Szironta hírek

A Coral Stella Maris Björk kórust látta vendégül a Szironta Együttes szeptemberben. Vendégeink 5 napot töltöttek Magyarországon, Spanyolországból, San Javierből (Murcia tartomány) érkeztek.
Szeptember 26-án kora délután szállt le a repülőjük, de nem kíméltük őket, már aznap este közös koncertet adtak a Besnyői Népdalkörrel a beloianniszi Szent Demeter, Szent Konstantin és Szent Heléna görög ortodox templomban. Majd pedig vacsorával kedveskedtünk meghívott vendégeinknek, a Szironta Együttes irodájának udvarán megkóstolhatták, hogy milyen is az igazi magyar gulyás, melyet Papp-Lukács Jolika készített.

A csütörtöki napon Magyarország fővárosába, Budapestre látogatottak el a kórustagok. Jártak a Hősök terén, megnézték a Bazilikát, ahol a Szent Jobbot, Szent István király természetes úton mumifikálódott jobb kezét is megtekinthették. Az estét pedig egy kellemes borozós vacsorával zártuk az agárdi Csóbor Pincészetben.
Másnap Székesfehérvárra utazott a csoport, ahol a város főterét és nevezetességeit csodálhatták meg. A Velencei-tó Szúnyog-szigetén eltöltött ebéd után Adonyba indultunk. Este a Szironta Együttessel és az adonyi Gyöngyvirág Női Karral közös koncerten mutatták be repertoárjuk értékes darabjait.

Végül pedig magyarországi látogatásuk csúcspontja következett, hiszen szombaton hajnalban a Coral Stella Maris Björk kórus, a Szironta Együttes, Besnyői Népdalkör valamint a kíváncsi közönség együtt indult el Aggtelekre, ahol szombaton délután már az Aggteleki Cseppkőbarlang hangversenytermében zendültek, csendültek fel az énekhangok és a harangok.
A Népdalkör a Xiloton Kkt. által fejlesztett hangolt-nyeles csengettyűkön a Parasztkantátát, citerakísérettel egy Fejér megyei népdalcsokort és Papp László gitárkíséretével egy spanyol népdalt adott elő.
A Coral Stella Maris Björk kórus tagjait ismert és kevésbé ismert kórusművekkel kápráztatta el a jelenlévő hallgatóságot.
A Szironta Együttes a rövid koncerten három számot játszott: G-Dúr Concerto (Andante), Verdi: La Traviata (Bordal) és Balázs Oszkár: Három magyar népdal. Ez utóbbi zenemű most szólalt meg kamarakórus előadásban először zárt térben, sajnos a zeneszerző már ezt az előadást nem élhette meg, így előadásunkkal Balázs Oszkár előtt is tisztelegtünk.
Az impozáns helyszín, a kiváló akusztika egy csodás maradandó élménnyel gazdagította mind a koncerten fellépőket mind pedig a közönség soraiban helyet foglaló kedves vendégeket.
Este Egerben, a Szépasszony-völgyben a Kulacs Csárdában vacsorázott a népes társaság, a finom falatok mellé a hangulatot egy remek cigánybanda biztosította.
Vasárnap hajnalban repültek vissza vendégeink Spanyolországba.
Reméljük mindenki jól érezte magát, és bízunk a Coral Stella Maris Björk kórusban, hogy tartalmas kapcsolatot ápolhatunk továbbra is velük. Ezúton köszönjük programkoordinátorunknak, Papp-Lukács Jolikának, hogy létrehozta ezt a találkozást és minden segítőnknek, hogy hozzájárultak a spanyol csoport látogatásának sikeréhez!