Iskolánk hírei - Visszatekintő

A 2018- as év elején a legfontosabb feladatunk volt a félévet zárni. A mérlegnek két oldala van. Az egyik oldalon mi, pedagógusok, a másik oldalon a szülői ház a gyerekekkel. Egy mély elemző munka után megfogalmaztuk a 2. félévre vonatkozó célkitűzéseinket, mely célkitűzések nem mehetnek szembe a gyerekek érdekeivel. Az ő érdekük, hogy az iskolában sajátítsák el a tananyag nagy részét, s otthon már csak a gyakorlás, a rögzítés legyen a feladat. A mindennapokban elég leterheltek a gyerekek. Ezért próbálunk egy nyugodt, otthonos légkört teremteni számukra. Egy dolgot azonban napi szinten megtapasztalunk. Ha a táskába nincs bepakolva másnapra, ha a házi feladat nem készül el, akkor az otthoni ellenőrzéssel gond lehet. Persze ők már önállóak, de a szemnek mindig rajtuk kell lenni, hisz azért csak gyerekekről beszélünk. Eszköz csak a rendszeresség, a motiváció lehet, melynek a legegyszerűbb módja, ha sokat dicsérjük a gyereket, s észrevesszük az igyekezetét. Ugyanakkor nem árt fokozatosan elvárásokat is megfogalmazni, melyeket a szülő számon is kér. Miután a tágabb környezet ingerhatásai alól úgysem tudjuk teljes mértékben megóvni őket (lásd, okos telefon melyet le se tesznek), legalább az otthoni és az iskolai értékrendek közelítsenek egymáshoz. Mi pedagógusok csak ennyit szeretnénk. E gondolathoz az is hozzátartozik, hogy a félévben nyújtott segítséget messzemenően megköszönjem. Igazán sok szülő nyújt napi szinten segítséget, s a nagyobb rendezvényeken együtt vagyunk eredményesek.
Félév egy kicsit a statisztika tükrében:
Tanulólétszám: 110 fő
Alsó tagozat: 56 fő
Felső tagozat: 54 fő
Kitűnő tanuló alsóban:
•    2. osztály: Bula Ádám, Nagy Vanessza, Tálas Dzsenifer
•    3. osztály: Kaszap Elina, Magos Rebeka, Szikszai Thesszalia, Varga Nóra
•    4. osztály: Mátrai Leila
Szöveges értékelést kaptak első osztályosaink, s kiválóan megfelelt: Béki Boglárka, Benyovszki Áron, Halász Bendegúz, Joó Anna, Kecskés Bálint, Molnár Liza, Németh Regina, Puskás Márk.
A felső tagozatban kitűnő tanulók:
•    5. osztály: Kroó Zoltán, Zarycki Emma
•    7. osztály: Bán Ottília, Pető Petra
•    8. osztály: Horváth Márton, Nagy Szabolcs.
Rájuk nagyon büszkék vagyunk.
1 tanuló 3 tantárgyból bukott a 8. osztályban.
Kiemelt, precíz munkát igényelt a végzős tanulók beiskolázása, mely még nem zárult le.
A szülői értekezleteken volt lehetősége a szülőknek a napi gondokról, örömökről szót váltani a pedagógusokkal.
Január Hónapban elkezdődtek a tanulmányi versenyek, melyek értékelése márciusban történik meg az Arany- héten.
Egy jó hangulatú, tartalmas farsangon vagyunk túl. Rengeteg ötletes egyéni jelmezes gyerek, csoportos műsorok színesítették a délutánt. Köszönet a szülőknek a bulis hangulatért Kovács Renátónak, s a zsűri munkája sem volt könnyű. Sikerült még február hónapban eljutni Velencére korcsolyázni a felső tagozatosokkal. Nagyon ügyeses voltak és nagyon élvezték. Egy nagy busszal színházban voltunk 40-en Veszprémben. Köszönet a Szüsze elnökének a szervezésért!
Nagyon büszkék vagyunk Kaszap Elina 3. osztályos tanulónkra. Köszönöm Varga Evelin felkészítő tanárnak, hogy eljuttatta Elinát az idei Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyre, s a legjobb 15 tanuló közt szerepelt a kislány.
Hagyományos verseny a körzetben Mezőfalván a betűzgető verseny. A gyerekek egy helyesírási TOTÓ kitöltése után betűzgettek egy 40 szóból álló szójegyzékből. Ügyesen szerepelt a 2. osztályosok közül Nagy Vanessza és Bula Ádám, a 3. osztályból Kaszap Elina, a 4. osztályból Nagy Laura és Mátrai Leila. Örömünkre a 3. osztályosok szoros versenyében Bosnyák- Nagy Zsófia III. helyezést ért el. Köszönjük a Sziront’ Art Egyesületnek ismételten a szállításban nyújtott segítséget!
Számos közös feladatunk van még, melyhez kitartást kívánok.
Készülünk a márciusi ünnepekre, illetve az áprilisi SZÜSZE rendezvényre. Évente egy alkalom van, amikor a szülők szórakozással egybekötött támogatását kérjük. A plakátok a település több helyén megtalálhatóak lesznek. Április 14- ére ne csináljanak más programot! Az idei évben is megköszönjük a tombolatárgyakat, s minden nemű támogatást.
Tisztelettel hívunk minden érdeklődőt az 1848-49 es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékező műsorunkra a mellékelt meghívó szerint.

Mátyási Sándorné