Fotók Besnyő életéből

Galériánkban a községünk fontosabb eseményeiről, helyszíneiről gyűjtöttünk össze fényképeket. Lehetőségünkhöz mérten a programokról fotókat készítünk, de szívesen fogadjuk a lakosok által beküldött képeket is. Ha Ön is rendelkezik olyan fotóval, amelyet szívesen látna a község honlapján, kérjük, hogy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy55146 + '\'>'+addy_text55146+'<\/a>'; //--> szíveskedjen elküldeni.

     Fejes Zsuzsanna

        Polgármester

 

Besnyő Község Önkormányzat hivatalos honlapján megjelenő valamennyi fénykép, szöveg, videófelvétel kizárólag az Önkormányzat előzetes írásbeli hozzájárulásával használható fel.

Óvodai életünkből

Novemberben megemlékeztünk a Márton-napról óvodánkban. Mártonra, a jószívű lovaskatonára emlékezünk ilyenkor, ezért ünnepeljük a Márton napot a fény, a melegség és az egymás iránti szeretet jegyében. A hagyomány szerint ekkorra a termésnek a kamrákban, a bornak a pincében kell lennie, a hízott libákat le kell vágni. Óvodánkban egy egész hetet szenteltünk a Márton napi hagyományok megismerésének. A sok libás játék, mondóka, dal és mese mellett a gyermekek elkészítették a lámpásaikat, mellyel lámpás felvonulásra indultunk óvodásainkkal és családjaikkal. A napot mulatozással és lakomázással zártuk le. Tartalmas, szép hetet zártunk, mely hozzájárult a gyermekeink érzelmi világának, hagyományokhoz való szorosabb kapcsolatának formálódásához.
Óvodánk adventi ünnepi díszítése megalapozta a meghitt hangulatot, a várakozás örömét.
A mikulásvárás idén is nagy izgalommal telt. Nagyon várták a gyerekek a jóságos öreget, remélték, hogy mindenki kap ajándékot. Óvodánkban hosszabb készülődés előzte meg a Mikulás érkezését, minden csoportban készültek az ötletes, szebbnél szebb alkotások, dekorációk. Dalaink, verseink is ehhez az alkalomhoz kötődtek, így vidáman teltek napjaink, ráhangolódtunk az ünnepre. December 6-án meglátogatott minket a Mikulás és a szarvasa. Szaloncukrot és csomagot kapott minden kisgyermek, amit nagy örömmel fogadtak, kíváncsian bontogattak. Az ünnepi hangulatot fokozta a Léghajó Meseszínház interaktív, vidám, zenés műsora.
Ahogy közeledik az ünnep, úgy öltöztetjük egyre szebb, díszesebb ruhába a lelkünket is. Az érzelmi nevelésre helyezzük a fő hangsúlyt, hiszen a készülődés, a ráhangolódás, az ünnepi várakozás pillanatai a gyermekek érzelmeit érintik meg elsősorban. A készülődés meghitt pillanatai mellett szorgos tevékenység is folyik a csoportokban. Készülnek a karácsonyfadíszek, a kedves ajándékok, mellette szólnak a karácsonyi dalok, versek, mesék.
Ezúton szeretném megköszönni az óvoda Szülői Szervezetének és a segítő szülőknek, hogy munkájukkal szebbé teszik ünnepeinket, intézményünket, jótékonysági rendezvények bevételeivel színesítik óvodásaink életét!

Az óvodai dolgozói nevében kívánom, hogy minden családban a karácsony ünnepe a boldogságról, a kedves emlékekről, örömteli meglepetésekről, meghitt pillanatokról szóljon!
Gönczölné Rákász Zsuzsanna

Téli varázslat
(Mentovics Éva)
Hófehér csendben
hópihe lebben,
halk suhanással
angyal száll,

hócsillámfátyol
rezdül a fákon,
ballag az ünnep,
halkan jár.

Angyali fénnyel,
hittel, reménnyel
csordultig tölt majd
sok lelket.

Téli varázslat;
boldogság árad,
a szívek örömmel
megtelnek.

Bővebben: Óvodai életünkből

Iskolánk hírei 2023. november, december

A Lázár Ervin Program keretében iskolánk 8. osztályosai - sok más iskola diákjaival együtt - november 6-án részt vettek a Nemzeti Színház János vitéz című előadásán. A több, mint két órás színdarab tele volt izgalmas és szemet gyönyörködtető fény-és látványelemekkel a közönség nagy örömére. Köszönjük a tankerület szervezését a fantasztikus program szervezéséért.
Novemberi hónapunk az egészségnevelés jegyében telt. Az iskolában folyó egészségnevelés jelentőségét alátámasztja az a tény, hogy a tanulókban ekkor formálódik meg a helyes életmódhoz, életvitelhez szükséges beállítódás. Úgy véljük, éppen ezért fontos feladatunk hozzájárulni gyermekeink életminőségének javításához, a megfelelő ismeretek, szemléletek átadásán keresztül. Fontosnak tartjuk tudatosítani a tanulókban, hogy mindennapi életük saját maguk által alakítható, megtervezhető, melyben felelősségük van. Ennek megléte alapvető fontosságú abban, hogy a diákok értékrendszerébe az egészséget támogató olyan értékek, mint a megfelelő konfliktuskezelés, az interperszonális kapcsolatok, a megfelelő táplálkozás, egészségvédelem, valamint a mentálhigiéné.
Az egészségnevelés céljainak mind teljesebb elérése érdekében lényegesnek tartjuk az egészségtudatos magatartás kialakítását, hogy a diákok megtapasztalják, miként tudják megvalósítani az egészségtudatos magatartást. Erre szolgáltak azok a programok, melyeket szerveztünk nekik.
Első programunk az iskolai szinten megszervezett „Népdal-éneklési verseny” volt, melynek díjazottjai részt vesznek majd a kerületi versenyen. Köszönjük szépen Mátyási Sándornénak és Gönczölné Rákász Zsuzsannának, hogy elvállalták a zsűrízést.
November 7-én „Mese-felolvasó” versenyt szerveztünk az alsó tagozatos diákoknak ugyancsak Sok kisdiák készült egy-egy varázslatos mesével, melyek hallgatása bearanyozta a napunkat.
Hatalmas hálával és köszönettel tartozunk Páli Szilvia védőnőnknek, aki fantasztikus előadásokat tartott iskolánk valamennyi osztályának, korosztálynak megfelelően. A kisebbekkel a helyes tisztálkodásról, betegségek elkerüléséről, az influenzáról, egészséges táplálkozásról beszélgetett. A felsős korosztály számára káros szenvedélyekről, dohányzásról, fogamzásgátlásról, egészséges táplálkozásról tartott előadásokat, prevenciós jelleggel. Még mindig az egészségnevelés jegyében hívtuk meg iskolánkba a „Vöröskereszt” munkatársait, aki interaktív előadásokat és élményalapú foglalkozásokat szerveztek tanulóinknak. A gyerekek megismerkedhettek többek között az újraélesztéssel, a sebkötözés rejtelmeivel, különféle csonttörésekkel, megtudhatták mi a teendő egy ficam vagy rándulás esetében, illetve mi történik a szervezetünkkel a túlzott alkoholfogyasztáskor, s ez miért káros.
A gyerekek - még mindig az egészségnevelés témakörében - nagyon izgalmas edzéseken vehettek részt "Tibi bácsival", településünk karate edzőjével. Voltak ügyességi és erőnléti feladatok egyéni és csoportos formában is. Azok sem tétlenkedtek, aki épp nem a tatami közepén álltak, hiszen szurkoltak egymásnak, ahogy csak erejükből telt.
Nagy hangsúlyt fektetünk a pályaorientációra a felsőbb évfolyamosok, de főleg a 7. és a 8. osztályos tanulók körében. Idén három alkalommal szerveztünk nekik programokat bízva abban, hogy bizonyos szakokat és ezáltal a továbbtanulást kicsit közelebbivé és barátságosabbá tudjuk tenni számukra.
Voltunk velük Budapesten a 'Mi a pálya?' műszaki pályaválasztó fesztiválon, ahol ügyességi feladatok és logikai fejtörők, interaktív játékos bemutatók és kísérletezések vártak
rájuk.
Jártunk Pusztaszabolcson a Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Technikumban, ahol három szakmával is közelebbi kapcsolatba kerültek érdekes gyakorlati feladatokon és logikai feladványokon keresztül a „Játék határok nélkül” című rendezvény által. Nagy örömünkre szolgál, hogy iskolánk diákjai közül került ki a nyertes csapat. Hálásak vagyunk a részvételi lehetőségért és a versenyfeladatok levezényléséért a vendéglátóknak.
Az Érdi SZC Százhalombattai Széchenyi István Technikum és Gimnázium jóvoltából pedig a gyerekek az iskola nyújtotta lehetőségeken túl rengeteg hasznos információval gazdagodtak a továbbtanulással kapcsolatban, Lászlóné Garaguly Anikó pályaorientációs tájékoztatója által.
A Lázár Ervin Program keretében november 29-én iskolánk majdnem összes diákja fantasztikus, interaktív előadásokon vehetett részt. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara bemutatásában az 5., 6. és 7. évfolyamos tanulók a "Kezdetben vala a tánc..." című műsornak voltak aktív résztvevői. A gyerekek betekintést nyerhettek egy folyamatba, ami az ősi, törzsi táncoktól a hobbi táncon át egészen a táncművészet világáig vezet, mindezt csodálatos zenei aláfestéssel. A 2., 3. és 4. osztályosok szintén a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara szervezésében a "Táncolni mindenki tud!" című előadáson vettek részt, ahol a ritmusé volt a főszerep. A művészek jól megmozgatták a gyerekeket, miközben megismerkedhettek néhány hangszerrel. Kicsik és nagyok egyaránt élvezték a programokat. Hálásan köszönjük a lehetőséget az idén 170 éves Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának és művészeiknek, illetve a tankerület munkatársainak a program megszervezéséért.
Iskolánk valamennyi tanulója fogászati szűrésen vett részt, településünk fogorvosának és asszisztensének köszönhetően.
Az adventi időszak beköszöntével, készülünk az ünnepre, ezért december 4-re az iskolát ünnepi díszbe öltöztettük. Az adventi időszakban, hagyomány az iskolánkban, hogy minden hétfőn reggel egy-egy osztály készül egy kis műsorral és sorban meggyújtjuk az adventi gyertyákat. Az első gyertyagyújtásra a 4. osztály, a másodikra pedig a 2. osztály tanulói készültek vidám, hangulatos műsorral az iskola tanulói és dolgozói számára.
December 6.-án minden osztályba ellátogatott a Mikulás, sok szépet és kedveset mondott mindenkinek és még ajándékokkal is kedveskedett! Voltak, akik izgultak, vagy meg voltak szeppenve, de akadtak igazán bátrak is. A napot egy 'Megy a gőzös...'-sel zártuk, amiben kicsik és nagyok is egyaránt boldogan részt vettek. Külön köszönet a 8. osztályosoknak a szervezésért és lebonyolításért!
A Mikulás után újabb vendég érkezett iskolánkba, „meglepetés Grincs” formájában, aki mókázott, játszott, viccelődött a gyerekekkel. Köszönjük a fantasztikus élményt!
A Szülői Szervezet és a DÖK szervezésében, hatalmas erőkkel készülünk a Luca-napi rendezvényünkre, amelyen számos érdekes program várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.
Az elmúlt két hónapban versenyeredményekkel is büszkélkedhetünk.
November hónapban, iskolánk alsó tagozatos diákjai 3. helyezést értek el az „Etesd az eszed”, országos, online matematika versenyén.
7. osztályos tanulóink IV. helyezést értek el a Dunaújvárosi SC. Rudas Közgazdasági Technikum és Kollégium által szervezett, tankerületi szintű angol versenyen.
November 23-án iskolánk 7. és 8. osztályos fiú tanulói részt vettek a Rácalmáson megrendezett Futsall Diákolimpia körzeti döntőjén. A mérkőzéseken 5 csapat versengett egymással. Iskolánkból, jórészt 7. osztályosok voltak, de ennek ellenére jól szerepeltek, sikerült megszerezniük a IV. helyet. Hatalmas köszönet felkészítő tanáruknak, Fábián Balázsnak és a Sziront’Art Együttesnek a gyermekek szállításában nyújtott segítségért.
A Székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola által meghirdetett megyei Tekergő Természettudományi versenyen, Németh Csenge és Németh Csongor I. helyezést értek el. A megmérettetés során egy túrát kellett tenni a Szabadbattyánban található Cifrakertben, majd megadott szempontok szerint egy esszét készíteni, valamint fotókkal igazolni azt, hogy a helyszínen jártak. Csenge és Csongor nagyon színvonalas, szép munkát adtak be. Gratulálunk nekik!
Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog újesztendőt kívánunk!

Garaguly Krisztina
igazgató

Bővebben: Iskolánk hírei 2023. november, december

„Az öröm kis életlámpánk olaja.” 3. adventi gyertyagyújtás Besnyőn

A gyermeki önzetlenségről szóló mesével teremtett hangulatot Fejes Zsuzsanna polgármesterasszony az öröm gyertyájának gyújtásához ezüstvasárnapon. A történet a csodáról szólt, arról az élethelyzetről, amelyet sokan már valószínű, hogy átéltünk. Sajnos adatik életünkben olyan történés, amikor már csak a csodában hiszünk. A mese gyermekszereplője csodát szeretett volna vásárolni, amely beteg testvérén segíteni fog. Végül az orvosi beavatkozás segített, amihez egy gyermek rendíthetetlen segíteni akarására, hitére volt szükség. Bár a mese nem való dolgokat mond el, de a kis mesehős gyermeki lelke, amely mindannyinkban ott rejlik, csodákra képes és hisz a csodákban, aminek aztán felhőtlen öröm lesz a következménye. „Az öröm életpályánk olaja. Az öröm úgy hat lelkünkre, mint valami erősítő fürdő. Ha vidámság tölti szívünket, ha belső örvendezés hulláma hordoz, ha lelkünk énekel, akkor nem érzünk terhet, akkor nekünk a kötelesség édes, és mindenütt helytállunk.” (Prohászka Ottokár)
Aztán felcsendült a Csendes éj csodálatos dallama Szilvássy Noémi és Kovács Ákos előadásában, akik mindenki szívéhez közel álló műsorukkal hangoltak bennünket az ünnepre. Az otthon melegéről, az együtt ünneplésről szóló dalok előadásába ismét bevonta Noémi a kis Kaszap Annát, ez még meghatóbbá, szívet melengetőbbé tette műsorukat. „A szeretet asztalánál ott ültünk mindannyian.”
Köszönjük Noéminek és Ákosnak a szeretetteljes fellépést!
Végül meggyújtottuk az öröm gyertyáját is az adventi koszorún.

Találkozzunk a negyedik gyertyagyújtáson is! Ennek időpontja nem vasárnap, Szenteste napján lesz, hanem 2023. december 22-én, pénteken délután 4 órakor.
Baki Ferencné Rózsika néni

Bővebben: „Az öröm kis életlámpánk olaja.” 3. adventi gyertyagyújtás Besnyőn

Harang csendül…

Sorra gyúlnak az adventi gyertyák – jelzik, közeledik a karácsony. Az év talán egyik legszebb időszakát várjuk – még az időjárás is hozzájárult a télhez, hófehér, havas tájakat láthatunk messze a határban.
Persze, sokak számára a karácsonyi időszak egyet jelent a hosszú szabadságokkal, családi együttlétekkel, pihenéssel. Egy harangegyüttes életében azonban az év legmozgalmasabb időszaka a karácsonyt megelőző négy hét. A Szironta Együttes idén is számos településen járult és járul hozzá az ünnepi készülődéshez, közel 30 koncerttel idézte az advent és a karácsony ismert és elfeledett dallamait. Különös tematikával készültünk idén, országok karácsonyát mutatjuk be közönségünknek: Svédország, Észtország, Oroszország, Németország, USA, Ukrajna karácsonyaiból idézünk a koncertjeinkre látogatóknak.
A harangszó az életünk része, egyházi szertartásokra hív, jelzi a délidőt, vihart űz, de a tüzet is a félrevert harangok jelzik. Születésünket követően a keresztelőn megszólalnak a harangok, pont úgy, ahogy elkísérnek utolsó utunkra is.

A Szironta Együttes az elmúlt évek hagyományait követve a karácsonyt megelőző napokban Besnyőn is koncertet ad, így szeretettel várjuk Önöket 2023. december 21-én, csütörtökön 17 órára a besnyői Faluházba, ahol harangszóval hangolódunk az elkövetkező ünnepre. Jöjjenek el, tartsanak velünk ebben az órában! De várjuk Önöket a képernyők elé is, december 25-én, az éjféli misét követően közvetlenül, 1:20-kor a Duna TV műsorán látható a tavalyi „Igazából karácsony!” koncertshow, melyben együttesünk is közreműködött. Ha pedig nagykoncertre vágynak, még kaphatók jegyek a Budafoki Dohnányi Zenekar idei koncertshowjára, melynek az MVM Dome ad otthont 2023. december 28-án 19 órától, ahol ismét megszólalnak a Szironta harangjai is.

Áldott karácsonyt, eredményes, sikeres új évet kívánunk mindenkinek!

Bővebben: Harang csendül…

Ladás Mikulás találkozó

Az érdeklődők nagy örömére idén már 3. alkalommal rendezte meg a Besnyői Ladások Baráti Köre december 9-én a Ladás Mikulás találkozót.

Köszönjük a fantasztikus élményt!

Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Ladás Mikulás találkozó

Fellobbant a remény gyertyája

A gyertyagyújtásra egybegyűlteket advent második vasárnapján, bronzvasárnapon is polgármesterasszony köszöntötte  A négy gyertya történetének meséjével.
A mese sorai önmagukért beszéltek, hiszen a második gyertya az örömteli reménykedést szimbolizálja:
„Ne félj gyermek! Amíg nekem van lángom,
újra meg újra meg tudjuk gyújtani a többi gyertyát.
 Nyújtsd a kezed!
Én vagyok a REMÉNY!”

A négy gyertyáról mondott verset Erdős Tilda 1. osztályos kisgyermek is, majd Szilvássy Noémi és Kovács Ákos karácsonyi dalokkal örvendeztette meg a hallgatóságot. Felnőtt és gyermek szívét egyaránt melengették az ismert dallamok Noémi előadásában, aki a csilingelő hangú egykori kisóvodását, Kaszap Annát is mikrofonhoz kérte és együtt énekeltek bevonva az ünneplő közönséget is. A karácsonyi hangulatot teremtő zene befejeztével fellobbant a második gyertya is, az immár havassá vált községi adventi koszorún, jelezve a tél legszebb ünnepének közeledtét.

Bővebben: Fellobbant a remény gyertyája

Bachmann Tibor Világbajnok

A IX. Fudokan Karate Világbajnokságot rendezték Belgrádban november 23-26 között. Ezen a bajnokságon 2200 Fő 44 Ország adta le nevezését. A világ számos pontjáról érkeztek versenyzők.
A Magyarországi csapatok közül az Iváncsai Kiai Karate Egyesület is képviseltette magát: Ignáth Panna Emese, Müller Fanni és Csenki Erik személyében. Bachmann Tibor az egyesület edzője és a Budai XI. versenyzője most először már tanítványai közül is tudott vinni versenyzőket.
A bajnokság második napján Ignáth Panna Emese a 16-17 éves junior mezőnyben kezdett formagyakorlatban, ahol az ötödik helyen végzett. Sport küzdelmi versenyszámban pedig a legjobb nyolc közé jutott.
Müller Fanninak a 14-15 éves kategóriában formagyakorlatban szép katát bemutatva és (kumite) küzdelmi versenyszámban sajnos nem sikerült a tovább jutás.
A második napon tatamira lépett még Csenki Erik 18-21 éves U21 kategóriában. Formagyakorlatban sajnos nem sikerült a tovább jutás. Kis szünet után a Sport küzdelem -75 kg súly csoportos mérkőzések kezdőtek Ennek a korosztálynak, ahol Erik egy szép küzdelemmel jutott tovább a negyeddöntőig. Erik a negyeddöntőben egy nagyon eseménydús mérkőzésen szoros pontozással a döntőbe jutott. A döntőbe egy másik Magyar fiúval mérkőztek meg a világbajnoki címért. A döntőben a Budaörsi karatés bizonyult jobbnak. Erik nagyon szépen küzdött így egy nagyon szép ezüstéremmel gazdagodott.
A bajnokság a hosszú megnyitó után elhúzódott így Bachmann Tibor este 23:00 került sorra 35-49 éves + 75 kg sport küzdelmi kategóriában. a 9 fős mezőnyben Tibor a legjobb nyolc között Romániából érkezett ellenfelét győzte le 6-2 pontozással így az elődöntőbe jutott. Tibor egy nagyon jól ismert ellenfele következett a negyeddöntőbe. Ami a hosszú elhúzódás miatt elhalasztóták másnap reggel 08.30-ra. Tibornak most először történt ilyen, hogy félbekellet szakítani a versenyét. De Tibornak nagyon jól jött a szünet. Másnap reggel a negyeddöntőben a két versenyző már készen állt a kategóriát folytatva. Tibor Belgiumból érkezett ellenfelét 8:0 pontozással legyőzte és így döntőbe jutott, ahol az Olaszországból érkezett Kategória legjobbja a világbajnok várta. Tibor nagyobb boldog volt, hogy döntőt vívhat a világbajnok ellen és hogy idáig eljutott. Tibor számos bajnokságot megnyert élete során, mindent elért Európa és többszörös országos bajnok címeket. Egyéni Világbajnoki bronz és Csapat küzdelmi ezüstérem. Már csak a Világbajnoki arany hiányzott. Nem sokkal később a döntő következett, ahol Tibor élete egyik nagy-nagy álma vált valóra 41 évesen 7-3 pontozással Világbajnok lett. Tibor tavaly májusban abbahagyta versenyzői pályafutását és átadta magát az adonyi, Besnyői és Iváncsai fiatalok tanításának. Idén januárban Tibor megtudta, hogy Karate Világbajnokságot rendeznek Szerbiában. Az edzőjével Dr. Nánai Ferenccel megbeszélték, hogy erre az utolsó versenyre még felkészül és hátha összejön a gyerekkori álom és világbajnokként visszavonulhat. Tibor szeptemberben az adonyi karate csoportot átadta két és fél hónapra Rónyai Attilának, hogy Budapestre feljárva feltudjon készülni a versenyre. Legyen ez az eset tanúság minden fiatal számára, hogy egy gyerek álma még itt nálunk is, akár Adonyban, Besnyőn és Iváncsán valóra válhat, ha keményen megdolgozik érte. Sok sikert kívánunk Tibornak a csapat építésre. Neveljen sok olyan bajnokot amilyen ő.

Iváncsai Kiai Shotokan Karate Sportegyesület

Bővebben: Bachmann Tibor Világbajnok

Karácsonyra várva

Kedves Ismerőseink!

„Közeleg az ünnep, mindent feldíszítünk,
karácsonyra várva mindent elkészítünk.
Itt is, ott is lassan felgyúlnak a fények,
legszebb időszaka ez az egész évnek!”

Mindjárt itt az év legszebb ünnepe, a karácsony. A karácsonyi készülődés idején ünnepi díszbe öltöztetjük lelkünket és a környezetünket egyaránt. Önkormányzatunk nagy figyelmet fordít erre. És ebben fantasztikus és lelkes segítőink is vannak, munkájukat, ötleteiket e helyen is hálásan köszönjük.
Intézményeink és köztereink csodálatos és bájos dekorációit Gönczölné Rákász Zsuzsannának, Kroó Zoltánné Annamarinak, Kroó Zoltánnak, Madarász Viktorné Erzsinek, Gregus Anikónak és Kovács Balázsnak, a Polgármesteri Hivatal fényeit Czudor Ernőnek és Kovácsné Áginak, az adventi gyertyák díszítését pedig Kroó Hencsinek és anyukájának, Gizi néninek köszönhetjük.

És köszönet mindenkinek, aki gyönyörűséges fényruhába öltöztette házát, portáját!

Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Karácsonyra várva

Mikulás ünnepély 2023

“Hull a pelyhes fehér hó…”

Jöjj el kedves Télapó!”-éneklik minden évben a gyerekek december 6-án a Mikulásváró dalt. Idén Télapó jól megrázta a szakállát, és igazi nagy pelyhekben hulló hóval örvendeztette meg a gyerekeket, akik az időjárásra való tekintettel a Faluházban várták mikor érkezik már meg a Mikulás.
A várakozás perceit a már megszokott vidám kis színdarab tette könnyűvé kicsiknek és nagyoknak. A két krampusz, Karola és Kornél sok derültséget okozott. Megtanultunk “répafőzeléket” főzni krampusz módra, és kiderült, hogy varázslattal megtölteni a szaloncukros zsákot nem is olyan könnyű. Amikor a hangulat már a tetőfokára hágott felhangzott a jól ismert ének:” Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás! Gyere már, gyere már, minden gyerek vár!”
A Mikulás persze nem jött üres kézzel, jól megtömött zsákjából sorra kerültek elő az ajándékcsomagok. Köszönjük szépen Besnyő község önkormányzatának, hogy mint minden évben most is megörvendeztette a gyerekeket ezzel a programmal és sok-sok finomsággal.

Kétgyermekes besnyői anyuka

Bővebben: Mikulás ünnepély 2023

2023. Advent I. gyertyagyújtás

„Az igazi karácsonyi fényeket azonban máshol kell keresni.
Azt önmagunkban találhatjuk.”

Első gyertyagyújtás Besnyőn

Immár 13 éve a karácsonyi díszbe öltözött faluközpontunkban meggyújtjuk az adventi gyertyákat. A szokatlan hűvös idő ellenére igen sokan összegyűltünk a polgármesteri hivatal előtt az első gyertyagyújtásra, amely csodás ünnepi díszbe öltözött. Az „angyalkák” már jártak erre. Króó Istvánnénak és Hencsinek köszönhetően forró tea is melegített bennünket. A fény erejéről szóló történettel köszöntötte polgármesterasszonyunk az ünneplőket. A fény erejéről, a karácsony fényéről, amelyet nem máshol kell keresnünk, azt önmagunkban találhatjuk. A szeretet fénye az. A karácsony a szeretet ünnepe, és bár ilyenkor leghosszabbak, és legsötétebbek az éjszakák, bennünk azért ott a fény, és ha megtaláltuk, akkor mindennap fogjuk szeretni a világot körülöttünk. Az ünnepre hangolódásról szavalt verset a 4. osztályos Erdős Adél. A vers sorait érdemes megfogadnunk:
„ Adventre készülve csak ennyit mondok:
Legyen úrrá a szeretet, ez a fontos.
Karácsonyt várva ne legyen rosszindulat.
Békesség szálljon a szívekbe hamar.
A vers után Fehér Kinga, Németh Csenge és Csongor és Németh Szófia csengettyűjátéka hangzott fel. A kis csengettyűsöket Czumpft Krisztina készítette fel.
 Aztán a hit gyertyája lobbant lángra advent első vasárnapján.

„Még csak egyetlenegy gyertyád ég
Hogy ne féljünk arra épp elég”

Bővebben: 2023. Advent I. gyertyagyújtás