Besnyői Népdalkör

A Besnyői Népdalkört 1991-ben alapította a Nyugdíjas Klub 14 dalos kedvű asszonya. Megalakítását, az akkori polgármester asszony, Fónad Józsefné szorgalmazta, és Szuszán Jánosnét kérte fel a Népdalkör vezetésére. Az eltelt időszakban személyi és létszám beli változások történtek folyamatosan.

Besnyő község kulturális életében jelentős szerepet tölt be a népdalkör. A környező települések kulturális rendezvényeinek állandó meghívott szereplői, de az ország minden tájára eljutottak, elvitték Besnyő jó hírnevét. Baráti kapcsolatot ápolnak számos népdalkörrel, és nyugdíjas klubbal. Népzenei rendezvényekre, baráti találkozókra kölcsönösen meghívják egymást. Évenként szerepléseik száma 6 -14.

pacskomihalyTagjai a KÓTÁnak (Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége), az általa szervezett kétévenkénti minősítéseken, rendezvényeken rendszeresen részt vettek. Több ezüst, arany, 2007-ben Arany Páva, majd 2010-ben a Szironta Együttessel közös megmérettetésen újabb Arany Páva minősítést értek el.

A Vass Lajos Népzenei Szövetség tagjaként, népzenei versenyeken, fesztiválokon vesznek részt. Több ezüst, arany, egy alkalommal Kiváló Együttes fokozatot kaptak.

A kossuth-i hagyományokat ápoló Kossuth Szövetség tagszervezeteként, 2002-ben, a Kossuth évfordulón, a környéki általános iskolák részére Kossuth -dal éneklő versenyt szerveztek , 75 gyermek részvételével, és Kossuth- emléknapot tartottak a besnyői Sport Egyesülettel közösen.

Kezdeményezésükre, a besnyői Arany János Általános Iskola adott helyszínt, a regionális  Kossuth - vetélkedőnek.  Az évente más-más helyszínen megrendezésre kerülő Kossuth-dalos találkozót, 2003-ban a Besnyői Népdalkör, Székesfehérváron szervezte meg,  a Megyei Művelődési Központ közreműködésével.

szovoszek2003-ban CD-t adtak ki " Voltam summás a besnyői határban" címmel, amelyben emléket állítottak a népdalkör két elhunyt alapító tagjának, Kovács Józsefné , Annus néninek, és Jakab Pálné, Mari néninek, akiktől nagyon sok summás dalt tanultak.

Fenntartójuk Besnyő község Önkormányzata, támogatójuk még a Besnyői Sallai Mezőgazdasági Szövetkezet és az AVIUM Baromfifeldolgozó Szövetkezet.

A Besnyői Népdalkör 2007-ben egyesületté alakult. Fő feladatuknak jelölték meg, Besnyő község múltjához kapcsolódó „summás dalok" megőrzését és átörökítését az utókor számára, és a kialakítandó Helytörténeti Gyűjtemény részére, a tárgyi emlékek gyűjtését és gondozását. Támogatói tagságuk folyamatosan gyarapszik, örömmel fogadnak soraikba újabb énekes és támogató tagokat.

Vezetője: Szuszán Jánosné

Besnyői Népdalkör

Generációk találkozása

Így is nevezhetnénk azt az együttműködést, melyet 2010 elején indított el a Besnyői Népdalkör és a Szironta Csengettyű- és Citeraegyüttes. A két évtizedes hagyományőrző múltra visszatekintő népdalkör és a helyi fiatalokból álló Szironta Együttes januárban fogott össze. A Szironta eddig a csengettyűs muzsika népszerűsítéseként zászlóshajó szerepet betöltve számított különlegességnek egy-egy rendezvényen, de ezúttal a Fejér megyében egyébként sem szokványos citerás hangzásvilágot sikerült ötvözni egy hagyományőrző népdalkör átütő erejével.

Honlapunk itt egy flash lejátszót igénylő médiaelemet tartalmaz. A médiafájl elindításához flash lejátszó szükséges, mely az Adobe oldaláról ingyenesen letölthető.

Az együttműködés különlegességét az adja, hogy a Szironta Citerajátékára jellemző, hogy ún. harmonizált népzenét játszanak, vagyis egy vonósszenekar hangzásvilágát próbálják érzékeltetni citerák segítségével, olykor harmonika és klarinét kíséretében. Utóbbi játékmóddal egészítették ki a helyi népdalkör munkásságát, mely a közönség elismerése mellett az egyre több közös fellépésre való felkérést eredményezte. Közös repertoárjukban kezdetben két "harmonizált" és két "autentikus" módon előadott dalcsokor szerepelt, de továbbiak megvalósításán is folyamatosan dolgoznak. Külön-külön a népdalkör repertoárját több hagyományőrző népdalcsokor képezi, míg a Szironta inkább a vonós zenei "újhullámos" irányzatot követi, olykor a világzene eszköztárából is merítve. A fiatalok szólóénekeseik révén a magyar népdalkincs legszebb gyöngyszemeit, citerajátékuk során pedig jó hangulatú népdalcsokrokat hoznak a közönségnek. A helyi népdalkörrel való együttműködés során pedig új dimenzióba helyezték a magyar népzenét.