Mihály napi vásárra.

A nagycsoportosok szüreti mondókás, énekes játékos, néptáncos műsorral léptek fel a községi szüreti felvonuláson, majd a Besnyőről elszármazottak találkozóján is megörvendeztették a vendégeket egy őszi műsorral.
A mese szórakoztatja a gyermekeket, felkelti a kíváncsiságukat, jóra tanítja őket, lelki táplálékot nyújt nekik. Ezért fontos, hogy minél több mesét hallgassanak az óvodások is. A Népmese Napján az iskola 4. osztályos tanulói újra örömet szereztek az ovisoknak a mesélésükkel, dramatizálásukkal.
Október 3-án a zenés szüreti műsoron vidáman, önfeledten zenéltek, énekeltek, táncoltak óvodásaink.
Nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre. A gyermekeket a közvetlen természeti és társadalmi környezetük minél alaposabb megismerésére, szeretetére neveljük.
Az Országos Könyvtári Napok keretében a Süni csoportosok ellátogattak a könyvtárba, ahol Rózsika néni mesélt nekik, beszélgetett velük és sok érdekes, gazdagon illusztrált gyermekkönyveket mutatott meg.
A környezeti nevelés során egyik célunk az állatok szeretetére, óvására, állatokkal kapcsolatos felelős magatartásra nevelés. Az Állatok Világnapján játék, kisállat simogatás, séta közben az állatok megfigyelése által történt a pozitív attitűd kialakítása. November 6-án óvodásaink egy előadáson vettek részt, ahol sok érdekes dolgot hallottak a keleti sünök életéről, életmódjáról, táplálkozási szokásairól, gondozásáról, védelméről egy afrikai fehérhasú törpesün segítségével. Az előadás végén természetesen minden kisgyermek megsimogatta a sünit.

Heti egy-egy alkalommal jó hangulatú zeneovira, népi játék foglalkozásra,katolikus hitoktatásra adunk lehetőséget a tehetséges, illetve érdeklődő gyerekeknek.
Reméljük ebben a nevelési évben is minden kisgyerek jól fogja érezni magát a Pöttömsziget Óvodában. Jókedvvel, vidáman érkezik majd reggelente az óvodába és élményekkel gazdagon tér haza otthonába.
”Csináljon bármit, ami nyitogatja szemét és eszét, szaporítja tapasztalatait. Ő azt hiszi, csak játszik. De mi már tudjuk, mire megy a játék. Arra, hogy e világban otthonosan mozgó, eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle.”
/Varga Domokos/