Folytatódik az „500 harang koncertjei” – újabb 60 előadás a Szironta Együttestől

A Szironta Együttes az adventi időszakot megelőzően hirdette meg 500 harang koncertjei programsorozatát, melynek köszönhetően a karácsonyi időszakban félszáz koncerttel járult hozzá az ünnepváráshoz. Az év első felében folytatjuk a turnét, ezúttal újabb 60 helyszínen csendülnek fel a harangok.

Az 500 harang koncertjei program célja eredetileg az volt, hogy 15 olyan településen szólaljon meg koncertenként 30-40 kézicsengő, azaz összesen 500 harang, ahol erre anyagi lehetőség nem áll rendelkezésre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott kezdeményezéssel azonban mostanra már száznál is több településen, pl. olyan falvakban is felcsendülhetnek a harangjaink, mint a 91 főt számláló Baranya megyei Palé, de több, 500 fő alatti falucska is részesülhet a harangjátékban. Az általában 30-40 perces tavaszi koncerteken a vidámabb, lendületesebb dallamok kapnak főszerepet: keringők, zenei válogatások igazolják, hogy a harangok önállóan is koncertképes hangszerek, méltó szereplői a zenei előadásoknak. Sosztakovics, Csajkovszkij, Szviridov zeneszerzők művei mellett rajzfilmslágereket, populárisabb dallamokat is hallhat az ingyenes koncerteken a közönség. A koncertek pontos helyszíneit, időpontjait a www.szironta.hu honlapon vagy az együttes FB oldalán találják meg az érdeklődők. Besnyőn május 16-án délután, a 14. CsengőFest keretein belül találkozhat a helyi közönség a tavaszi műsorunkkal.

A Szironta mára hazánk meghatározó harangegyüttesévé nőtte ki magát. Alakulásunk, 2004 óta közel ezer koncerten népszerűsítettük kezdetben a magyar csengettyűket, 2016-tól pedig már amerikai handbelleken és melodychime hangszereken szólalnak meg a zeneművek.

A koncertek mellett ifjúsági programjainkat is bővítettük: februártól Besnyő mellett további 5 óvodában (Adonyban, Iváncsán, Pusztaszabolcson 2 helyen és Ráckeresztúron) indítottuk el „Szironta szakkörök” foglalkozásunkat, amelyek során a legkisebbek a zenei alapokkal és a csengettyűkkel ismerkedhetnek meg.

Természetesen a júniusi évadzárást követő időszakra is vannak terveink: nemzetközi turné, repertoárbővítés, külföldi tanulmányutak várnak tagjainkra. A zenekar létszámbővítése is komoly cél, így folyamatosan hirdetjük zenészállásaikat, keressük a hangszer iránt elkötelezett zenészeket. Jelentkezni honlapunkon keresztül tudnak az érdeklődők. A zenekar menedzsmentje egy budapesti próba- és kamara-koncertterem beruházását is elindította, mely nagyban hozzájárulhat a zenekari tagság, a repertoár és az oktatási tevékenység bővítéséhez is.

Szironta Együttes