Iskolánk hírei - Szünet után, szünet előtt

Az iskolai élet mindannapjai igen mozgalmasak. Hosszú évtizedek óta meghatározza életünket a csengőszó, mely keretet ad a tanóráknak. Hitünk szerint nagy igyekezettel, elkötelezetten próbáljuk formálni a ránk bízott kis tanulókat, melyhez a tanulás is hozzátartozik. Néha egy kicsit többet szeretnénk visszakapni – elsősorban - a gyerekektől, hisz a 45 perc végtelen kevés mindarra, amit meg kell tanítani nekik. A pedagógust egyetlen dolog nyomasztja nap-mint nap: a felelősség. Mindent megtettem-e, többet is tehettem volna? De az idő nem engedi, hogy sokat merengjünk, hisz mindig újabb és újabb feladat vár ránk.
A felnőttnek és gyereknek egyaránt kell egy kis kikapcsolódás. Ha a gyerekek szervezett keretek közt töltik el a szabadidejüket, akkor nagy baj nem lehet. Ez történt az elmúlt időszakban is.
November hónapban az egészségnevelés került előtérbe, melyet szakember segítségével színvonalasan sikerült megvalósítani. Köszönjük Páli Szilvia védőnőnek a látványos, érthető, tartalmas időt, melyben az egészséges táplálkozás, influenza, higiéna témakörök szerepeltek. Soós András körzeti megbízott is visszatérő vendég, s az idén az agressziókezelés volt a fő téma.
Néhány éve csatlakoztunk az országosan megrendezett Mézes reggeli programhoz. Fábián Balázs tanár úr és jómagam próbáltuk a mézet megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel. Immár nem első alkalommal kapjuk ingyen a kenyeret Kereszturi Bélától. Hálás köszönet.
 Ebben a hónapban lepett meg bennünket a Sziront ’Art Közhasznú Egyesület egy digitális délelőttel. 4.-8. évfolyamig ismerkedhettek a gyerekek a jövő technológiájával. A legjobban a 3D-s nyomtató tetszett mindenkinek. Az egyesület gyerekbarát hozzáállását többször bizonyította.
Nem titkolom, hogy kicsit nevelő célzattal engedtem és kértem a 8. osztályos fiúkat arra, hogy tevőlegesen is támogassuk az önkormányzat és a civilek kiváló, jövőnkre is kiható kezdeményezését, miszerint segítünk fát ültetni. Mivel egy nagyon jól előkészített és szervezett munkafolyamaton vettek részt a gyerekek, ezért hamar végeztek. Nagyon örülünk ennek a sok örökzöld növénynek.
Két osztály látogathatott el Dunaújvárosbam a Bartók Kamara Színházba a Lázár Ervin Program keretében.
Körzeti angol versenyen vettek részt Dunaújvárosban 8. osztályos tanulóink. Nagyon büszkék vagyunk: Budai Hanna, Horváth Viktor és Kiss Nándor tanulókra, akik 1. helyezést hoztak el.
 A Mátrix Közhasznú Alapítvány csokigyűjtési akciójára iskolánk több tanulója, illetve a szülők sok édességet és játékot hoztak, amelyeket a SZÜSZE továbbított. A SZÜSZE megbeszélésen előkészítettük a Luca-napot. Sok anyuka tett vállalást, hogy a rendezvény rendben lebonyolódjon. A Luca-napot minden évben a DÖK szervezi, a szülők maximális támogatásával. Az idei évben is egy nagyon jó hangulatú, mozgalmas, kreatív délutánt töltünk el együtt. Kovács Renátó és iskolánk volt diákjai visszajárnak, segítenek a pedagógusoknak a lebonyolításban. Örülünk lelkesedésüknek, s köszönjük.
A december hónapot a Mikulásváró ünneppel kezdtük, s közben díszbe öltöztettük iskolánkat. Kreatív kollégák keze munkáját dicséri. Hiszem, hogy a szép környezet jó hatással van a lelkünkre, s követésre készteti majd felnőttkorban a gyerekeket.
Néhány lelkes tanuló az idei évben is jár a dráma szakkörre, s megörvendeztettek bennünket egy színvonalas, mókás előadással. Az adventi ünnepségsorozatot december 2-án a 8. osztályosok nyitották meg. Felemelő volt, lelkesedésük példaértékű. Majd még 3 alkalommal az alsó tagozatosok és a csengettyűs-citerás gyerekek teszik széppé a napunkat. A téli szünet előtt az utolsó tanítási nap december 19-e, majd január 6-án találkozunk ismét.
Már csak az van hátra, hogy mindenki családja körében is ilyen békében, szeretetben élje meg a karácsony ünnepét. A karácsony egymáshoz vezet bennünket, nemcsak egy ünnep, hanem egy érzés. A szépségét nem az ajándékok mennyisége adja, hanem egy olyan ajándék, melyhez pénz nem kell, ez a szeretet. Kívánok minden családnak békés, szeretetteljes ünnepeket kollégáim és a magam nevében.
Mátyási Sándorné