Új tagok, új utak, új lehetőségek

Decemberben 21 koncertet adtunk szerte az országban, új zenészekkel bővült a csapat és új együttműködéseket kötöttünk, de helyben is segítünk. Képes beszámoló az elmúlt hónapok eseményeiről.
Mozgalmas heteket-hónapokat tudhatunk magunk mögött, hiszen nem csak bővült csapatunk, de rengeteg koncertfelkérésnek is eleget tettünk az idei adventi időszakban is. Kit Yee Chan egyenesen Hongkongból érkezett hozzánk, tíz éves csengettyűs tapasztalatával pedig nagyon sokat segít nekünk és rengeteget tanulunk tőle. Decemberi koncertsorozatunkon ő is bemutatkozott velünk, akárcsak Rozbora Ádám, aki a Zeneakadémia zeneelmélet-jazztrombita szakos hallgatójaként rengeteg szakmai segítséget nyújt számunkra és általa jazz-betétekkel is színesíthettünk koncertjeinket.

Az idei december így egy kicsit más volt, mint az eddigiek. Szinte az egész országot bejártuk: összesen 21 koncertet adtunk, adventi gyertyagyújtásokon, nagyszabású karácsonyi rendezvények és jótékonysági estek programjait színesítettük harangjátékunkkal. A teljesség igénye nélkül: felléptünk Budapesten, Hernádon, Tatabányán, Tordason, Mátraszentimrén, Törökszentmiklóson, Nagyvenyimen, Szentesen, Martonvásáron, Cegléden, Gödöllőn, Keszthelyen, Mogyoródon, és Pomázon is. De a Besnyői Népdalkör is több koncertet adott csengettyűkkel a többi között Budapesten és Fehérvárcsurgón is.

Minden évben igyekszünk támogatni a jótékony kezdeményezéseket. A korábbi években koncerteztünk már hajléktalanszállón, hospice-házban, idősek otthonában, sajátos nevelési igényű gyerekeknek és szociális otthonokban. Idén a Koraszülöttek Világnapjához kapcsolódva játszottunk a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján, és örömmel csatlakoztunk a KórházSuli programhoz, amelynek karácsonyi jótékonysági koncertjén vettünk részt Budapest egyik legszebb szecessziós termében, a Vakok Állami Intézetében található Nádor-teremben, de Martonvásáron a Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium alapítványának jótékonysági bálján is felcsendültek harangjaink, ahol az átalunk indított csengettyűs foglalkozásokat az iskola folytatja és így színesítik a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését is.
 A rengeteg koncertfelkérés teljesítése mindig embert próbáló feladat, de a közönségünkből mindig tudunk erőt meríteni. Bár már az amerikai harangjaink, a handbellek beszerzésekor megfogalmazódott bennünk, hogy szimfonikus zenekarral szeretnénk játszani, nem gondoltuk, hogy ez ilyen gyorsan valóra is válik. Ősszel keresett meg bennünket a Budafoki Dohnányi Zenekar, amely a Papp László Budapest Sportarénában szervezett koncertet Igazából Karácsony címmel. Ennek fináléjában csendültek fel a Szironta Együttes harangjai a miskolci Kisharang Együttessel közösen. Az együttműködés pedig a tervek szerint folytatódik, hiszen meghívást kaptunk az idei koncertre is, így decemberben ismét több ezer ember előtt szólalhatnak meg harangjaink az Arénában.
A közös koncertnek pedig még egy együttműködést köszönhetünk, ugyanis most közös csengettyűs feldolgozások előadásán dolgoztunk a Kisharang Együttessel, amelyeket május 18-án, a CsengőFesten hallhat majd a besnyői közönség a szabadtéri színpadon, de koncertezünk még a Balázs Oszkár Csengettyűs és Ütőhangszeres Fesztiválon is márciusban, áprilisban pedig Miskolcon az Egressy Béni-Erkel Ferenc Zeneiskolában, és a Pitypalatty-völgyi Csengettyűs Találkozón Parasznyán, június 22-én pedig a miskolci Zenepalotában adunk közös harangkoncertet a helyi csengettyűsökkel.

Közben pedig folyamatosan dolgozunk az utánpótlás-nevelésen is, a második félévben is folytatódnak a zeneóvodai és csengettyűs, valamint citerás foglalkozások Czumpft Krisztina vezetésével, aki a Besnyői Népdalkör csengettyűs csoportját is vezeti, és azon dolgozunk, hogy a csengettyűs foglalkozásokat ne csak Besnyőn, hanem más településeken is elérhetővé tegyük.
 
A Szironta-iroda háza táján sem állt meg az élet, hiszen az év első néhány hónapja mindig az adóbevallások időszaka, amelyben már évek óta segítünk a lakosságnak. Bár az adóhivatal mindenkinek készít bevallás-tervezetet, érdemes azt felülvizsgálni, mert tapasztalataink szerint azokban gyakran nem érvényesülnek az igényelhető adó-kedvezmények vagy visszatérítések. A kampány első hónapjában, februárban száznál is több adóbevallás érkezett, melyben az állampolgárok 10 millió forint feletti visszaigénylést tudtak érvényesíteni. Kérjék munkatársaink segítségét munkanapokon hétfőtől csütörtökig 10-15 óra között! Cserébe, ahogyan megszokhatták csak annyit kérünk, hogy személyi-jövedelemadójuk egy százalékát a Szirontának ajánlják fel, így segítve munkánkat. Ne feledjék, adószámunk: 18501472-1-07
Szironta Együttes