Fotók Besnyő életéből

Galériánkban a községünk fontosabb eseményeiről, helyszíneiről gyűjtöttünk össze fényképeket. Lehetőségünkhöz mérten a programokról fotókat készítünk, de szívesen fogadjuk a lakosok által beküldött képeket is. Ha Ön is rendelkezik olyan fotóval, amelyet szívesen látna a község honlapján, kérjük, hogy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. szíveskedjen elküldeni.

     Fejes Zsuzsanna

        Polgármester

Szüreti felvonulás és bál Besnyőn 2018.09.29.

Önkormányzatunk 2018. szeptember 29. napján rendezte meg településünkön a hagyományos szüreti felvonulást és az azt követő bált.  
Borult időben gyülekeztünk, de nagy örömünkre a fiatalok tánca előcsalogatta még a napsugarakat is. Lelkesen és vidáman járták be Besnyő utcáit népviseletbe öltözött fiataljaink, és tánccal, zenéléssel köszönték meg az érdeklődést és a megállókban a szíveslátást.
A felvonuláson részt vettek a helybéli és a környező településekről érkező csikósok és lovas kocsisok is.
A Kisbíró verses beszédével köszöntötte hallgatóságát és mindenkit buzdított a szüreti mulatságon való részvételre.

Köszönjük a részvevőknek, a segítőknek, hogy hozzájárultak e rendezvényünk sikeréhez, hagyományaink továbbéltetéséhez!

Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Szüreti felvonulás és bál Besnyőn 2018.09.29.

Karate eredmények

Az Iváncsai kiai karate sportegyesület megrendezte a X. Iwanch kupát, ahol összesített pontszámban harmadik helyen végeztek. A versenyre 11 klub 91 versenyzője regisztrálta magát.
Ezen a versenyen mutatkozót be a kihon versenyszám(alapgyakorlat) amit Bachmann Tibor és edzője Dr. Nánai Ferenc Újítót meg.
A nevek és az eredmények a következők:
•    Halász Bendegúz Kata (formagyakorlat) Aranyérem kumite (küzdelem) Ezüstérem.
•    Andrási Réka Kata (formagyakorlat) Aranyérem
•    Medve Natália Kihon(alapgyakorlat) Aranyérem kumite (küzdelem) Ezüstérem.
•    Fülöp Zsófia Kata (Formagyakorlat) Aranyérem.
•    Kosztopulu Szandra Kihon (alapgyakorlat) Ezüstérem.
•    Farkas Réka Kihon (alapgyakorlat) Bronzérem.
•    Farkas Máté Kihon (alapgyakorlat) Bronzérem.
•    Id. Bachmann Tibor Kata (formagyakorlat) Ezüstérem.
•    Fábián János Kata(formagyakorlat) Ezüstérem. Kumite(küzdelem) Aranyérem.
Gratulálunk a versenyzőknek!

Övvizsga

Az Iváncsai karate csoport júniusban tartotta éves övvizsgáját ahol a következő eredmények születtek:

Tanács András: (fehér övön egy piros csík) 1. gyerek fokozat.
Kiss Dávid: (fehér övön egy piros csík) 1. gyermek fokozat.
Kiss Szandra: (fehér övön egy piros csík) 1. gyermek fokozat.
Kosztopulu Szandra: (sárga övön négy piros csík) 8. gyermek fokozat.

A vizsgát most is mint mindig a Magyar Fudokan Karate szövetség elnöke Dr. Nánai Ferenc 8.danos mester tartotta.
Gratulálunk a vizsgázoknak!

Romániai nemzetközi bajnokság.

Májusban az Iváncsai karate csapat kisjenőre utazót egy meghívásos versenyre, ahol 150 fő versenyző képviselte magát. Román klub annyira vendégszerető volt, hogy a szállást és a nevezési díját is állta a csapatnak.


                    Kata (formagyakorlat)    Kumite(küzdelem)


Halász Bendegúz                                Ezüst
Fülöp Zsófia                    IV.                
Medve Natália                Bronz                Bronz

Fudokan Országos bajnokság

Az idén harmadik alkalommal rendezték Százhalombattán ezt a viadalt. A versenyen több mint 22 klub 300 karatéka képviselte magát. Ami újdonságnak számított két új felnőtt versenyszámot is rendeztek az egyik a botos kata(formagyakorlat) és az open kumite(nyílt küzdelem) nem volt súly csoport és korosztály sem illetve védő felszerelés nélküli küzdelem. Ebben a versenyszámban 7 felnőtt induló jelent meg és ami nagyon jó hír ebben a versenyszámban először Iváncsai aranyérem született Bachmann Tibor személyében.

•    Halász Bendegúz Kata(formagyakorlat) Országos bajnok /Aranyérem.
Szivacs kumite Országos bajnok /Aranyérem.
•    Andrási Réka negyedik helyezett Kata(formagyakorlat).
•    Fülöp Zsófia Kata(formagyakorlat) Bronzérem.
•    Kosztopulu Szandra Kata(formagyakorlat) Bronzérem.
•    Medve Natália Kumite(küzdelem) hetedik helyezett.
•    Fábián János Botos Kata(formagyakorlat) Bronzérem.
•    Bachmann Tibor /Kata Bronzérem
Súlycsoportos kumite(küzdelem) Aranyérem
Open Kumite Aranyérem
Gratulálunk!!!

Iváncsai Kiai Karate Sportegyesület!

Bővebben: Karate eredmények

Iskolánk hírei - Ismét egy lépés előre

A nyár is úgy gondolta, hogy elbúcsúzik, s az első csengőszó már a tényleges tanévkezdést jelzi. Már a tanév zárásakor tudtuk, hogy ez a nyár se telik el munka nélkül. Az adminisztrációs végtelen sok munka után terveinknek megfelelően láttunk neki a felújításnak, ami nagyon ráfért az intézményre. Meggyőződésem, hogy szépre nevelni, a szép iránti igényt felkelteni csak úgy tudjuk, ha egy szép környezetben neveljük a gyerekeket. A Hankook-os pályázat és a fenntartó támogatásával sikerült mind az öt tantermet felújítani, meszelni, s az apróbb javításokat elvégezni. Így az idei tanévet szép, tiszta környezetben kezdhették a tanulók. Folyamatosan a háttérben előkészítettük a tanévet. A tárgyi feltételeken nagyon nem tudtunk változtatni, gondolok a padok, székek állapotára. Ez talán majd a fenntartó segítségével megvalósulhat. Egy tanév indítása nagyon sok, de kevésbé látványos munkát takar. Mindenki hétfőn megtalálta a helyét, lett órarend, s pedagógus. A személyi változások bízom benne, hogy megerősítik iskolánkat. Hortiné Tilinger Jutka néninek hálás köszönetem, hogy segítette a matematika oktatást az átmeneti időszakban megoldani. Kívánunk neki jó egészséget, s sok örömet unokái körében. Őt váltja Kovácsné Oláh Krisztina matematika-technika szakos kolléganő. Az angolt Bogárné Nagy Anikó fogja tanítani, s egy státusszal bővült az állományunk Kereki Rita tanítónő az 1. osztály napközis nevelője lesz. Elköszöntünk Kovács Gáborné Emi nénitől, s a 3.-4.-5. osztály napközis nevelője Sepsi Andrea történelem-magyar szakos pedagógus lesz. Az idei tanévben a tanulólétszámunk 122 fő. Napközit 60 tanuló igényelt, tanulószobát 14 tanuló. Hagyományos programjainkat szeretnénk megtartani, s gazdag szabadidős tevékenységet biztosítani a gyerekeknek. Sajnos dráma tagozat fizetőssé vált, éves szinten 8000.- Ft a tandíj, mentességet kap az a tanuló, akinek van gyermekvédelmi kedvezménye. Kérem a szülőket, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény lejárati idejét figyeljék, s időben hosszabbíttassák meg. Mindamellett, hogy elsődleges dolgunk a tanulás, már szeptemberben két fontos szabadidős program vár ránk. Szeptember 27-én szeretnénk hulladékot gyűjteni, s ehhez kérjük a szülők segítségét. A Fejér Megyei Egyházmegye által kiírt pályázat lehetőséget nyújt egy kirándulásra. Szeptember 29-én Pákozdra kirándulunk a felső tagozatosokkal. A szeptemberi szülői értekezleten minden tájékoztatást megkapnak a szülők.  Szerveződik a csengettyűsök kis csapata, igény szerint lehet citerázni tanulni is.
Bízom benne, hogy minden diák a tőle telhető legjobb teljesítményt fogja nyújtani, s ebben mi segítségükre leszünk. Eredményes, jó hangulatú tanévet kívánok!
Mátyási Sándorné

Bővebben: Iskolánk hírei - Ismét egy lépés előre

Óvodánk életéből - Kezdődik az óvoda


 „Megnyílott az óvoda,
varázslatos palota.”

„Piros labda, fakocka,
kezdődik az óvoda.
Gyülekezik a sok gyerek,
mint szőlőfürtön a szemek.”

„Mennyi játék, mennyi kép,
mennyi öröm vár itt még!”

„Itt nevetgél sok barát,
felfedezünk száz csodát”

„Úgy döntöttem, ide járok,
barátokra itt találok.
Halihó! Halihó!
Óvodásnak lenni jó!”

Bővebben: Óvodánk életéből - Kezdődik az óvoda

Szironta hírek - Szironta-utánpótlás csoportok

2017/18-as tanévben a Szironta Együttes tehetséggondozó és tehetségazonosító foglalkozásokat hirdetett meg. A Pöttömsziget Óvodában népi játék és zeneóvoda, míg az Arany János Általános Iskolában csengettyűs foglalkozás biztosította a tanulók zenei fejlesztését.
A népi játék foglalkozásokon a legkisebbek drámajátékokat, népi gyermekjátékokat ismerkedtek meg, valamint egyszerűbb gyermekdalokat énekeltek. A zeneóvodában pedig játékos feladatok segítségével nyertek bepillantást a zene világába, már igen hamar egy hangszerrel kiegészültek a foglalkozások, hiszen a hangolt-nyeles Xiloton csengettyűkkel már a legkisebbek is rövid időn belül képessé váltak megszólaltatni 2-3 hangból álló dallamokat.
Az iskolások ősztől a Nemzeti Tehetségprogram nyertes pályázatának köszönhetően kezdtek el játszani az Ulwila módszer egy átalakított verziója segítségével. 2017 decemberében a besnyői Faluházban a gyermek csoportok a Besnyői Népdalkörrel együtt egy karácsonyi koncerttel kedveskedtek szüleiknek és a megjelent vendégeknek.
Az iskolások az iskolai adventi gyertyagyújtáskor, az óvodások pedig az óvodai adventi gyertyagyújtáskor is felléptek saját karácsonyi műsorukkal, a gyermekek és a csengettyűk csilingelő hangja meghitt perceket okozott az őket hallgatóknak.
Szülők és gyermekek kezdeményezésére tavasszal még egy iskolai csengettyűs csoport kezdte meg munkáját. Így már négy csengettyűs csoport készülhettünk a 12. CsengőFestre, ahol ízelítőt adhattak a nebulók a többi együttesnek az első évben tanult dalaikból. A nap végén pedig részt vettek a már hagyományossá vált rekordkísérletben, ahol megdőlt az eddigi rekord, hiszen 294 csengettyű zengte Beethoven Örömódáját, az Európai Unió himnuszát.
A tanév végén pedig minden csoportban egy kis ajándékot vehettek át a gyerekek az egész éves munkájukért, valamint a 12. CsengőFesten történt eredményes szereplésért.
A következő, 2018/19-es tanévben is mind az óvodában mind pedig az iskolában megfelelő igény esetén indítunk szakkört. Az intézményekben a  gyermekeket és szüleiket tájékoztatjuk a tervezett foglalkozásokról és a visszajelzések alapján döntünk a szakkörökről és azok időpontjáról, kérjük, figyeljék az óvodai, iskolai híradásokat, keressék szóróanyagainkat!
További információ Czumpft Krisztinától kérhető (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; 06 30 883 54 67)
Reméljük, hogy idén is több csoporttal indulhat el a Szironta utánpótlás-nevelése!
Szironta Együttes

Bővebben: Szironta hírek - Szironta-utánpótlás csoportok

Sport híreink

Besnyő 2016. őszén csatlakozott az OTP Bank Bozsik programjához Matkovics László szervezésében, az  U-7 (5-7 éves) és U-9 (8-9 éves) korosztállyal.


U-7 játékosai:                    U-9 játékosai:
Joó Tamás                         Bula Ádám
Kecskés Bálint                   Gábor Bence
Patatics Bence                   Erős László
Puskás Márk                      Kaltenecker Zsombor
Ősz Kende

Edzők:  Matkovics László és  Szilukács Krisztián

A heti 2 délutáni foglalkozáson a gyermekek számára biztosított a rendszeres képzés – játék, edzés - mérkőzés lehetőség.
Az őszi és tavaszi fesztiválokon 4-4 forduló került megrendezésre, melyeken mind a két csapat 3-4 meccset játszott, és más csapatok meghívásainak is eleget szoktak tenni.
Az idei évben június 12-én került megrendezésre az utolsó szezonzáró edzés, melyen pizzával, üdítővel kívántak a gyerekeknek jó pihenést.

Bővebben: Sport híreink

Óvodai életünkből

Májusban ünneplőbe öltöztettük a szívünket. Mindhárom csoportban megünnepeltük az anyák napját. A Maci és a Méhecske csoport évzáróval egybekötött anyák napi köszöntéssel szerzett örömet az édesanyáknak, nagymamáknak, a jelen lévő családtagoknak. E jeles nap eljövetele előtt már hetekkel megkezdtük a felkészülést. Ez a nap egy olyan alkalom, amikor megmutathatjuk egy kicsit „magunkat”. Az óvónők munkáját, a gyermekek felkészültségét. Ilyenkor ajándékkal is kedveskedünk az édesanyáknak, nagymamáknak, így köszönve meg azt a sok szeretetet, figyelmet és gondoskodást, amit gyermekeik, unokáik kapnak.
Május 16-án a Süni csoportos gyerekekkel és szüleikkel a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban kirándultunk. Megnéztük a kiállításokat, felmásztunk a kilátóba, megcsodáltuk az arborétum rendkívül gazdag élővilágát. A vadasparkban és a madárröpdében testközelből megfigyelhettük az állatokat. A legnagyobb sikert a kalandjátszótér aratta, ahol minden gyermek lelkesen vette birtokba az izgalmas játékokat. Ezután Agárdról indulva 1 órás sétahajózáson vettünk részt a Velencei-tavon. A karnyújtásnyira került természet egymás után tárta elénk titkait, meglestük a nádasokban megbúvó változatos élővilágot.
 
A Pöttömhetet május 22-től 29-ig rendeztük meg. Célunk az volt, hogy a gyermekek sokrétű kíváncsiságát kielégítsük és sok színes játékot és programot biztosítsunk. Megrendeztük a III. Pöttöm lovas vágtát és megjutalmaztuk minden korosztályban a leggyorsabb lány és fiú lovast.
Megnéztük a Furfangos Paraván bábszínház „Manómese” előadását, amely a barátságról szólt. Az előadás után megismerkedhettek a gyerekek a bábokkal és a díszlettel. Meglátogattak minket a tűzoltók, akik meséltek a munkájukról. Megmutatták a tűzoltóautót, a tűzoltáshoz, mentéshez használt eszközeiket. Kipróbáltuk azt, hogy milyen egy füsttel teli helyiségbe bemenni.
    
Óvodásaink fáradhatatlanul ugráltak, csúszdáztak az ugrálóvárban és körbe lovaskocsiztuk a falut. 29-én az egész óvoda Pusztaszabolcsra kirándult. Kisvasúton utaztunk Pálinkás József kertjében, és ellátogattunk a pusztaszabolcsi tejgazdaságba. Megnéztük a fejést, megsimogattuk a pár napos borjakat, barátkoztunk a békésen kérődző tehenekkel. Óvodásaink most már saját szemükkel látták, hogy milyen módon és honnan kerül nap mint nap intézményünkbe az Iskolatej program keretében az egészséges fejlődéshez nélkülözhetetlen tej.

Június 1-jén eljött a várva várt nap, az évzáró és ballagás napja, amire a Süni csoport izgalommal készült. Az évzáró műsorral utoljára ellátogattunk meseországba, eljátszottuk „A kíváncsi királykisasszonyok” című mesét. Majd 15 gyermek verssel, dallal, tánccal búcsút vett az óvó néniktől, dajka néniktől, barátaiktól, óvodástársaktól, a csoportszobától, a játékoktól. Sok szép emlék köti a ballagó gyerekeket az óvodához, sok játék, mesék, programok, kirándulások, és megannyi izgalmas kaland.
 
Búcsúzó nagycsoportosok:
 
Andrási Liza
Cseppen Rajmund Noé       
Erős Nóra                               
Fehér Kinga Laura                          
Gábor Tifani Szilvia
Halász Botond
Joó Tamás Zoltán                           
Keresztes Laura
Kertész Vanda
Kovács Hanna Jázmin             
Kozma Norton                                        
Németh Szófia Rózsa                              
Oláh Patrícia                                            
Sörös Rebeka
Szikszai Nikolaosz

Kívánjuk, hogy minden búcsúzó óvodásunknak teljesüljenek az álmai, vágyai! Érezzék magukat nagyon jól az iskolában, szerezzenek sok örömet szüleiknek, legyenek szorgalmas diákok!

Bővebben: Óvodai életünkből

Iskolánk hírei - Vége, s hamarosan kezdődik

A legnehezebb a kezdet, majd a zárás, de a kettő közt sem könnyebb. Amikor közeleg az év vége, akkor egy kicsit mindenki arra koncentrál, hogy áttekintse az elmúlt tanévet, s megfogalmazza eredményeit, vagy eredménytelenségeit. Persze ez önmagában kevés, hisz mindig az okokat kell keresni, s ha azokra találunk megoldást, akkor haladunk előre. A 110 kisgyerekből 109 végezte el eredményesen a tanévet. Egy tanuló tehet javítóvizsgát augusztusban. 8. osztályosaink beiskolázása eredményes volt. 3 tanuló gimnáziumban, 4 tanuló szakgimnáziumban, s 4 tanuló szakközépiskolában folytatja tanulmányait. Nagyon más elvárásokkal, más közeggel, s nagy kihívásokkal fogják szembetalálni magukat. Kitartást, erőt, s azt kívánom, hogy a célt nem szem elől tévesztve folytassátok tanulmányaitokat!
Az iskola az oktatás mellett elkötelezett nevelő munkát is végez. Formálódik a tanulók személyisége, s igyekszünk megtanítani mi a helyes és mi helytelen magatartás. Volt küzdelem,s a tehetetlenség érzését is megtapasztaltuk. Ilyenkor érzem, érezzük azt, hogy a szülő és az iskola nem egyformán gondolja, s teszi a mindennapokban a nevelést. Az iskolának jó lehetőséget ad a személyiségfejlesztésre, közösségformálásra a közös programok szervezése. Éppen ezért voltunk ismét 3 napos táborban Fonyód-ligeten. Az idő nagyon kedvező volt, s a gyerekek jól érezték magukat. Valami hiba mindig történik még a legjobb szándékunk ellenére is. Talán ha itthon maradunk, akkor nem éri olyan kemény kritika munkánkat itthonról /a helyzetet nem ismerve, a szituációt nem látva/, mint amilyen most előfordulhatott. Ezen el kell gondolkodnunk.
A közös táborozáson túl két EFOP-os pályázatnak köszönhetően már a tanítás utáni héten 32 kisgyerek táborozott helyben, s 8 kisgyerek mehetett bentlakásos táborba.
Köszönöm a kollégáknak, hogy bevállalták a hetes táborokat.
Minden osztály volt tanulmányi kiránduláson, s sok közös élménnyel kezdték meg a szünidőt.
Lelkesen gyűjtötték szülők, gyerekek egész évben a kupakokat, melyeket május hónapban el is juttatunk Velencére Szomor Csongor családjának.
Egy kicsit részesei lehettünk a Családi Falunapi rendezvényeknek.
Még volt energiánk Zöld napot tartani június elején.
Táncosaink Sziront’Art segítséggel és szülők támogatásával Dunaújvárosba jártak a Móra Ferenc Általános Iskolában. Fellépésükkel színesítették a nap programját.
Elköszöntünk iskolatitkárunktól, Vörös Adrienntől, aki hosszú éveken át segítette az iskolavezetés munkáját, tartotta a kapcsolatot a szülőkkel. Minden jót kívánunk neki ahhoz, hogy az új cél, amit talált magának, a lehető legtöbb örömet okozza elkövetkezendő életében.
Mi már készülünk a következő tanévre. Elsősorban a Hankook-os pályázat révén három tanteremben a padozat felújítása történik meg.
Bízom benne, hogy segítenek a szülők. Lesz tisztasági meszelés, s kerítés festés.
A következő tanévvel kapcsolatos tudnivalók:
- Tankönyvosztás: 2018 augusztus 29-én 800-1800 óráig. Kérem, hogy ezen időpontban mindenki vigye el a tankönyvet!
- Ügyelet: minden szerdán 900-1300 óráig
- Augusztus 14-én óvodai és iskolai étkezési befizetés 800-1400 óráig az iskolában.
- Tanévnyitó ünnepély 2018 szeptember 3-án 800 órakor. Szeretettel várjuk tanulóinkat és szüleiket!
Egész tanévben számíthattunk az Önkormányzat Képviselőtestületére, polgármester asszony segítségére. Hálás köszönet A Sziront’Art Egyesületnek az önzetlen segítségnyújtásért az utaztatás során, s hálás köszönet a SZÜSZE elnökének, tagjainak az egész évben nyújtott segítségéért! Jövőre is számítunk mindenkire!
Kellemes szünidőt mindenkinek!
Mátyási Sándorné

Bővebben: Iskolánk hírei - Vége, s hamarosan kezdődik

Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - 2018. május 26. - Délutáni programok

A Polgármesteri köszöntő és a kulturális műsor alatt készült fotók megtekintése.

Bővebben: Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - 2018. május 26. - Délutáni programok

Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - 2018. május 26. - Délelőtti programok

Az már hagyomány településünkön, hogy május utolsó hétvégéjén, Gyermeknapon a családok számára faluközösségi napot szervezünk, ahol kicsik és nagyok egyaránt élményeket gyűjthetnek, közösen élvezhetik a különféle játékokat, a sport- és kulturális programokat.  
Köszönöm mindenkinek, aki az előkészítésben, a szervezésben, a rendezésben közreműködött, hogy segítette nagyrendezvényünk sikeres lebonyolítását.
Gémesiné Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - 2018. május 26. - Délelőtti programok