Szironta Együttes

szirontaciteraA csapat 2004 nyarán alakult egykori zeneiskolásokból. A népzene szeretete vezérelte őket amikor citerát ragadtak. A kezdeményezésük sikeresnek bizonyult: a Szironta szólóénekesei ugyanis azóta egyéniben is rangos elismerésekkel büszkélkedhetnek. A különböző népzenei versenyeken rendszerint a legjobbak között végeznek., de az együttes 2010-ben a Besnyői Népdalkörrel együttműködve Arany Páva Díjat  is kapott. Citerajátékukra az első években az autentikus játékmód volt jellemző, majd az évek során a harmonizált népzenét részesítették inkább előnyben, vagyis egy vonósszenekar hangzásvilágát próbálják érzékeltetni citerák segítségével, olykor harmonika és klarinét kíséretében. Szólóénekeseik révén a magyar népdalkincs legszebb gyöngyszemeit, citerajátékuk során pedig jó hangulatú népdalcsokrokat hallhat tőlük a közönség.

szirontacsengettyuAzonban az átütő sikert mégsem a népzene, hanem a csengettyűzés hozta meg számukra. 2005 óta dolgoznak azon, hogy egy 100%-ban magyar fejlesztésű hangszer különleges hangzásvilágát meghonosítsák hazánkban. A csengettyűmuzsika elsősorban angol nyelvterületeken és néhány nyugat-európai országban, illetve Japánban, Kínában és Dél-Koreában tett szert viszonylagos ismertségre, azonban Magyarországon sokáig nem akadt olyan képviselője, aki komolyan foglalkozott volna a hangszer megismertetésével a hazai és a nemzetközi közönség előtt.

Az együttes így a magyar népzenei örökség ápolása mellett céljául tűzte ki a hazai fejlesztésű hangszer népszerűsítését. A feladat kezdetben nehéznek tűnt, hiszen jóformán csak ritmuskészség-fejlesztésre használták a Xilo-Ton Kkt. által kifejlesztett kis harangokat. A Szironta Együttes azonban úgy gondolta, hogy komolyabb zeneművek megszólaltatására is vállalkozik a csengettyűk segítségével, azzal a céllal, hogy ösztönözze a zeneiskolákat arra: használják ki a hangszerben rejlő lehetőségeket. Eltökélték azt is, hogy megmutatják a - megszólaltatás technikájából, a hangszerek felépítéséből és a hangzásukból fakadó - különbségeket a mintegy 16 éves történelemmel rendelkező magyar és a már több mint fél évszázados múltra visszatekintő angolszász csengettyűmuzsika között.

szironta_csengofest2007-ben a Szironta hozta létre az Országos Csengettyűs Találkozó elnevezésű rendezvénysorozatot. Eredetileg azért, hogy a  hazai csengettyűsök találkozhassanak, megismerkedhessenek egymással  és  lehetőségük legyen tapasztalatot cserélni. Az évek során a Csengettyűs Találkozó azonban nemzetközivé nőtte ki magát: az észt fővárosban, Tallinban működő Arsis Kellade Kooli (Európa legnagyobb csengettyűs iskolája) együttesének is felkeltette az érdeklődését a fesztivál, emellett több, Németországban működő együttes is megkereste a Szirontát, de a tengerentúlról is felfigyeltek a magyar együttes munkásságára. A legnagyobb csengettyűs közösségi portál, a Handbell Community révén egy rádióműsorban is szerepelt a magyar csengettyűzés. A 2010-ben IV. CsengőFest-re átkeresztelt rendezvény pedig már ténylegesen is nemzetközivé vált, hiszen az Egyesült Államokból, a californiai Irvine-ból a Concordia Egyetem csengettyűegyüttesei is részt vettek a találkozón.

A Csengettyűs Találkozókon megrendezésre kerülő szakmai fórum egyik fő témája, hogy a hazai együtteseknek, azok vezetőinek, zenetanároknak és gyógypedagógusoknak a segítségével a Szironta Együttes gondozásában megjelenhessen egy olyan módszertani kiadvány, amelynek segítségével lehetővé válik a különböző korú, szellemi képességű gyermekek és felnőttek oktatása. A hangszer ugyanis az átlagos képességű gyermekeknek gyors sikerélményt nyújt, ezáltal biztosítja a zene szeretetére való nevelést, míg a speciális nevelést igénylő fiataloknál a társadalomba való beilleszkedést is elősegíti, mivel a csengettyűzés fokozott koncentrációt, zenésztársaira való odafigyelést igényel.

szironta_opole

A hazai kezdeményezést és a Szironta Együttes munkájának nemzetközi visszhangját jól példázza az is, hogy több megkeresést kapott már a világ számos tájáról annak kapcsán, hogy hol lehet beszerezni ezeket a csengettyűket. Hiszen amellett, hogy egyedi, lágyan csilingelő hangzásuk van, az előállítási költségek terén is versenyképesek a nemzetközi piacon. Míg például az amerikai harangok ára darabonként akár az egy millió forintot is elérheti, a magyar találmányból egy készlet mindössze 150-200 ezer forintos beruházást jelent.

handbellsA magyar csengettyűk hangterjedelme jelenleg közel 4 oktáv, így e tekintetben is felveheti a versenyt a hasonló hangszerekkel, hiszen ekkora hangterjedelemmel akár egy komolyabb operarészlet is adaptálható a hangszerre. A gyártó által is elismerten a besnyői Szironta Csengettyűegyüttes és az Országos Csengettyűs Találkozók is hozzájárultak ahhoz, hogy a kezdetben alig két oktávot átfogó magyar csengettyűkészlet hangterjedelme közel a duplájára nőjön, hiszen az együttes rendezvényeivel, saját feldolgozásaival megteremtette az igényt a hangszer továbbfejlesztésére, tökéletesítésére.

Míg 2007-ben mintegy 20 csengettyűs együttes működött hazánkban, a mozgalom a csengettyűs fesztiválok létrejötte óta rohamszerűen bővül, hiszen 2008-ban megduplázódott a magyar együttesek - főként zeneiskolákban működő csoportok - száma.

A hangszer népszerűségét az is igazolja, hogy országszerte egyre több helyen láthat a közönség csengettyűs csoportokat, és a Szironta Csengettyűegyüttes is egyre több felkérésnek tehet eleget.

szirontalogoA népszerűsítés mellett természetesen megjelent az igény a minőségi csengettyűmuzsika terjesztésére is, melyet a Szironta Együttes mellett működő Sziront' Art Közhasznú Egyesület a csengettyűs zenei átiratok közreadásával is segíti. Ezt a célt szolgálja az a kezdeményezés is, hogy egy ernyőszervezetben fogják össze a hazai csengettyűsöket, megteremtve így a hatékony érdekképviseletet és a későbbiekben a hangszerre kidolgozandó metodika elfogadtatását, terjesztését.

A Csengettyűs Találkozók mellett egy másik hagyományos rendezvény elindítója is a Szironta Együttes. 2009-ben Fónad Józsefné javaslatára Madárijesztő Fesztivállal kötötték össze hármas jubileumukat, amely nem csak falu, hanem a kistérség közönségét is megszólította.  A környező falvakból is érkeztek ugyanis madárijesztők, amelyek közül a közönség által legjobbnak ítélt "mű" alkotóját díjazták. A kedvező fogadtatás nyomán úgy döntöttek: ezentúl kétévente augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg a Madárijesztő Fesztivált.

madarijeszto

A Szironta Együttes színes műsorával állandó résztvevője a Fejér megyei,  országos és nemzetközi hírű rendezvényeknek is. Zenéltek már a Parlament Vadász termében, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Művészetek Palotájában, a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon; olyan rangos barokk helyszíneken, mint Székesfehérvár belvárosa, de visszatérő vendégei a gödöllői Grassalkovich Kastélynak is. Bár a világhálónak köszönhetően a határokon túli együttesek is ismerik munkásságukat, eddig az anyagi források hiánya miatt mindössze kétszer szerepeltek külföldön: 2008-ban a szlovéniai Gornja Radgonában egy nemzetközi agrárvásáron, 2011-ben pedig a lengyelországi Opoléban egy a Lengyel Magyar Barátság Napja alkalmából rendezett gálaesten mutatkozhattak be.

szirontacdAz internet adta lehetőségeket jól kihasználják, hiszen saját weboldaluk nemcsak magyarul (www.csengettyu.hu), hanem angolul (www.handbells.hu) is elérhető, de a legnagyobb videomegosztó- (YouTube) és közösségi portálokon (Facebook, Twitter, IwIw) is megtalálhatóak. Eddig két  albumuk jelent meg, "Zengedezünk, néked, szép csillag" - karácsonyi összeállítás - és "Csilingelő kincseink" címmel. Az együttes tevékenységékről rendszeresen beszámolnak a helyi, regionális és olykor az országos médiumok is. Repertoárjukban 60-70 zenemű szerepel, ezáltal akár egyórás színvonalas koncertet is tudnak adni. Országos népzenei minősítő versenyeken is elismert népdalénekeseik pedig a magyar népdalkincs legszebb darabjait nyújtják át a közönségnek egy-egy koncert keretében.

Az együttes elérhetőségei:
Telefon: 25/222-111
Mobil: 20/258-2244
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.csengettyu.hu

Sziront'Art Közhasznú Egyesület
Elnökség: Sólyom Balázs, Tóth Zsuzsanna, Germán Márton
Felügyelő Bizottság: Farkas Magdolna, Kriski Csaba, Kroó Henrietta