Szironta hírei - 16. évadát kezdi meg a Szironta Együttes

Különleges évadot tudhat maga mögött a Szironta Együttes. A járványhelyzet miatt kialakult korlátozások ahogy az előadó-művészeti szervezetek mindegyikének, úgy a mi tevékenységünk átszervezését, újragondolását eredményezték. Mint ahogy korábban beszámoltunk, terveink és koncertjeink többségét halasztanunk kellett, azonban jó hírekkel is szolgálhatunk. Augusztus 15-étől újraindítottuk „500 harang koncertjei” programsorozatunkat, amelynek keretében közel 60 településen mutatjuk be harangkoncertünket. A pontos helyszínek honlapunkon, a www.szironta.hu/koncertek címen követhető nyomon. Nagy öröm újra közönség előtt koncertezni, hiszen a helyzet lelkileg is megviselte munkatársainkat. Reméljük, hogy a tavalyihoz hasonló adventi időszakra is számíthatunk, az előkészítését már elkezdtük. Besnyői koncertünket 2020. december 18-ára tervezzük, már most jelöljék meg naptárjukban!
A szervezet 2019. évi zárszámadása is zajlik. A járványhelyzet miatt szeptember 30-ig kell beszámolónkat letétbe helyezni. Eredményes 2019-et tudhatunk magunk mögött, az évet 100 milliós nagyságrendű mérlegfőösszeggel zárhatjuk. Részletes beszámolónk a közgyűlési elfogadást követően az egyesület honlapján, a https://sziront.art címen tekinthetik meg. Az elkövetkező évadban reméljük, hogy fejlesztésre és eszközbeszerzésre is tudunk forrást biztosítani. Alkalmazotti létszámunk bővítése is fontos cél, melyre szintén pályázati forrásból is nyílhat lehetőségünk. Bátran keressék azok a zeneileg elkötelezett személyek együttesünket, akik szívesen csatlakoznának a Szirontához, akár munkavállalóként, akár ösztöndíj-program keretében tudunk együttműködést ajánlani tervezhető és kiszámítható feltételekkel!
Az Európai Harang- és Csengettyűegyüttesek Szövetségével közösen egy „kortárs-projekt” megvalósítását tervezzük, mely keretében a jazz műfaját ötvözzük a harangzenével, és mutatjuk be a térség lakóinak. A projekthez kapcsolódó programsorozatról a későbbiekben adunk tájékoztatást.
Szintén pályázati forrásból tudjuk előkészíteni a jövő évi CsengőFestet – reméljük, hogy a jövőre tervezett nagyszabású rendezvénnyel az idei évi elmaradt fesztivált is pótolhatjuk.
Szeptembertől folytatódnak tehetséggondozó foglalkozásaink a térség óvodáiban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló projektben négy térségi település, Adony, Iváncsa, Pusztaszabolcs és Ráckeresztúr óvodásai ismerkedhetnek meg a csengettyűkkel és léphetnek be a zenei nevelés, tehetséggondozás világába. Természetesen a besnyői óvodásokról sem feledkezünk meg, népi játék és zeneovi programok közül válogathatnak a gyermekek és szüleik. Az idei évben bővül a SziSza profilja abesnyőiiskolában. A csengettyűs és citerás foglalkozások (kezdő, közép-haladó, haladó csoport) mellett a furulyát is választhatják a gyerekek, melyből terveink szerint egy kezdő csoport indulhat. Reméljük, hogy szakköreink zavartalan indulását és folytatást már nem fogja akadályozni a vírushelyzet. Abban az esetben, ha mégis, alternatív megoldásokkal folytatjuk a tanévet.
Már évek óta segítjük a hátrányos helyzetben élő családok tanévkezdését településünkön. Bár az idei év bizonytalanságai bevételeinket is csökkentette, mégis fontosnak tartottuk ezt a hagyományt folytatni, így augusztus végén közel 100.000 Ft értékben biztosítottunk tanszeradományt Besnyő Község Önkormányzatának közreműködésével.
Nagy sikernek könyvelhettük el az államalapítás ünnepére időzített online előadásunkat. A Himnuszt dolgoztuk fel harangokra, mely több mint 600.000 embert ért el, 3.300 megosztást és közel 15.000 lájkot kapott. Igazi visszajelzés ez tevékenységünkre! Ezúton is köszönjük!