Iskolánk hírei - A helyzet szokatlan, de nem reménytelen

Kedves Szülők! Diákok!

Egy nem mindennapi helyzetben írok néhány gondolatot iskolánk életéből. Egy biztos, hogy erre nem lehetett számítani, s felkészülni is nehéz volt. Néhány gondolatot szeretnék írni a márciustól eltelt időszakról. Annak rendje módja szerint terveztük a programokat, melyekből sajnos csak néhány valósult meg. Minden évben kiemelt ünnep, eseménysorozat az Arany János hét. Emlékfalunknál megemlékeztünk Arany Jánosról, iskolánk névadójáról. Kezdetét vették a tanulmányi versenyek. Különös jelentőséggel bírnak ezek a versenyek, hiszen a nagyon ügyes tanulók vállalják a megmérettetést. Ezen a héten jártunk az oviban a 4. osztályosokkal, akik felidézték a Gergely-járás szép hagyományát egy kis mozgásos előadással. Várva a tavaszt a gyönyörű, megújult iskolaudvaron égettük el a Kiszebábot, szintén a negyedikesek közreműködésével, jó nagy hangot adva várakozásunknak.

A március 15.-ei ünnepség a hagyományos módon elmaradt, hisz már március 16.-ától nem jöhettünk iskolába. Az emlékműhöz még ki tudtunk menni, koszorúzni, majd értékeltük a tanulmányi versenyeket. Miután évfolyamonként sok versenyző volt, ezért csak az I. helyezettek nevét tudom csak felsorolni, gratulálva minden kis tanulónak. Ajándékot, oklevelet mindenki kapott, melyet az önkormányzat és a diákönkormányzat támogatott.
Matematika: 1. évf.: Németh Csenge, 2. évf. :Prókai Levente, 3. évf.: Halász Bendegúz, 4. évf.: Bula Ádám, 5-6. évf.: Szikszai Thesszália, 7-8. évf.:Horváth Viktor

Nyelvhelyesség: 1. évf.: Madarász Noémi, 2. évf.: Kovács Hanna, Halász Botond, 3. évf.: Németh Regina, 4. évf.: Gábor Gyula Levente, 5-6.évf.: Magos Rebeka, 7-8.évf.: Horváth Viktor

Angol: 5-6.évf.: Réti Hajnalka, Gyurkó Zoltán, 7-8.évf.: Budai Hanna.

Sok kisgyerek vett részt a Toldi-kondin, az informatika versenyen, a szépíró versenyen, nekik is gratulálok!

Rajzverseny: 1.évf.: Kiss Eszter, 2. évf.: Halász Botond, 3. évf.: Patatics Bence, 4. évf.: Bula Ádám, 5. évf.: Vargyas Tímea, 6. évf.: Patatics Fanni, 7. évf.: Zarycki Emma, 8. évf.: Benyovszki Rebeka

Szavalóverseny:1. évf.: Németh Csongor, 2. évf.: Halász Botond, 3. évf.: Béki Boglárka, 4. évf.: Domak Csaba, 5-8. évf.: Rákóczi Ferenc: I.h. ,Benyovszki Rebeka: II.h. Nagy Vivien III.h.

Kocsi Ádám 1. osztályos kis tanulónk részt vett egy on-line szavalóversenyen, melyet Dunaújváros hirdetett, s I. helyezést ért el. Ügyes voltál Ádi!

Az idei évben is adtunk be pályázatot s Hankook Tire-hez,s újra indultunk a Domestos pályázaton. Sajnos most minden áll, s reményt sem látok a pozitív elbírálásra. A tervezettből több program elmaradt. Még néhány osztály részt tudott venni a Lázár Ervin program keretében színházlátogatáson, de a járvány miatt ez a program nem folytatódott.

Március 16.-ától egy közös nevelőtestületi értekezleten átbeszéltük az on-line oktatás lehetőségeit, s innentől kezdve másképp teletek a családok, gyerekek, az iskola napjai. Felmértük, hogy hány tanulónak van szüksége eszközre ahhoz, hogy a mindennapi feladatokat el tudja végezni. Kiosztottunk 24 laptopot, melyeket még a MOL-tól kaptunk.

A technikai háttér mellett hatalmas felelősség hárult a szülőkre, pedagógusokra. A tananyaggal muszáj volt haladni. Hallatlan segítségnyújtást tapasztaltunk a szülők részéről, hisz a kisebb gyerekek mellé nap mint nap oda kellett ülni. Megoldották, s folyamatosan küldték a feladatokat vissza. Mi pedagógusok sokkal szívesebben láttuk volna itt az iskolában a néha zajos, veszekedő gyerekeket, akik a közösségben érzik jól magukat. Szerintem minden résztvevőtől többszörös energiát igényelt ez a helyzet, mint amikor naponta kell iskolába indítani a gyerekeket. Nem lehet eléggé köszönni szülőnek, pedagógusoknak, hogy sikerül átvészelnünk ezeket a nehéz heteket. A tantestület nevében hálásan köszönjük Molnár Gábor informatikus szülőnek azt az önzetlen, sok-sok munkaórát igénylő segítséget, mellyel egy egységes, jól működő webes felületen tudjuk küldeni a napi anyagot, s értékelni a tanulók munkáját.
Most már élettel teli iskolát szeretnénk!
Közben megtörtént a 2020-2021-es tanévre a beiratkozás. Kicsit elgondolkodtat, hogy ami körülöttünk zajlott az elmúlt két hónapban, az a településen élők, s a gyerekek minőségibb életét biztosítja. Az önkormányzat a Képviselő-testülettel egyetértésben jelentős anyagiakat fordított úgy az iskolára, hogy ma már nem is fenntartója az intézménynek. Esztétikus, szép lett az iskolaudvar, megújult a Faluház / mi is sokat használjuk/, az étkezőre, napközis teremre rá sem lehet majd ismerni. Iskolánk egy családias, szeretetteljes intézmény, ahol a gyerekek érdeke a legfontosabb. Ugyanakkor a kis létszámú osztályokban igyekszünk felzárkóztatni, tehetséget gondozni, s számtalan szabadidős programot biztosítani a gyerekeknek. Egy elkötelezett tantestület szeretettel, a gyerekeket tisztelve, a mindennapjaikra odafigyelve neveli-oktatja a tanulókat. Bízom benne, hogy egyre több szülő látja, érti törekvéseinket, s iskolánkat választja. Minden erőmmel azon leszek, hogy megvédjük értékeinket, s őszinte elismeréssel adózunk a település vezetésének!

Kedves Édesanyák, Nagymamák!

Ezúton is köszöntöm Önöket s kívánok sok-sok örömteli boldog napot egész évben családjuk körében!

Sajnos úgy néz ki, hogy a tanév hátralévő részében nem találkozunk személyesen. Ez a tény bizonyára a 8. osztályos tanulókat érinti a legszomorúbban, hiszen nem fognak tudni elköszönni első iskolájuktól, tanáraiktól. Ha bármi változik, arról időben értesülni fognak a szülők.
                                                                                     
Mátyási Sándorné