Ismét találkoztak a Besnyőről elszármazottak - 2018.10.20.

„Hazamegyek a falumba,
engem az én falum vár…”

2018. október 20-án, verőfényes őszi napon a Faluház volt a színtere a Besnyőről Elszármazottak 12. találkozójának. A hagyományokhoz híven Fejes Zsuzsanna polgármester asszony nyitotta meg a találkozót. Márai Sándor csodálatos szavaival jellemezte kötődésünket szülőhelyünkhöz, gyermekkorunk eseményeinek helyszínéhez. A köszöntőt azoknak a beruházásoknak sora zárta, amelyek az elmúlt évi találkozó után valósultak meg kisfalunkban. Igen elismerően hallgatták a vendégek a felsorolásokat és az itt élőkkel együtt büszkén nyilatkoztak településünk folyamatos szépüléséről.
A polgármesteri beszámoló után a Szironta együttes szívet-lelket melengető csengettyűjátéka köszöntötte a vendégeket. Köszönjük az együttes tagjainak az igen színvonalas zenélést.
A csengettyűk hangja idézte meghitt pillanatok teremtették meg azt a hangulatot, amikor megemlékeztünk azokról, akik már nincsenek köztünk. Ugyancsak ez után idéztük meg azt a 60 évvel ezelőtti fájdalmas eseményt, a besnyői drámát, melynek során hat kisgyermek lett áldozata a véres háború maradványainak.  Gyertyagyújtással és néma megemlékezéssel hajtottunk fejet a felnőtt kort meg nem élők előtt.
A délelőtti programunk már hagyományos része az első világháborús emlékműnél a koszorúzás. Az elszármazottak csapata adományaiból épült emlékhely az első világháborúban elesett hősöknek állít méltó emléket.
A koszorúzást séta követte, melynek során a találkozó résztvevői meg is nézhették azokat a beruházásokat, melyekről a falu vezetője beszámolójában beszélt. Öröm volt hallani, hogy volt, aki felvetette a gondolatot, hogy olyan szép lett kisfaluja, hogy tán lehet, hogy visszatelepül.
Szinte már az is hagyomány, hogy a találkozó helyszínén, kiállítást is rendezünk. Az idei évben a Szironta Együttes életének pillanatait megörökítő fotókat állítottuk ki és a helyi gobleinezők munkájából néhányat. A kézimunkákat Farkas Ferencné Kroó Istvánné, Nagy Illésné, Tóth Mihályné, Tunyoginé Fejes Mártika és egy Erdélyből ide települt lakónk ajánlotta fel a kiállításra. Igen nagy elismerést kapott minden kézimunka, de közülük is a legtöbben a Fejes Mártika tűgobleinét és zsűrizett vállkendőjét csodálták meg. Köszönjük a kézimunkázóknak a szép munkákat.
A szokásokhoz híven a Szalma Csárda által feltálalt finom ebéddel  zártuk a délelőtti programot. A délután kötetlen visszaemlékezésekkel, beszélgetésekkel folytatódott. Előkerültek régi fotók, szó volt nevezetes eseményekről a falu régi hétköznapjairól.
A találkozón ismét köztünk volt Hetessy József, aki gyermekévei alatt élt Besnyőn, és az 1956-os októberi eseményekre emlékezve beszélt átdolgozott könyvéről, A hársfa virágáról.
A találkozók minden évben bővülnek egy-egy újabb résztvevővel, akik még soha nem voltak részesei. az előző evieknek.
Többen jelezték, hogy egészségi állapotuk miatt nem tudtak eljönni az idei találkozóra, de a jövő évire készülnek. Az egykori tanító néni, Hajnal Józsefné, Adél néni nagy szeretettel üdvözöl minden egykori tanítványt, de mindenki, aki visszajelezte távolmaradását, szívélyes üdvözletét küldte.
A találkozón résztvevők a jövő évi viszontlátással köszöntek el.

 

bwd  Oldal 1/6  fwd
n_2018elszarmazottak_001.jpg
n_2018elszarmazottak_002.jpg
n_2018elszarmazottak_003.jpg
n_2018elszarmazottak_004.jpg
n_2018elszarmazottak_005.jpg
n_2018elszarmazottak_006.jpg
n_2018elszarmazottak_007.jpg
n_2018elszarmazottak_008.jpg
n_2018elszarmazottak_009.jpg
n_2018elszarmazottak_010.jpg
n_2018elszarmazottak_011.jpg
n_2018elszarmazottak_012.jpg
n_2018elszarmazottak_013.jpg
n_2018elszarmazottak_014.jpg
n_2018elszarmazottak_015.jpg