Óvodai életünkből


„Amikor a világ éled,
kizöldülnek mezők, rétek.
Bimbó nyílik, rügy kipattan,
hancúrozunk a szabadban.”


Miután az iskolásokkal együtt elbúcsúztattuk a telet a kisze báb elégetésével, színes tavaszi programokkal töltöttük a tavaszt az óvodában.
„Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak neve napján” újra felelevenítettük a Gergely-járás népszokását. Az iskola 4. osztályos tanulói eljöttek az óvodába, hogy énekléssel, dramatikus játékkal és tánccal az iskolába verbuválják a nagycsoportos gyerekeket.

Nemzeti ünnepünk előtt az egész hetünket átszőtte a március 15-ei készülődés. A gyerekek megismerkedtek a nemzeti szimbólumainkkal, készültek a zászlók, kokárdák. Játékidőben huszárokká változtak a fiúk, a kislányok fejét pártával díszítettük. Meneteltünk, énekeltünk, verseltünk, táncoltunk. Játékosan megismerték az ovisok a küzdelem és összetartozás érzését.

Március 20-án újra foglalkozást tartott óvodásainknak a Tüskéshátú Madártanoda. Közelről megcsodálhattuk az emberi hangot is utánzó Dórit, a dolmányos varjút. Játékos feladatok segítségével elevenítettük fel az erdei állatokról és a madarakról szerzett ismereteket.

Március 21-23. között rendeztük meg az egészségnapokat óvodánkban. Mivel a kicsiknek az egészség egy elvont fogalom, ezért inkább megmutatjuk nekik a táplálkozás, a testmozgás, a pihenés vagy akár a környezetük védelmén keresztül, hogy mit hogyan csináljanak. Levendulatea és levendulás lekvár kóstolása, illóolaj szagolgatása közben megismerkedtek a gyerekek a gyógynövény jótékony, egészségvédő hatásaival. Páli Szilvia védőnő játékos foglalkozásán az egészséges étkezésről és életmódról szereztek új ismereteket, illetve használták tudásukat ovisaink. A mozgásban gazdag életmód és a biztonságos közlekedés érdekében óvodásaink kerékpáros ügyességi pályán tekerték a járművüket.

A Víz világnapján felhívtuk óvodásaink figyelmét arra, hogy a víz az egyik legféltettebb kincsünk. Betekintést adtunk a víz használatába, értékébe, nélkülözhetetlenségébe, és beszélgetünk arról, hogyan kell megőrizni tisztaságát. Játszottunk és kísérleteztünk a vízzel. Célunk, hogy a jövő generációiban tudatosítsuk a víz szerepének, védelmének jelentőségét.

Mint sok-sok éve, most is több napos készülődés, ráhangolódás előzte meg az óvodai húsvéti ünnepet. A gyerekek különböző technikákkal, különböző anyagok felhasználásával készítették el a húsvét jelképeit: nyuszit, bárányt, tojásokat. Az ünnepi napon a lányokat illatos kölnivel meglocsolták a fiúk, a szép locsolóversért csokitojás járt. Az udvaron járt a húsvéti nyuszi és minden gyermeknek egy kis csomagot hagyott tele finom csokival. Természetesen a nyuszi sok-sok simogatást kapott óvodásainktól.

A Süni csoportosokkal újra ellátogattunk az iskolába a 4. osztályosokhoz. Közösen húsvéti kosárkákat készítettünk, vidám hangulatban énekes, mozgásos játékokat játszottunk, mesét hallgattunk. A kellemes élmények hatására nagycsoportosaink lelkesen készülnek az iskolába.

Április 17-én Áprily Géza előadóművész zenés tavaszköszöntő műsorán ovisaink önfeledten énekeltek, a vidám játékokban lelkesen vettek részt.

A Föld napján a szülőknek és a szorgos gyermekkezeknek köszönhetően kiskertünk megszépült, óvodánk kivirágosodott.

Óvodánk természetbarát környezete lehetővé tette, hogy kiemelten foglalkozzunk a madárvédelemmel, ezáltal intézményünk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől megkapta a Madárbarát Óvoda címet.