Látnivalók

Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom

Korábbi neve: Göböljárás. 1896-97-ben épült temploma Ráckeresztúr filiájaként helyi káplánság.

Lelkészek és plébánosok: Füzy Sándor (1943), Molnár István (1946), Lehotai János (1947), Szente Imre (1948), Felnémeti Ferenc (1957), Újfalussy Gusztáv Ottó (1958), Debreczeni László (1962), Ercsi látja el (1993), Pusztaszabolcs látja el.

Története

wimpffencimerA templomépítés gondolata akkor merült fel, amikor az egykori uradalom tulajdonosának, gróf Wimpffen Szigfridnek hitvese, gróf Stockau Franciska, a család első szülött fiának, György grófnak életet adott. Szigfrid gróf ekkor nagy összeggel ajándékozta meg Franciska grófnőt azzal, hogy a családi ékszerkészletet bővítse. A grófnő azonban azzal a kéréssel fordult férjéhez, hogy a kapott pénzt inkább templomépítésre fordíthassa. A gróf 1896-ban felkérte a kiváló, világhírnévnek örvendő bécsi építész, báró Ferstl Henrik fiát, hogy tervezze meg a templomot. Ferstl Miksa vállalva a kihívást, s lévén ő eredetileg tiroli születésű, Göböljárásra tervezte meg a templomot, a papi lakkal együtt - tiroli stílusban.

Osztrák mesterek egy esztendő leforgása alatt építették fel. 1897. június 29-én Steiner Fülöp megyéspüspök szentelte fel a templomot. A toronyban ekkor csak egy harang lakott, amelyet a híres Walscher Ferenc műhelyében öntöttek Pest-Budán. Az eredeti harangot 1914-ben, hadi célokra rekvirálták, s beolvasztották. Göböljárás temploma 1929-ig néma maradt. Ekkor rendelte meg az öreg Wimpffen gróf ismét a Walscher-műhelyben az új harangokat, amelyek sorrendben a következők: Szent Péter és Pál harang (3 q), Szent Simon és Tádé harang (1,5 q), valamint a 90 kg-os lélekharang. Minden harangra egy-egy, a világháborúban katonaként a fronton elhunyt uradalmi lakos nevét írták.

templomregiA II. világháború után a templom és a paplak egykor gyönyörű épületei rommá váltak, mert Göböljárás nyolc alkalommal cserélt gazdát a harcok idején. A grófi családot elüldözték, így gazda nélkül maradt minden egyházi tulajdon. Bejczy Jenő volt uradalmi intéző és remek gazdász a háború utáni két évben cukorrépa-magot termelt, amelynek ára az aranyéval volt egyenlő. Ebből a bevételből a templomot az akkori lehetőségekhez képest (nem volt mész, cement...stb.) az eredeti terveknek megfelelően felújíttatta, s 1947. október 28-án szentelték fel ismét a göböljárási istenházát, amely ekkor kapta a Magyarok Nagyasszonya nevet. A háborúban elpusztult, Jézust ábrázoló oltárkép helyett Váradi Lajos festőművész alkotott új oltárképet, amely ma is látható és a Magyarok Nagyasszonyát ábrázolja. A háború egyetlen képet kímélt meg: gróf De Vitte Szaniszló Szent Istvánt és a Szűzanyát ábrázoló alkotását, amelyet a mester 1898-ban készített. Ez is látható egy mellékoltár felett. Az elpusztult berendezés helyett Budapestről szállítottak templomi bútorokat. A paplakot csak nagyjából javították ki, mert sem pénz, sem anyag nem volt erre a célra.

templomujAz évtizedek során a templom és a paplak állaga ismét súlyosan megromlott, de felújítására nem volt anyagi fedezet. Az utolsó besnyői plébános tervbe vette ugyan a templom teljes tatarozását, de halála miatt ez nem történt meg. Csak 2002-ben helyi vállalkozók összefogásával sikerült felújítani, így a tiroli stílusú templom ma eredeti állapotában gyönyörködteti mind az itt élőket, mind az ide látogatókat. Sokan fotózzák le és számos sajtóorgánumban megjelent, mint a kistérség legszebb istenháza. Sajnos azonban a hívek száma rohamosan csökken, ezért kevés a remény arra, hogy a templombelső rekonstrukciója és eredeti állapotába való visszahelyezése megtörténhet. A kis létszámú katolikus közösség azonban büszkén viseli gondját és vigyáz e műemlék-jellegű épület jelenlegi kifogástalan állagának megóvására.

Helytörténeti Gyűjtemény

helytortenetiA községi helytörténeti gyűjtemény a Petőfi u. 5. szám alatti épületben, a Posta, és a Gyógyszertár mellett található. A helyiség átalakítása és felújítása pályázati forrásból valósulhatott meg. A gyűjteményt Szuszán Jánosné szervezésében, önkéntes munkával alakították ki a Besnyői Népdalkör tagjai, akik hozzáértéssel és szeretettel válogatták össze a lakosság által megőrzött és felajánlott néprajzi tárgyakat, dokumentumokat, és berendezték a kiállítást. A gyűjteményben kiállított tárgyak és a fotók a község múltját mutatják be, visszavezetnek a bodonyi gyökerekig.

Emlékmű

emlekmuA Besnyőiek Baráti Köre Egyesület kezdeményezésére, szinte az egész falu támogatásával egy emlékhelyet avattunk, amely a II. világháborúban elesett 32 elődünknek, akik e környék pusztáiról indultak a frontra és onnan nem tértek haza, valamint településünk alapításának hatvanadik évfordulójának méltó emléket állít. Az emlékművet Zámbó József tervezte, Richter Ferenc és Farkas Lajos volt a kivitelező.

Liget

ligetBesnyő község egyik legkellemesebb, legzöldebb része a központban lévő liget, amely hatalmas, öreg fáival kellemes árnyat nyújt a meleg nyári napokon az arra sétálóknak. A parkban kopjafa és a 2010-ben avatott emlékmű áll, utcabútorok, padok, virágágyások és virágtartók díszítik a teret. A liget mellett található az iskola, az óvoda és a Faluház együttese, a tér másik oldalán pedig a játszótér, az Emlékezés rózsalugasával.

Játszótér

jatszoterAz itt élő gyermekek kulturált kikapcsolódását szolgálja az új játszótér, amelyet 2010-ben adtunk át. 3,5 millió forintos pályázati támogatásból elkészülhetett az igényes kivitelű, egyben a nemzetközi szabványoknak is megfelelő játszótér a faluközpontban lévő szép ligetben. Nagy figyelmet fordítunk köztereink ápolására, amivel a besnyőiek és a községbe látogató vendégek komfortérzetét kívánjuk fokozni. Új padokat, virágtartókat helyeztünk el a ligetben, felújítottuk a buszmegállókat is.

Faluház és Szabadtéri Színpad

faluhazAz iskola mellett, szép természeti környezetben található a 2002-ben átadott Faluház, amely közösségi rendezvények, előadások, találkozók, bálok helyszíne. Az épület földszintjén található a községi és az iskolai könyvtár, valamint a zeneiskola tanterme is. Az általános iskola udvarán a Szabadtéri Színpad szintén fontos közösségi tér. A május végi Családi és Gyermeknap színhelye, de itt rendezik a mára már nemzetközivé vált Országos Csengettyűs Találkozókat (CsengőFest) és a Madárijesztő fesztivált is.

Sporttelep

sportAz Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően 2010-ben újítottuk fel a sportöltözőt és a régi tűzoltó szertárat, újraépítettük a sporttelep kerítését. A sporttelepen a sportolási lehetőségek bővítése céljából strandröplabda pályát, strandfoci pályát és lábtenisz pályát alakítottunk ki. A sportöltöző épületén belső felújítást is végeztünk, mert a saját és vendégsportolóink is megérdemlik, hogy méltó körülmények fogadják őket.