Fotók Besnyő életéből

Galériánkban a községünk fontosabb eseményeiről, helyszíneiről gyűjtöttünk össze fényképeket. Lehetőségünkhöz mérten a programokról fotókat készítünk, de szívesen fogadjuk a lakosok által beküldött képeket is. Ha Ön is rendelkezik olyan fotóval, amelyet szívesen látna a község honlapján, kérjük, hogy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy85498 + '\'>'+addy_text85498+'<\/a>'; //--> szíveskedjen elküldeni.

     Fejes Zsuzsanna

        Polgármester

 

Besnyő Község Önkormányzat hivatalos honlapján megjelenő valamennyi fénykép, szöveg, videófelvétel kizárólag az Önkormányzat előzetes írásbeli hozzájárulásával használható fel.

Óvodai életünkből

Szeptember első napjai az új óvodásainknak még egy kis sírással teltek, de mostanra majdnem minden kisgyerek megszokta az új közösséget, az óvodai élet rendjét. Közösen már ügyesen mondókáznak, énekelnek, ismerik a szokásokat, próbálnak alkalmazkodni a szabályokhoz. A nagyobb ovisok is hamar belerázódtak a mindennapos óvodai életbe az új, megszépült környezetben. 72 kisgyermek jár jelenleg intézményünkbe.
Az óvoda pedagógiai munkája mellett elindultak a fejlesztő foglalkozások és a külső szakemberek által szervezett szabadon választott tevékenységek. Van lehetőségük az érdeklődő gyerekeknek focizni, karatézni, jógázni, katolikus hitoktatáson részt venni. Szeptember közepétől újra indult az iváncsai uszodában az Úszó Nemzet Program, melynek keretében 21 nagycsoportos gyermek heti 1 alkalommal sajátítja el a vízbiztos úszást.
A régi idők vásári hangulata visszatért óvodánkba Mihály napján. A csoportokban sokat beszélgettünk arról, hogy e jeles napnak milyen jelentősége volt a mindennapokban. Felelevenítettük a Mihály-napi ünnephez kapcsolódó népszokásokat, időjósló mondásokat. A gyerekek kikiáltókkal, versekkel, énekkel nyitották meg a vásárt. A vásárban mindenki találhatott kedvére való vásárfiát, melyek többségét a gyermekekkel közösen készítettünk dolgos hetek alatt. Majd jó hangulatú mulatozással és falatozással telt el a délelőtt.
A Magyar Népmese Napján és a Zene világnapján kedves vendégek, régi óvodásaink érkeztek intézményünkbe. A 4. osztályosok Bodrogi Csilla tanító felkészítésével a délutáni pihenő előtt mesét olvastak az ovisoknak, majd másnap délelőtt kis koncertet adtak nekünk az iskola csengettyűs csapatával kiegészülve. Köszönjük nekik és szeretettel várjuk még vissza őket a tanév során!
Az Állatok világnapja jó alkalmat kínál arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek az állatvilággal, az állatgondozás szabályaival, valamint játék és alkotás során szerezzenek új ismereteket. Andrásiné dr. Baki Judit tartott mesébe ágyazott, sokszínű, érdekes, új ismeretekben bővelkedő foglalkozást csoportjainkban, amit nagyon köszönünk neki!
Reméljük ebben a nevelési évben is minden kisgyerek jól fogja érezni magát a Pöttömsziget Óvodában! Jókedvvel érkezik majd reggelente az óvodába, és napról-napra ügyesebben, élményekkel telve tér haza otthonába.
Gönczölné Rákász Zsuzsanna
    intézményvezető

Bővebben: Óvodai életünkből

Iskolánk hírei: 2022. szeptember-október

Iskolánkban az egyik fő gondolatunk, hogy jól dolgozni, jó hangulatban lehet. Ezért igyekszünk számtalan tanórán kívüli programot tervezni, szervezni, megpályázni tanulóinknak.
Szeptember hónap elején megszerveztük a Sulizsák programot, amelynek keretén összesen 917 kg használt ruhát gyűjtött. Köszönjük a szülők támogató segítségét!
A KEHOP-2.1.7-19-2019-00009 számú, Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában nevű projekt keretében a DRV Zrt. zamárdi telephelyén vehetett részt egy egész napos programon a 4. és 8. osztály. Elsőként a Töreki Tanösvényt járták be a gyerekek, majd egy nagyon hasznos előadáson vehettek részt, melyet egy kvíz kitöltése követett. Ezután közel két órán át játszhattak a Vizek Háza Élményparkban. Kicsit fáradtan, de annál több élménnyel és ajándékkal tértek haza tanulóink.
A Besnyői Önkormányzat fantasztikus „Madárijesztő fesztivált” szervezett, amelynek programjait a 2. és 4. osztályosok népi táncok előadásával színesítették. Köszönet a felkészítő és segítő tanító néniknek!
A Zene Világnapja alkalmából kis koncertet adtunk először az ovisoknak, majd az alsó tagozatosoknak. A 4. osztályosok népdalokkal és furulyával léptek fel, Debreceni Zalán pedig citerán játszott (felkészítője Nagy Vivien). A csengettyűsök Czumft Krisztina vezényletével nemcsak csengettyűztek, hanem egy új hangszert, a nyeles tubafont is megszólaltatták.

Október 3-án népdaléneklési versenyen vettek részt az alsó tagozatosok. Örömünkre nagyon sok kis diák benevezett a megmérettetésre. Köszönjük a zsűritagok: Mátyási Sándorné, Éva néni és Gönczölné Rákász Zsuzsanna munkáját.
Díjazottak:
1.o.
1.helyezett Simon Letícia
2.helyezett Bozsó Csenge és Kummer Áron
3.helyezett Kun Martin és Szikszai Edmond
2.o.
1.helyezett Erdős Adél
2.helyezett Kun Norina
3.helyezett Bachmann Léna
3.o.
1.helyezett Földi Mihály
2.helyezett Kun Krisztián
3.helyezett Halász Lilla
4.o.
1.helyezett Németh Csenge
2.helyezett Kiss Vince és Debreceni Zalán
3.helyezett Kocsis Ádám
Gratulálunk nekik és a többi résztvevőnek is!

Az alsó tagozatosok részt vettek a Magyarra Hangolva által meghirdetett Nagy Népmese Kihíváson. Ennek keretében szeptember 27. és 30. között minden nap 1-1 magyar népmesét hallgathattak meg a gyerekek, ezen a héten pedig a mesékhez tartozó kvízt is kitölthetnek. A 2.osztályosok lelkesen kézműveskedtek, dramatizáltak a népmesékhez kapcsolódóan.

Iskolánk idén újra csatlakozott az Európai Diáksport Napjához, viszont a kedvezőtlen, esős időjárás miatt október 7-én tudtuk csak az eseményt megtartani. Reggel zenés bemelegítés után iskolánk minden diákja két iskolakör lefutásával teljesítette a 2022 m futást. Az útvonal biztosításában a kollégák segítettek. A futás után közös teázás, tízórai következett, majd osztályonként kivonultunk a település sportpályájára. Itt 8 állomáson vártuk a gyerekeket játékos, mozgásos feladatokkal. Az állomások között az osztályok forgószínpad-szerűen haladtak, 8x15, azaz 120 percet mozogtak.
Az állomásokon különböző tevékenységek folytak: kooperatív ernyős feladatok, karikaátadó verseny, balance bot páros munkában, "krumpliültetés", hálólabda, célra rúgás, mocsárjárás, kosárra dobás - korcsoport szerint eltérő magasságú gyűrűre.
A napot a szülők által főzött paprikás krumpli elfogyasztása zárta. Mind gyerek, mind felnőtt kellemesen elfáradt. Jövőre újra csatlakozunk!

A 2. osztályosok néptánccal örvendeztették meg a „Besnyőről elszármazottak” találkozóján résztvevőket. Nagyon ügyesek és lelkesek voltak itt is.
Továbbtanulás és pályaválasztás előtt állnak nyolcadikos tanulóink. Nekik szerettünk volna segíteni egy pályaorientációs program megszervezésével, melynek köszönhetően, reméljük, hogy könnyebben tudnak tájékozódni és döntést hozni továbbtanulásukat illetően.

Október közepén felavattuk kis elsőseinket egy „Csibeavató” ünnepség keretében. Különböző játékos feladatok, sok móka, játék, kézműveskedés és eszem-iszom várta őket. Mindenben az ötödikesek voltak segítségükre, akiknek ezúton is szeretnék köszönetet mondani. Mindenki nagyon jól érezte magát. Másnap reggel, az iskola valamennyi tanulója és dolgozója előtt elmondták esküjüket és megkapták oklevelüket.
Október 6.-án osztályszinten emlékeztünk meg az Aradi vértanukról, majd kitűzőket helyeztünk el  településünk emlékművénél.

Nyolcadik osztályos tanulóink, Rózsika néni és Balázs bácsi segítségével fantasztikus műsorral készültek az október 23.-i Nemzeti Ünnepünkre, amelyet film formájában örökítettek meg. A filmet minden osztály megtekintett, majd iskolai szinten kivonultunk az emlékműhöz koszorúzni a polgármester asszonnyal, a Szironta Egyesület és a Nyugdíjas Egyesület képviselőivel.

Iskolánk diákjai idén, két év szünet után részt vettek a diákolimpia, körzeti kispályás labdarúgó verseny őszi selejtező fordulóján Iváncsán. Nagyon eredményes játékkal ,az első helyről várják a tavaszi fordulót.
Eredmények:
Iváncsa-Besnyő                0-1     3p
Besnyő- Rácalmás            4-2     3p
Pusztaszabolcs-Besnyő     1-2     3p
Adony- Besnyő                1-0      0p

Résztvevő diákok: Bula Ádám, Gábor Benjámin, Halász Bendegúz, Kroó Áron, Patatics Bence, Puskás Márk, Szigeti Roland. Gratulálunk a fantasztikus eredményhez!  

Október 26-án, hagyományainkhoz híven, megszerveztük az őszi papírgyűjtést. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a sikerességéhez!
A következő hónapokban sem fogunk unatkozni, már tervezzük és szervezzük a folytatást!

Garaguly Krisztina
 intézményvezető

Bővebben: Iskolánk hírei: 2022. szeptember-október

Advent 1. vasárnapja

„Advent gyertyái kigyúlnak, a hit remény, öröm, és szeretet fénye.”

Adventbe léptünk – ahogy nagymama szokta mondani a karácsonyt megelőző hetekben. Nekünk, gyerekeknek ez az időszak akkor azt jelentette, hogy legyünk szófogadóak, türelmesek, ez a várakozás ideje, mert hamarosan megérkezik Jézuska és valami csoda is vele együtt. Szeretettel készültünk az ünnepre, diót törtünk a kalácshoz, segítettünk a házi munkában, készültek a habkarikák, mézeskalácsok, kis betlehem, apró kis ajándékaink, a vasárnapi miséken egyre több gyertya fénye világított az adventi koszorún. Sok háznál disznótorral biztosították az ünnepi asztalra a húsételeket, a rászorulóknak juttattak egy kis kóstolót belőle. Elővettük a településünkön kívül élő rokonok, ismerősök listáját és kézzel írott karácsonyi üdvözlőlapokat küldtünk: Békés, boldog, szeretetteljes ünnepet kívántunk. Senkiről nem felejtkeztünk meg.
 Mindez a készülődés valahogy csendesebben, valóban szeretetteljesebben, meghittebben zajlott. Talán több volt az idejük eleinknek, vagy valamit jobban tudtak. Én az utóbbiban hiszek. Aztán megérkezett a várva várt csoda, a karácsony misztikuma: énekeltük a „Mennyből az angyalt” és közben a szobában ott járt Jézuska és meghozta az áhított kisbiciklit, az alvós babát vagy éppen csak egy apró kicsi játékot.  Ma is érzem azt a szeretetet, meglepődést, gyermeki örömöt, amit akkor gyermekként éltem át egy-egy karácsonyon. Olyan jó volt hinni a csodában és várni azt! Vigyáztak a gyermeki lelkünkre szüleink. Szeretettel, odaadással készültek az ünnepre, előkészítve a meglepődés, a csoda hangulatát, amit a csend, a meghittség, a csillagszóró, a gyertyafény, a közös éneklés jelentett.  Aztán azt is gyermekkorban tanultam meg és így elfogadással alkalmazkodtam a nehezebb időszakok karácsonyaihoz, amit Szent Ágoston fogalmazott meg és segített vele:
„Mindig tud adni, akinek a szíve szeretettel van tele,
A szeretethez nem kell teli erszény.”
Advent van ismét eljött a várakozás varázslatos ideje, megváltozott a világ, az életünk, talán advent jelentése is más a ma emberének. Láthatóan csillogóbbak a karácsony fényei, okos eszközeink megörökítik a pillanatokat, virtuálisan közel hozzák a tőlünk távollévőket, mégis elveszik tőlünk az egymásra odafigyelést, a személyes meghitt találkozások, beszélgetések ritkulnak.  Csillogva hirdetik korunk divatmárkáit, fontosak a külsőségek. Nem vagy csak nehezen fogadjuk el Szent Ágoston gondolatát, erőn felül is csatlakozunk a külsőségek megjelenítéséhez.
Sokan nem is gondolnánk, hogy az adventi koszorú az ősi pogány világból ered és csak később alakult vallási szimbólummá. Manapság az adventi koszorú inkább csak elnevezésében, mint sem kinézetben nevezhető koszorúnak. Azonban az adventi gyertyák meggyújtása egyre nagyobb hagyománynak örvend napjainkban. Már nem elsősorban vallási értelemben, sokkal inkább a karácsonyra való várakozás és felkészülés részeként van jelen életünkben. A gyertyák meghittséget, melegséget varázsolnak otthonainkba, segítenek a lecsendesedésben, valamint figyelmeztetnek az önmagunkra és a szeretteinkre való odafigyelésben. Vegyük észre a fényt, halljuk lelkünk belső üzenetét és vigyük át napjainkba a múlt üzenetét! Szeretet és egymásra figyelés fontossága határozza meg nemcsak adventet, hanem mindennapjainkat is, legyen ez a várakozás „gyógyító erő”!

„Advent első vasárnapján felgyullad egy gyertya fénye.
Melegítse át szívedet, legyen fénylő eredménye.
… Szeretettel tárd ki lelked, öleld át a nagyvilágot.
Kívánd azt, hogy minden ember itt a Földön, legyen áldott!”

Az első gyertya, a hit gyertyája ismét fellobbant településünk központjában, immár 12. alkalommal.
Az „angyalkák”, Kroó Henrietta és édesanyja, az óvoda dolgozói, a polgármesteri hivatal dolgozói ünnepi díszbe öltöztették a helyszínt. Polgármester asszonyunk szívhez szóló köszöntőjében a mindannyiunkban ott rejlő belső hangra irányította figyelmünket, amely ha kell, kicsit lefékez, ha kell, mutatja a helyes irányt. A belső hang magától csak akkor szólal meg, amikor szükségünk van rá, és meg akarjuk hallani. Mindannyian képesek vagyunk rá, hogy ezt a hangot meghallva igazi énünk kiteljesedjék, az ünnepünkre való felkészülésben is leljük meg az igazi örömöt, hogy aztán teljes legyen az ünnep. Aztán kicsiknek, nagyoknak egyaránt tanulságos meséje bűvölte el a szokatlanul sok érdeklődőt, akik eljöttek a gyertyagyújtásra. Jó volt együtt „lépni adventbe” a falubeliekkel! Szívmelengető volt a sok-sok kicsi gyermek, akik szüleikkel érkeztek a gyertyagyújtásra. Aztán Erdős Adél 2. osztályos tanuló első gyertyáról szóló versét meghallgatva meggyújtottuk az első gyertyát a koszorún, amelynek fényében még sokáig gyönyörködtünk kicsik és nagyok. Szeretettel várunk Mindenkit a második gyertyagyújtásra is!

Baki Ferencné /Rózsika néni

„Advent van, némán ölel a csend,
És a színes gyertyák fénye új értelmet nyer hirtelen.
A megszentelt csendben érezhetünk csodát,
Hit, remény, öröm, szeretet, ezt adjuk tovább!”

Bővebben: Advent 1. vasárnapja

Országos Könyvtári Napok a besnyői könyvtárban

„Nagyon figyelj, mert a világot teszed is azzá, aminek látod.”
(Fodor Ákos)

Ebben az évben már tizenhetedik alkalommal került sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával.
Az idei év jelmondata: Esély, egyenlőség, könyvtár.
A projekt témakörei:
• Esély az információhoz – 70 évesek a megyei könyvtárak
• Esély az emberi méltósághoz
• A múlt ismerete a jövő esélye
• A gyerekek és fiatalok esélyei, jogai
• Esély az egészséges élethez
• A családok esélyei
• Az állatok esélyei
A besnyői könyvtár is csatlakozott a programokhoz a helyi adottságoknak megfelelően, megszólítva a legfiatalabb korosztályokat:
Vár a könyvtár
Csatlakozzatok az Országos Könyvtári Napok programjaihoz!

2022. október 8-án a nyolcadik osztályosokkal esélyeinket latolgattuk az információhoz „Könyvtár, avagy csak okos kütyü” címmel.  Nagyon nehéz körülmények között – háborús környezetben, energiaválsággal küzdve, lopakodó vírushelyzetben élünk, élnek gyermekeink. A témához hozzászóló tanulók nagyon érzik, illetve látják ezt, és felismerik: szükségük van egy biztos pontra, amely mindenkinek egyforma esélyeket nyújt, legyen ez digitális forrásból vagy éppen a könyvtárból.
Az állatok esélyei témakörben több foglalkozást is tartottunk.2022. október 3-án „Mondd, szereted az állatokat?” - címmel rendhagyó könyvtári órán ismerkedtek a 3. osztályosok az állatvilágról szóló könyvekkel, mondták el élményeiket a témával kapcsolatosan.
 2022. október 4-én, az állatok világnapján egy 5. osztályos tanuló által készített prezentáció „Nálatok laknak-e állatok” – címmel indította el a könyvtári foglalkozást, mesélést a házi kedvencekről és a velük való bánásmódról.
 Ezt követően „Költők, versek, állatok „– címmel illusztrációkat készítettek az ügyes kezű napközis tanulók. Igazi kis mesterművek születtek a versek hallgatása közben.
2022. október 5-én a gyerekek és fiatalok esélyeit latolgattuk „Az egészség az igazi jólét” – címmel a 4. osztályosok körében, a régről ismert Makk Marci tanácsait megismerve. Jó volt hallani, hogy mennyire otthon vannak a témában, ismerik az egészségmegőrzés legfontosabb szabályait, és annak fontosságát.
 A múlt ismerete, a jövő esélyei témakörben szokatlan foglalkozást terveztem „Hol volt, hol nem volt” – címmel. Benedek Elek Nagyapóka és nagyanyóka meséje után a családfakutatás világába igyekeztem bevezetni a gyermekeket. Bizony nekünk, felnőtteknek is, nehéz felmenőinkről tájékozódni, nemhogy kisgyermekkorban, így végül mégis a témánál maradva, csodálatos családrajzokat készítve folytatták a résztvevők a könyvtári foglalkozást.
Köszönöm az iskola pedagógusainak támogatását a programok megvalósításában, a résztvevő gyermekek érdeklődését, részvételét.
Szeretettel várom az olvasni szeretőket, a rejtvényfejtőket, az alkotni vágyókat, a mesét, verset szeretőket, gyermekeket, felnőtteket egyaránt.

A könyvtárban lenni jó:…
(Umberto Eco)

Találkozzunk a könyvtárban!

Baki Ferencné /Rózsika néni
Könyvtáros

Könyvtári Információs és Közösségi Hely
Besnyő

Bővebben: Országos Könyvtári Napok a besnyői könyvtárban

Besnyőről Elszármazottak Találkozója - 2022.10.15.

„Térj vissza oda, ahonnan jöttél: szíved hajlékába.”
Kedves meghívót kaptam szeptember végén, hogy újra lesz két év után Besnyőről elszármazottak találkozója.  Értesítettem azokat a Besnyőről elszármazott ismerőseimet, akiknek már beszéltem róla, hogy mennyire jó érzés ezen a találkozón részt venni és fontos az ember lelkének, az identitásának és vegyünk részt együtt.
 Ezen a szombati napon munkanap volt, de egy kedves volt osztálytársam el tudott velünk jönni a találkozóra. Én már pénteken este lelkesen készültem a „szeretet” sütimmel, amit a találkozóra vittem, hogy mindenkit megkínálhassak és közben pár szót válthassak azokkal is, akikre már én nem emlékezhetek, mert jóval előbb éltek Besnyőn, mint én megszülettem, vagy már később települtek ide, amikor én már elszármaztam innen.
A 14 éve megrendezésre kerülő elszármazottak találkozójára, 10 órától volt a gyülekező a faluházban.
A meghívásra 62 fő érkezett, hogy jelenlétével emelje a nap felejthetetlen emlékét és kimozduljon emberi kapcsolatainak megerősítéséért, a találkozásért. A helyi általános Iskola tánccsoportja egy kis műsorral kedveskedett a résztvevőknek, ami ráhangolt bennünket a találkozó kezdetére.
Fejes Zsuzsanna polgármester asszony köszöntőjével megkezdődött az összejövetel. Beszámolt a fejlesztésekről, felújításokról az óvodában, az iskola udvarán, a hivatal előtti téren, a falu megszépüléséről, a virágosításról,az utcák aszfaltozásáról, a lélekharang felállításáról. Lelkéből jövő szeretetteljes dicsérő szavaival köszönte meg azoknak a munkáját, akik tesznek a község megújulásáért és megszépüléséért. Beszámolóját kivetítőn lévő képekkel erősítette meg. Hálásak vagyunk neki, hogy Besnyőt, csodálatos 21. századi településsé formálta az itt élő emberek bevonásával.
Baki Ferencné, aki sok szeretettel várt bennünket és idejét, fáradságát nem kímélve szervezte meg ezt a felejthetetlen napot, beszámolt  Besnyő község kulturális életéről és a rendezvényekről láthattunk képeket prezentációban. Amikor én általános iskolás voltam, akkor került ő ide fiatalon a településre tanárként. Közösségteremtő személyiségét, pedagógus munkáját olyan tudatosan építette fel az évek alatt, hogy kiemelkedő tevékenységét az egész falu közösségére és az innen elszármazottak összefogására is példaértékű energiával használja.
 Rózsika köszöntötte a 90 éven felüli Adél nénit, aki itt kezdte pedagógus pályafutását Besnyőn 1953-ban, és minden találkozóra eljön, hogy itt töltődjön az emlékeiből. Ismét találkozhatott egykori elsős tanítványával, Jakab Istvánné Rózsikával.  Én is itt találkozhattam a 92 éves Erzsike nénivel, akit óvodás koromban ismerhettem meg és még eljött a találkozóra.
A beszámolók után, egy ligeti sétára indult a csapat és koszorút helyeztünk el és gyertyákat gyújtottunk a Hősök emlékművénél, emlékezve a hőseinkre, halottainkra, akik életüket áldozták értünk a mi jövőnkért.
Voltak, akik meglátogatták a helytörténeti gyűjteményt Szuszán Jánosné Jolika vezetésével.
Vendéglátók és vendégek, elfogyasztottunk együtt egy nagyon finom ebédet, amit Benyovszky Zsolt vállalkozó és felesége készített el nekünk. Köszönet neki a munkájáért. Kovácsné Ágika elkészítette számunka a csodálatosan finom kávét ebéd után, hogy frissek maradjunk a beszélgetéshez. Köszönet az ő munkájáért is, amit értünk tett ezen a napon.
Tizennégy óra körül elkezdődhetett a beszélgetés, a csoportképkészítés, a fényképek nézegetése az elmúlt találkozókról, ami a jelenlévők számára az emlékek felidézését, a feltöltődést, a rácsodálkozást jelentette.
Számomra egy élményekkel, emlékekkel teli csodálatos nap volt. Reménykedem, hogy jövőre sokkal többen leszünk a Besnyőről elszármazottak találkozóján. Mindenki hozzon egy-egy embert magával, és akik ott voltunk, meséljük el azoknak, akik félnek kimozdulni a komfortzónájukból, hogy van egy hely, ahol az identitás tudatunk megerősödhet, mert az emlékeink ide kötnek bennünket, ez pedig a csodálatosan megújult Besnyő, ahonnan elszármaztunk.

Szeretettel:
Jobbágy Miklósné
Vizi Erzsébet

Bővebben: Besnyőről Elszármazottak Találkozója - 2022.10.15.

Őszi szelfipont

Vidám őszi ruhába öltöztette Madárász Viktorné, Kroó Zoltánné és Kroó Zoltán Besnyőn a szelfi pontot. Szívből köszönjük a hangulatos dekorációt!
Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Őszi szelfipont

Iskolai hírek

A nyári szünet elején két helyi, napközis tábort szerveztünk a kollegákkal az önkormányzat és a szülői munkaközösség segítségével. reméljük, minden kisgyerek jól érezte magát és felejthetetlen élményekkel gazdagodott.
Megkezdtük az új tanévet, hatalmas lelkesedéssel és örömmel, hogy újra együtt lehetünk. Izgatottan és felkészülten vártuk tanulóinkat, akik, szép, tiszta, ízlésesen díszített tantermekben kezdhették meg a tanulást.
15 kis elsős kezdte meg nálunk iskolás éveit, akiket sok szeretettel köszöntöttünk a tanévnyitó ünnepségen. Ettől a tanévtől is 4 napközis csoport működik, a szerencsére, egyre megnövekvő létszám miatt. A felső tagozatosoknak pedig tanulószobát szervezünk, amelyet egyre több kisdiák vesz igénybe.
Tantestületünk szakos ellátottsága teljes, ami igen szerencsésnek mondható a jelenlegi helyzetben. Ennek köszönhetően, zökkenőmentesen tudtuk elindítani a tanévet.
A tanórákon kívül ebben a tanévben is számtalan programot szervezünk a gyerekeknek, igyekszünk idén is minden pályázati lehetőséget kihasználni, amelyekkel szélesíteni tudjuk tanulóink látókörét, miközben sok izgalmas élménnyel gazdagodnak.

Garaguly Krisztina
         int.vez.

Bővebben: Iskolai hírek

Megnyitott az óvoda

„ Fényes cifra palota,
megnyitott az óvoda.
Tessék, tessék! Beljebb, beljebb!
Vidám itt bent minden gyermek.”


Nyáron, a megemelkedett gyermeklétszám miatt átépítés zajlott intézményünkben. Megnöveltük a Maci csoport alapterületét és az ebédlő megszüntetésével új helyre költözött a Méhecske csoport. Kialakításra került még egy mosdóhelyiség és a fejlesztőszoba. Frissítő falfestéssel, új falburkolattal és bútorokkal lett még esztétikusabb az épület. Így szeptember 1-jén egy tágasabb, megújult, még szebb környezetbe érkeztek óvodásaink, ahol sok nevetés, élmény, önfeledt játék vár rájuk az új nevelési év során.

Gönczölné Rákász Zsuzsanna
       intézményvezető

Bővebben: Megnyitott az óvoda

Amerikából jöttem… - A XX. Nemzetközi Harangfesztiválon járt a Szironta Együttes

Hosszú út vezetett oda, hogy elmondhatjuk, a világ legrangosabb rendezvényén képviselhettük országunkat és a kelet-közép-európai harangműfajt. Közel húsz év kitartó munkájának egyik koronájaként juthatott el a Szironta Együttes az USA-ba, ahol Nashville-ben, a Zene Városában zajlott augusztus első hetében a XX. International Handbell Symposium.
A találkozón több mint 300 harangzenész vett részt, a világ számos pontjáról, Ausztráliából, Hong-Kongból, Sao Paoloból, Brazíliából, Izlandról, Japánból és az Amerikai Egyesült Államok számos államából képviselték a hazánkban még annyira nem ismert, de Amerikában „őshonos” hangszert, a harangokat. Az egy hét alatt a nemzetközi szövetséget alkotó országok karmestereinek, zeneszerzőinek irányításával 9 zeneművet sajátítottunk el és természetesen számos előadáson, workshopon vehettünk részt. Izgalmas út volt számunkra, rengeteg új barátság született, számos zeneszerzővel egyeztethettünk személyesen, jó volt találkozni azokkal az emberekkel, akiket az internetnek köszönhetően ismerünk – most mégis valójában megismerhettünk. Persze, nagy feladatot is rótt ránk a szimpózium, hiszen először szólaltak meg magyar zenészek előadásában magyar zeneművek a „világ előtt” - élőben. A közös próbák mellett szólókoncertek keretében mutatkozhattak be az együttesek, a Szironta Weiner Leó Rókatáncát és a Monti-csárdást választotta az előadásra. Bátran mondhatjuk, hogy osztatlan sikerrel, augusztus óta Magyarország is felkerült a nemzetközi harangegyüttesek térképére. Ezzel együtt a cymbelljeink, legújabb hangszereink is bemutatkoztak – nem csak a találkozó résztvevői, de a kiállítóként jelenlévő hangszergyár képviselői előtt is. Ritka pillanat, amikor ilyen virtuóz mű szólal meg egy újdonsült hangszeren.
Az amerikai utunk költségeinek egy részét a Nemzeti Tehetség Program 2.000.000 Ft-os támogatásával biztosítottuk, ezúton is köszönjük a támogatást!
Természetesen az út élménye, a Zene Városa, a country világa, a találkozó helyszíne, résztvevői, a kiállítók, mind-mind önállóan is cikket érdemelnének, ezért úgy döntöttünk, hogy közönségtalálkozó keretében osztjuk meg amerikai élményeinket, részletekről hamarosan Facebook profilunkon keresztül adunk tájékoztatást! Jöjjön el, éljük át újra az Amerikában töltött 10 napunk élményeit!

Becsengettek!
A Szironta Együttes az elmúlt évek hagyományait követve a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat által biztosított névsor alapján idén 35 gyerek iskolakezdését tette könnyebbé tanszeradományával. Az összességében több mint 200.000 Ft értékű támogatással többek között az iskolakezdéshez szükséges füzetek, ceruzák, tollak, zsírkréta, vonalzók, körző, számológép került a rászoruló családokhoz. Igaz, az koronavírus-járvány kultúrára gyakorolt hatása, valamint a vállalati szektort hangsúlyosabban sújtó energiaár-növekedés szervezetünket is nehéz helyzetbe hozta, azonban úgy gondoltuk, hogy idén is biztosítjuk az évek óta már hagyományos segítségünket. Reméljük, hogy ezzel is könnyebbé tudtuk tenni az iskolakezdést.

Ősz és tél
Egyre hűvösebbek az esték, ez pedig óhatatlan jele, hogy itt van az ősz, rövidülnek a nappalok. A Szironta Együttes ősszel ifjúsági projektbe kezd, a Filharmónia Magyarország koncertsorozatába kapcsolódva jut el az oktatási intézményekbe. Lassan elkezdődik az év legszebb időszakába – a Szironta számára a legdolgosabb időszakába – való visszaszámlálás, igaz, még csak alig hullanak a falevelek, mégis közeledik az adventi időszak. Mivel az harangot talán joggal titulálják a karácsony hangszerének, ebben az időszakban számos koncerttel készülünk. Hogy elérjük-e a tavalyi 71-et, még kérdés, mindenesetre munkatársaink már dolgoznak az őszi-téli koncertek előkészítésén.

Kérjük Önöket, kövessék munkánkat a Szironta Együttes Facebook oldalán, honlapján, vagy akár személyesen, koncertjeinken keresztül!

Bővebben: Amerikából jöttem… - A XX. Nemzetközi Harangfesztiválon járt a Szironta Együttes

Sport hírek

Mint bizonyára sokan tudjátok, a Besnyői Sportegyesület új szakosztállyal bővült, a sportlövő szakággal. Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy az elmúlt rövid időszak alatt megszületett a Besnyői Sportegyesület első Magyar Kupa győzelme, Hambalgó Mihály sporttársunk révén, valamint idén júliusban a Besnyői Sportegyesület történetének első világbajnoki érmét is megszereztük Kelemen Ottó sporttársunk révén. Akik csatlakozni szeretnének klubunkhoz, várjuk szeretettel a besnyői üzemanyagkúttal szembeni gyakorló pályánkon! Hajrá Besnyő

Matkovics László
Besnyői Sportegyesület elnöke

Bővebben: Sport hírek