Az új típusú koronavírus járvány elleni védekezés segítése

Kedves Besnyőiek!
A tájékoztatások szerint idősebb szeretteink, illetve akik valamilyen betegségben szenvednek vannak elsősorban kitéve az új típusú koronavírus-fertőzés veszélyének, ezért a járvány elleni védekezés segítésére Besnyő Község Önkormányzata szájmaszkot biztosít azon 65 év feletti és/vagy beteg besnyői lakosok számára, akik nem tudtak szájmaszkot beszerezni és szükségük lenne rá.
A szájmaszkot a Besnyői Önkormányzati Hivatalban lehet kérni munkanapokon 8.00 óra és 12.00 óra között.
Telefonszám: 0625/505050.
Vigyázzanak Magukra! Vigyázzunk Egymásra! Kitartást és jó egészséget kívánok mindenkinek!
Fejes Zsuzsanna
polgármester

Változik a Besnyői fogászat rendelési ideje

A RENDELÉSI IDŐ VÁLTOZÁS 2020.04.06-TÓL A VÉSZHELYZET IDEJE ALATT AZ ALÁBBIAK SZERINT ALAKUL:

HÉTFŐ: 10.30-13.30-IG
CSÜTÖRTÖK: 10.30-13.30-IG

MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK!

DR. KAMALIAN ABED
FOGORVOS

Lakossági tájékoztató

n 2020aprilisvasut 001

COVID-19 új típusú korona vírus állatorvosi szemmel

A COVID-19 koronavírus burkos RNS vírusok közé tartozik. Alapvetően cseppfertőzéssel terjed, de bizonyos felületeken sokáig fertőzőképes marad. Gyakori kézmosással, arcunk érintésének kerülésével, szájmaszk, gumikesztyű viselésével védhetjük magunkat, embertársainkat. Fontos tudni, hogy a vírus közvetítésében jelenlegi tudásunk szerint kedvtelésből tartott állatok és háziállatok nem vesznek részt.
A hazánkban korona vírust kutató virulógusok* a szájmaszk viselését nemcsak azért javasolják, mert az -akár tünetmentes- betegek ily módon nem terjesztik a vírust, hanem azért is, mert a viselőjüket is megvédi attól, hogy az arcukhoz, szemükhöz önkéntelenül (naponta közel száz alkalommal) nyúlva önmagukat fertőzzék. Ebből a szempontból bármilyen maszk”jobb, mint a semmi”, sokan otthon saját maguk gyártanak védőmaszkokat, sállal, kendővel takarják arcukat, szemüveggel szemüket.
Minden tavasszal kiírásra kerül Fejér megyében az összevezetett eboltás, ez idén a korona vírus okozta járvány miatt elnapolásra kerül. Az ebek éves kötelező veszettség elleni immunizálása a vonatkozó jogszabály** értelmében engedélyezett állategészségügyi szolgáltató létesítményben (rendelő, rendelőintézet, klinika) vagy az állattartó kérésére az állat tartási-helyén végezhető el, mert a jelenlegi járványügyi helyzet rendeződéséig a Kamara nem javasolja az összevezetett oltás kiírását.***
A Magyar Állatorvosi Kamara állásfoglalása értelmében****az állategészségügyi szolgáltató intézmények nem tartoznak „vendéglátó üzlet”, „üzlet” kategóriába. Ebből következik, hogy az állategészségügyi szolgáltató intézmények nyitva tartására nem vonatkozik a hivatkozott Kormányrendelet, amit részben az élelmiszer-termelő állatok zavartalan látásának fontossága is magyaráz. Különös figyelmet kell fordítanunk egymás védelmére.
- A járványhelyzetre tekintettel a rendelőben csakis előzetes bejelentkezés alapján, előre egyeztetett időpontban van lehetőség az oltás és egyéb állat-egészségügyi szolgáltatás elvégzésére.
- Továbbra is elsőbbséget élveznek a sürgős ellátást igénylő esetek. Ez módosíthatja az időpontra érkező betegek ellátásának ütemezését.
- Az állatorvosi rendelőben a felületeket és a levegőt rendszeresen fertőtlenítik az állatorvosok a vírus terjedésének csökkentése érdekében.
- Kérjük, hogy a rendelőbe és a váróba egy időben egy tulajdonos jöjjön.
- Idősebb tulajdonosok maradjanak otthon, kérjenek segítséget a fiatalabb családtagoktól, ismerősöktől.
- A várakozás ideje alatt - a patikákhoz hasonlóan- legalább 2m-re álljanak egymástól.
Ha Ön lázas, köhög, nehezen lélegzik, ne Ön hozza házi kedvencét állatorvoshoz, ne üljön le a váróteremben, hanem azonnal forduljon a háziorvosához.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében (06-80-277-455, 06-80-277-456).
                                                                     Dr. Kelemen Ferenc állatorvos (30-5301513)
Forrás:
*https://szkk.pte.hu
**A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet
***A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) országos Elnökségének 2020. március 13-i ajánlása a magyar állatorvosok számára az emberek járványos koronavírusos megbetegedésével (COVID-19) összefüggésben
****MÁOK FSZ 2020. március 16. állásfoglalása a COVID-19 járvánnyal összefüggésben az üzletek (kereskedelmi egységek) nyitva tartásáról szóló 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelettel kapcsolatban

Áramszünet értesítő - 2020. április 28.

n 2020apr28aramszunet 001

Óvodai beiratkozás 2020/21 nevelési évre

Tisztelt Szülők!

A kormány 7/2020. (III. 25) EMMI határozatában a 2020/2021. nevelési évre történő óvodai beiratkozások vonatkozásában egyedi eljárási szabályokat határozott meg. 

Az Oktatási Hivatal által megküldött névsor alapján minden augusztus 31-ig 3. életévét betöltött, besnyői lakcímmel rendelkező gyermeket automatikusan felveszünk óvodánkba április 21-ig. Az elkövetkező nevelési évben is lehetőség lesz a 2,5 éves gyermekek folyamatos felvételére. 

Kérem, hogy töltsék ki a JELENTKEZÉSI LAPOT és a NYILATKOZATOT A SZEMÉLYES ADATOK KEZELÉSÉHEZ. A dokumentumok a Besnyői Pöttömsziget Óvodában kérhetők vagy a http://www.besnyo.hu/index.php/felhivas oldalon letölthetők.

Kitöltés után a dokumentumokat április 15-17-ig az óvoda bejáratánál elhelyezett dobozba dobják be, vagy küldjék el a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre!

A felvételről levélben értesítjük ki a szülőket.

Óvodalátogatásra, megbeszélésre egy későbbi időpontot hirdetünk meg.

A hivatalos iratok bemutatását (a gyermek nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány, anyakönyvi kivonat, a szülő személyazonosságát igazoló hatósági igazolványok, TAJ kártya, lakcímkártya, gyermekvédelmi, HH, HHH határozat, szakértői vélemények) az első igénybevételi napon kell megtenni.

Együttműködésüket megköszönve:

Gönczölné Rákász Zsuzsanna

Óvodavezető

Besnyői Pöttömsziget Óvoda

Jelentkezési lap a Besnyői Pöttömsziget Óvodába 2020/2021-es nevelési évre

n ovi

Tájékoztató a Besnyői gyógyszertár rendkívüli nyitvatartásáról


Magyarország Kormánya a 40/2020. (III.11.) Korm. rendelettel 2020. március 11. napjától Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A veszélyhelyzet idejére a Besnyői Írisz Fiókgyógyszertár nyitvatartása:

HÉTFŐ: 10.00-13.00
KEDD: 10.00-13.00
SZERDA: 10.00-13.00
CSÜTÖRTÖK: zárva
PÉNTEK: 10.00-13.00

Együttműködésüket köszönjük!

A Kormány rendelete a kijárási korlátozásról