Óvodai életünkből

Miután az iskolásokkal együtt elbúcsúztattuk a telet a kiszebáb elégetésével, színes programokkal töltöttük a tavaszt az óvodában.
Március elején az általános iskola 4. osztálya Gergely-járásra indult óvodánkba. A népszokást felelevenítve az iskolások versekkel, rigmusokkal, Gergely napi dalokkal hívogatták-toborozták iskolába a nagycsoportos gyerekeket. Közben adományokat kértek hagyomány szerint a tanító és az iskola számára.
Nemzeti ünnepünkről, március 15-ről is megemlékeztünk minden gyermek tevékeny közreműködésével. Játékosan felelevenítettük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korát – a legnemesebb érzéseket erősítve bennük: mint a hazaszeretet, az összefogás öröme, az együttérzés, a bátorság, a segítőkészség. Megemlékeztünk a hős katonákról és a szabadságharcunk segítőiről.
Március 20-án óvodásainkkal megnéztük a Faluházban a békakiállítást, Papp-Lukács Jolán gyűjteményét. A gyerekek lelkesen nézegették a kerámiából, textilből, üvegből készült békákat, érdeklődve figyelték a sok kedves figurát, használati tárgyat. Színezhettek is békát óvodásaink, amit aztán büszkén vittek haza. Köszönjük a kedves vendéglátást!
Húsvét előtt meséltünk a gyerekeknek az ünnephez kapcsolódó néphagyományokról, népszokásokról, közben szorgosan dolgoztak a kis kezek. Miközben készültek a húsvéti díszek, a papír nyuszik, a díszített tojások, észrevétlen megtanultuk a locsolóverset, nyuszis mondókát, éneket. A húsvét előtti utolsó óvodai napon készültek a fiúk „szagos vízzel”, majd meglocsolták óvodánk „kis virágait”, a lányokat. A kislányok ezután csokitojással kínálták a fiúkat, majd az udvaron megkerestük a nyuszi által a fűben eldugdosott ajándékokat.
Jeles napok a környezeti nevelésben a Víz világnapja és a Föld napja. A természetet szerető és védő ember személyiségjegyeinek kialakítását már az óvodáskorban el kell kezdenünk. Játékos tapasztalatszerzéssel, változatos tevékenységekkel alakítottuk a gyerekek környezettudatos magatartását, felelős gondolkodását.

Gönczölné Rákász Zsuzsanna