Fotók Besnyő életéből

Galériánkban a községünk fontosabb eseményeiről, helyszíneiről gyűjtöttünk össze fényképeket. Lehetőségünkhöz mérten a programokról fotókat készítünk, de szívesen fogadjuk a lakosok által beküldött képeket is. Ha Ön is rendelkezik olyan fotóval, amelyet szívesen látna a község honlapján, kérjük, hogy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. szíveskedjen elküldeni.

     Fejes Zsuzsanna

        Polgármester

Adventi gyertyagyújtás

Idén már tízedik éve, hogy a falu központjában lévő körforgóban adventi koszorúval várjuk a karácsonyt. Az adventi koszorút idén is Kroó Henrietta és édesanyja, Kroó Istvánné készítette, akik még angyalkás díszekkel is megleptek bennünket. Ezúton is hálás szívvel köszönöm a munkájukat, a lelkesedésüket, s hogy mindig számíthatunk rájuk.

Sajnálatos módon a járványügyi intézkedések miatt elmaradtak a közös gyertyagyújtások, elmaradtak a közös ünneplések, a beszélgetések, a közösen megélt, meghitt pillanatok. Mindannyian érezzük ezek hiányát, és már nagyon várjuk, hogy ismét együtt lehessünk, együtt élhessük meg az ünnepi készülődést és magukat az ünnepeket is. Addig is remélem, hogy a falu adventi koszorújának fénye eljut az Önök szívébe is, és megmelengeti azt, táplálja Önökben is a reményt boldogabb közös jövőnk iránt.


Fejes Zsuzsanna polgármester

Bővebben: Adventi gyertyagyújtás

A Több fényt Besnyőre!

Amikor meghirdettük a Több fényt Besnyőre! karácsonyi díszkivilágítási pályázatot, nem is gondoltuk, hogy ilyen sok ingatlan fog ilyen szép fényruhába öltözni! Igazán jó érzés a falu utcáin sétálni és gyönyörködni a szebbnél szebb, ötletes, ízléses díszkivilágítással büszkélkedő házakban, kertekben. Hálás szívvel köszönjük minden családnak az igyekezetet és a fáradságot, amit a díszkivilágítás beszerzésére és felszerelésére fordítottak!
Ezúton is gratulálunk a verseny díjazottjainak! (Az eredményt a Besnyői Hírmondóban tettük közzé.)
Köszönjük az együttműködést, várjuk a fény születését, élvezzük közösen a sok szép karácsonyi fényt!

Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: A Több fényt Besnyőre!

Mikulás szalmabála-szobor

Köszönjük lovasainknak a köztéri Mikulás szalmabála-szobrot!

Bővebben: Mikulás szalmabála-szobor

Karácsony…, de így?!

Áldás, békesség!

n 2020declelkesz 001„Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztus kegyelmét; hogy gazdag létére szegénnyé lett értetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok.”

2Korinthus 8,9

Idén is lesz Karácsony. Ám a várakozás szokásos feszültségén túlmenően sokakat az foglalkoztat igazán, hogy milyen lesz az idei Karácsony. Ha a járványhelyzet valamilyen csoda folytán gyökeresen más fordulatot nem vesz, akkor várhatóan nem kevés olyan ember lesz, akire karanténban talál rá az ünnep. Lesznek olyan családok, akiknél a megterített asztalnál üresen marad egy-egy hely, mert szerettük kórházban lábadozik, vagy már végleg el kellett engedni az örökkévalóságba. Elmarad sok előadás, amire a gyermekek oly izgatottan készültek, sok vásár, melyek illatai és fényei közt találkozásokra, jóízű beszélgetésekre is régebbensor kerülhetett.
A külsőségek és programok tekintetében szegényesebb lehetőségeket kínál az idei Karácsony. Érdemes ezért elgondolkodnunk azon, hogy mi is teszi számunkra az ünnepet ünneppé. Mi vagy éppen ki áll a középpontban?
Az első Karácsony arról beszél, hogy Isten Fia elhagyta a menny gazdagságát, hogy osztozzon az emberi sorsban. Krisztus a dicsőségből és szentségből leereszkedett abba a világba, amely tele van igazságtalansággal, ellenségeskedéssel, anyagi és hatalmi érdekekkel, betegségekkel és sötétséggel. Bizonyára a szent pár, József és Mária sem így képzelték el a gyermek megszületését. Jézus egy betlehemi istállóban jött világra, mert egyik vendégfogadóban sem szorítottak a mindenórás kismamának és férjének helyet, amikor a népszámlálás miatt a városba érkeztek. A társadalom egyik leglenézettebb és kinézettebb rétegéből származtak Jézus első látogatói is: pásztorok kaptak angyali üzenetet, s mentek, semmit sem habozva, hogy részsüljenek e nagy megtiszteltetésben, s elsőként pillanthassák meg a világ Megváltóját. Aztán hamarosan sietve Józsefnek idegen földre kellett menekítenie a családot, mert a féltékeny Heródes király gyilkos szándéka miatt veszélyben forgott a gyermek élete.
Isten Fia vállalta ezeket a viszontagságos külső körülményeket, sőt még többet is, hiszen végül Ő az életét adta váltságdíjul minden emberért, amikor megfeszítették a Golgotán. Magára vette mindnyájunk bűneinek büntetését, megjárta a halált és az Istentől való elszakítottságot, hogy annak, aki hisz Őbenne, ne ez legyen a sorsa. Jézus szerzett halálával és feltámadásával a hívőknek Istennel békességet, megigazulást, bűnbocsánatot, és örök életet. A Ő megszegényedése révén csodálatos mennyei kincsekhez juttatja mindazokat, akik bizalmukat egyedül Belé vetik, és életükben Őt Úrrá teszik. Ez a lelki gazdagság egyedül Krisztus személyéhez van kötve, és bármilyen körülmények közt is legyen valaki, ha igazán keresi a lelki értékeket, idén Karácsonykor is megkaphatja. Jézus maga mondja: „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.”(Mt 5,3)

Imádkozzunk szép adventi énekünk szavaival:
Ó Jézusom, szegényed kér, vár, epedve hív:
Te készítsd el, Tenékedlesz otthonod e szív.
Jer hű szívembe hát,
habár szegény e szállás,
de mindörökre hálás,
úgy áldja Krisztusát. (312. ének 4. vers)


•    Figyelmükbe ajánljuk a HONLAPUNKON olvasható fontos információkat!
ISTENTISZTELETEINK Facebook oldalunkon élőben is követhetők.
•    TEMETÉS, KERESZTELÉS, ESKÜVŐ, LELKI TÁMOGATÁS ügyében a lelkészek telefonon elérhetők.

web: ivancsa.parokia.hu    tel: 06 30 238 9773    email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook: Református Gyülekezet Iváncsa, Adony, Besnyő, Beloiannisz

Tavasz Kristóf és Tavaszné Kertész Ilona
Református lelkipásztorok

Iskolánk hírei

Kedves Szülők! Diákok!

Muszáj néhány gondolatot megosztani a járványhelyzet kapcsán. Semmi nem olyan, mint amilyen lehetne. Nem azért mert nem akarjuk, hanem mert a korlátokat betartjuk: nem gyülekezünk egy terembe sokan, nem lehet együtt az iskola közössége, s igen nagy hangsúlyt fektetünk a higiénés szabályok betartására. Köszönet illeti a szülőket, akik az első perctől kezdve betartották a szabályokat. A járvány mégse került el bennünket, de reméljük, hogy a nehezén már túl vagyunk. Köszönjük a segítségüket és megértésüket, tudjuk, hogy nehéz feladat volt 10 napig megoldani a gyerekek felügyeletét, de a 14 fős tantestületből 9 kolléga betegedett meg egyidejűleg.

Továbbra is fontosnak véljük a szigorú szabályokat, hisz azt látjuk, hogy a gyerekeknek az előmenetel szempontjából az iskolában a legjobb. Mégis úgy gondoljuk, hogy aki beteg, maradjon otthon, hisz a többiek egészségét védi ezzel a szülő. Valószínű, hogy az első félévben elég magas lesz a hiányzások száma, mert beteg gyerek is volt, ill. a szülők is otthon fogták gyermeküket.

A közösen megalkotott munkatervünk megvalósítása során most kiemelten az oktatáson van a hangsúly. Sok olyan program elmaradt, melyek a hagyományőrzést voltak hivatottak erősíteni. Mit tehettünk ebben a nehéz helyzetben? Sokat beszélgetünk a gyerekekkel, s próbáljuk elfogadtatni az elfogadhatatlant. Aranyosak, hisz ha tudják, mit miért teszünk, akkor könnyebben elfogadják.
Jelen helyzetben próbáljuk környezetünket otthonossá, családiassá, hangulatossá tenni. Ha nem is gyújtottunk együtt gyertyát, attól még az advent hangulata lengi be az iskolát. A Mikulást nem hagyhattuk ki. Még a felső tagozatosok is nagyon várták, s örültek az eljövetelének. Hálás köszönetünk az önkormányzat Képviselő-testületének, polgármester asszonynak, alpolgármester asszonynak, hogy gondoltak a gyerekekre, s megajándékoztak minden kisgyereket. Ezen kívül is sok segítséget kapunk a mindennapokban, így még sokkal nagyobb a felelősségünk.

Egy ajándékcsomagnak is örülhettünk, melyet azért kaptunk, mert csatlakoztunk az Európai Diáksport naphoz. Minden apróságnak tudunk örülni.
Hamarosan itt a félév. A téli szünet december 21-én kezdődik (az utolsó tanítási nap december 18. (péntek), s január 4-én találkozunk ismét.
Karácsonykor figyeljünk még jobban szeretteinkre, csempésszünk fényt a hétköznapokba!
Mindenkinek áldott, békés karácsonyt, jó egészséget kívánunk!

„ Szálljatok le betlehemi angyalok!
Zörgessetek ma este minden piciny ablakot,
s házikókba, palotákba egy örömet vigyetek: boldog, békés ünnepeket!

                                                       A Besnyői Arany János Általános Iskola Tantestülete

Bővebben: Iskolánk hírei

Óvodánk életéből - Karácsonyra várva

„Gyúlnak a gyertyák, pici fények égnek,
örülnek az emberek az ünnepi fénynek.
Hópihe szárnyon angyalok szállnak,
karácsonykor elrepül a szívekből a bánat,
szeretet adnak, szeretet kapnak,
jut belőle bőven kicsinek és nagynak.”
(Kovács Barbara)
Karácsony gyerekszemmel:

n 2020decovi2 001
Mária, a férje és a kisgyerekük
( A Szent Család)
Rajzolta: Erdős Adél (6 éves)

Megkérdeztünk néhány nagycsoportos gyermeket: „Miért várod a karácsonyt?”
„Együtt van a család, az a nagy szeretet.”(K. B.)
„Kapok ajándékot.”(B. A. S.)
„Anyával sütünk mézeskalácsot, hógolyózunk az udvaron, szánkózunk, együtt feldíszítjük a karácsonyfát.” (D. B.)
„Az egy különleges nap, sokat vagyunk együtt, mézeskalácsot sütünk, finomat eszünk, aJézuska hozza a karácsonyfát és ajándékot is kapunk tőle.”(E. A.)
Azért várom a karácsonyt, mert akkor mindenki ünnepel. Várom majd a Jézuskát és egész este fenn leszek. Lesz karácsonyfánk és sok mézeskalácsunk. Hazajön mindenki és együtt ünneplünk. A Jézuska hozza majd az ajándékokat.(B. L.)
 
A Pöttömsziget Óvoda dolgozói
áldott, békés karácsonyi ünnepeket
és sikeres,  egészségben bővelkedő, boldog új évet
kívánnak minden óvodás családjának és Besnyő lakosságának!

Gönczölné Rákász Zsuzsanna
óvodavezető

Bővebben: Óvodánk életéből - Karácsonyra várva

Iskolai hírek - Csendesebb napok, hetek

Szeptember 1-jén elindult a 2020-21-es tanév. Nem kis izgalom lengte körül a tanévkezdést, mert a COVID 19 járvány itt maradt velünk, sőt elérte a 2. hullám is hazánkat. Több szempontból számos kérdést vetett fel a kialakult helyzet:
- Normál tanrendben tudjuk-e indítani nevelő-oktató munkánkat?
- Be lehet-e tartani a szigorú előírásokat, melyek a védekezést hivatottak szolgálni?
- Mi lesz, ha ismét online oktatásra kell átállni? A szülők jelentős többsége hogyan fogja megoldani a gyermekek felügyeletét?
- Hogy tudjuk behozni a lemaradást? Már most látszik, hogy van mit pótolni.
Minden oldalról az volt a cél, hogy folyamatosan működjön az iskola. Ehhez a szülők is nagyban hozzájárultak, hisz ők is betartották a szabályokat, megértve, hogy közös az érdekünk.
Egyöntetű tapasztalatunk volt, hogy a március közepétől kimaradt személyes találkozás, a más napirend nagyon megnehezítette a „rendes kerékvágásba” való visszatérést. A járvány számos negatív hatását érezzük: tartalmas, színes közösségi rendezvények nem lehetnek, a napi érintkezések módja is szigorodott, s bizony a családok is nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Bizakodóak vagyunk, hogy a munkarendünket nem kell megváltoztatni, s ha nem is úgy, mint régen, de együtt vagyunk.

A tanév eleji induló létszámunk: 118 fő. Nagy szeretettel fogadtuk első osztályos tanulóinkat, akik hamar beilleszkedtek az iskolai életbe. Két új kolléganőt vettünk fel: Kárász Andrea tanítónőt, aki az első osztály tanítója, s párja a napköziben Czimbalmos Ildikó.
A tanévkezdésre 10 hátrányos helyzetű tanuló kapott tanévindító csomagot a tankerülettől. Ugyanakkor a Sziront’ Art Közhasznú Egyesület is megtartotta azt a hagyományt, mellyel segíti a rászoruló gyerekek tanévkezdését egy induló tanszercsomaggal. Köszönjük!

Mivel nagy rendezvények nem lehetnek, így más módon próbálunk a napi oktató munka mellett egy kis színt vinni a mindennapokba. Csatlakoztunk az Európai Diáksport Naphoz, de osztálykeretben, a szabad levegőn oldottuk meg a mozgásos feladatokat. Szintén osztálykeretben kezdtük el gyűjteni a gesztenyét, hisz az idei évben a papírgyűjtés is elmaradt. Tavasszal visszatérünk rá, de az már biztos, hogy csak átkötözött papírt vesznek át.

A gesztenye szedését nagyon élvezték a gyerekek. Ilyet még nem csináltunk, s bizony nagyon kedvező tapasztalatot szereztünk: az összeszedett gesztenye mennyisége 812 kg lett, s Komáromi Gábor segítségével el is jutott a felvásárlás helyére. Így 57450 Ft-ot kaptunk. Hálás köszönet a szülőnek, a gyerekek pedig szívesen szedték a gesztenyét.

A Népmese Világnapján az idén ajándékkal kedveskedtünk az óvodásoknak, hisz így volt biztonságos. Osztályfőnöki óra keretében történt a megemlékezés a 13 aradi vértanúról, akiket 1849. október 6-án Aradon, gróf Batthyány Lajos felelős miniszterelnököt pedig Pesten végezték ki.
 
Segítséget kértünk a szülőktől egy porszívó beszerzésére, mert gyakrabban kell a portalanítást elvégezni, figyelve arra, hogy a levegő tiszta legyen. Köszönjük!

Október elsejétől mi is bevezettük a lázmérést, s az ügyeletes gyerekek nagyon felelősségteljesen végzik a munkájukat, hisz kézfertőtlenítés nélkül senki sem léphet be az intézménybe. Az önkormányzat most sem hagyta magára az iskolát. Elsőként szereztek be kézfertőtlenítőt és lázmérőt, ezzel is segítve a biztonságot az intézményben. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a továbbiakban is normál tanrendben oktassunk, hisz ez mindannyiunk érdeke.

Köszönjük a szülők támogatását és megértését!

Mátyási Sándorné

Bővebben: Iskolai hírek - Csendesebb napok, hetek

A Besnyői Népdalkör hírei

A Besnyői Népdalkör a hosszú fellépési szünet után, szeptember 12-én két helyen is szerepelt. Délelőtt Sárosdon, a Kézműves Egyesület találkozóján népdalcsokrot adtunk elő Czumpft Krisztina citerakíséretével, és csengettyűztünk..
Délután, az agárdi Popstrandon a Szironta Együttes Fesztivál műsorában csengettyűztünk.

A Helytörténeti Gyűjtemény értékes dokumentummal gazdagodott.
Köszönjük Rapai Jánosnénak, hogy a Gyűjtemény rendelkezésére bocsátotta a volt besnyői szülésznő, Hetesi néni Bábanaplóját, amelyben sok besnyői ember születési adatai szerepelnek.

A Helytörténeti Gyűjtemény a járványhelyzet megszűnte után lesz látogatható, a 25 233 043-as telefonon történő előzetes egyeztetés alapján.

Szuszán Jánosné

Bővebben: A Besnyői Népdalkör hírei

Szironta hírei - Erős évadkezdés, telített adventi hétvégék a Szirontánál

A tizenhatodik évadot kezdtük meg a nyár végén, bár a bizonytalanság zenészeinkre és szervezési feladatainkra is rányomta bélyegét, nem panaszkodhatunk: 45 koncerten vagyunk túl ebben az évadban, az adventi időszak előtt még 3 vár ránk, és az őszi közel 50 koncert mellett az adventi hétvégéinket is lekötötték már, 15 koncert található az ünnepi hétvégéken és a szervezési folyamatok még javában zajlanak.
Örömmel tölt el bennünket, hogy olyan helyszínekre is eljuthattunk, mint a 91 lelket számláló Palé, de szinte az összes megyében hallhatták őszi műsorunkat. Sikerrel valósítottuk meg az I. Harangfesztivált is, melynek végül az Agárdi Popstrand adott otthont, és amelyen közel 60 harangzenész és a Krammer Big Band vett részt, csodálatos tóparti környezetben.
Együttesünk az adventi időszakban teljesen új repertoárral várja a karácsonyt, így decemberi koncertjeinken olyan zeneművek is megszólalnak, mint a Pentatonixtól a Carol of the Bells, vagy a Polár Expresszismert dallama, de az Anasztázia kedvelt karácsonyi száma és a Jingle bells eredeti változata is felcsendülhet reményeink szerint harangjaink által.
Bár úgy terveztük, hogy elindítjuk szakköreinket, ezt a vírushelyzet miatt csak részben valósítottuk meg, nem kockáztattuk szakköreinkkel a fertőzésveszélyt, így csak hangszeres foglalkozásaink kezdődtek el az iskolában, óvodai programjainkat elhalasztottuk. Reméljük, hogy tavaszra normalizálódó körülményekkel indíthatjuk el óvodai foglalkozásainkat is. Ezzel együtt egyeztetések folynak a digitális oktatási forma bevezetéséről szervezetünknél. A Besnyői Népdalkör csengettyűsei is készülnek: tavaszra óvodai programokba kapcsolódnak be előadásukkal és népszerűsítik a csengettyűzenét a legfiatalabb korosztálynak.
A november hónap az adventi időszakra való felkészülés a Szirontánál, szinte napi szinten zajlanak a próbák, hogy a november 27-én kezdődő adventi időszakban helyt állhassunk és messzire vigyük Besnyő nevét és a harangok csodálatos hangját. Aktuális koncertkínálatunkat honlapunkon, a szironta.hu címen nyomon követhetik.
Bár idén a létszámkorlát miatt az Arénában már biztosan nem valósulhat meg a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncertshowja, azért nem hagyjuk szimfonikus élmény nélkül a harangzene kedvelőit: terveink szerint egy online koncerttel jelentkezik a BDZ a MüPa Bartók Béla Hangversenyterméből, melyen a Szironta is ott lesz… Már nagyon várjuk!

Bővebben: Szironta hírei - Erős évadkezdés, telített adventi hétvégék a Szirontánál

Lakossági elektronikai hulladékgyűjtés

Besnyő Község Önkormányzat szervezésében idén augusztusban is sor került településünkön az elektronikai hulladékok begyűjtésére.
A gyűjtés célja, hogy a hulladékok minél nagyobb mértékben hasznosuljanak, illetve a környezetre, emberre veszélyt jelentő anyagokat ellenőrzött körülmények között kezeljük.
Tegyünk együtt környezetünk tisztaságáért!

Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Lakossági elektronikai hulladékgyűjtés