Országos Könyvtári Napok - Magyar Népmese napja

Az előző évekhez hasonlóan a Besnyői Könyvtári Információs és Közösségi Hely is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
A könyvtári napok programjai bevezetőjeként 2021. szeptember 30-31-én, a magyar népmese napja alkalmával, mesehallgatáson és kézműves foglalkozáson vettek részt az alsó tagozatos tanulók.
Az idei év projekt témakörei közül az alábbiak megvalósítását tűztem ki célul, tudatosan az iskolás korosztályra fókuszálva:
•    A könyvtárak múltidéző szerepe
•    Könyvtárak a személyes kapcsolatokért              
•    A könyvtárosok tudásátadó szerepe
•    Egyensúlyban a természettel
„Avar újragondolva” címmel az őszi természeti szépségekre utaló versekkel készültem, majd ehhez kapcsolódóan levélképeket készíthettek a gyermekek hétfő délután.

Barátaink az állatok címmel tartott előadást kedden Telegdi Ágnes írónő, természetfotós a Barnabás mackó könyvek és Ó azok a csodálatos állatok könyvsorozatok szerzője, melyhez ugyanezzel a címmel rajzversenyt is hirdettünk az iskolában.
A hét második programja, az állatok világnapjához és az egyensúlyban a természettel témakörhöz kapcsolódott. Az írónő előadásai igen sok érdekes információval gazdagították a hallgatóság ismereteit. Az általa megélt és elmondott történetek a természet szeretetére, az állatok védelmére, az egymás iránti tiszteletre buzdították a tanulókat, miközben többen kedvet kaptak a könyvek elolvasásához is. Mindezt azzal segítette, hogy könyvtárunknak több megjelent könyvét elhozta ajándékba, amelyek kölcsönözhetők, tehát elolvashatók.
A rajzversenyre rajzot készítő minden tanuló apró ajándékban és dicséretben részesült.

Hajdanában, danában… pontosabban: réges-régen. A könyvek, a könyvtárak múltidéző szerepe igen fontos. Ennek kapcsán beszélgettünk csütörtökön délután a mesékben előforduló tárgyakról, szófordulatokról, a régi idők játékairól, eszközeiről, amelyek közül néhányat be is mutathattam a tanulóknak.  „Hamuban sült pogácsa” sajnos már nem volt a tarisznyámban, de maga a tarisznya, a csuhébaba, csutka nyuszi, gyékény angyalka és társai is igen érdekesek voltak számukra.
„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”
„Minden, ami zöld”- mottóval zárta a programokat péntek délután a játékos vetélkedő alsó tagozatos tanulókkal, amelyet „Együtt. Működik!”- jelmondat keltett életre és a könyvtári napok projekt témakörei. 1-4. osztályos korú gyermekek vegyes csapatban vetélkedtek együtt. Beszélgettünk a „zöldekről”, kerestük a természetes anyagú tárgyakat a betűhalmazból, megismerték, ill. felismerték a gyerekek Karalábé Klotildot, Cékla Cecilt, Füge Fercsit és társaikat, aztán énekeltek róluk, Hamupipőke korába léptek, amikor lencsét válogattak, a fázó széket felöltöztették, mozaikképet raktak össze, és végül kukoricapehelyből szobrászkodtak – eszükbe nem jutott megenni -, majd boldogan futottak egy iskolakört mielőtt hazamentek.
Végül a könyvtáros gondolatai:
A programsorozat zárásaként, kellemesen elfáradva nézegettem a programok fotóit. Mesehallgatásban, olvasásban, kézműveskedésben, rejtvényfejtésben, szobrászkodásban elmélyülő boldog gyermekarcok erősítettek meg abban, hogy megérte a fáradozás. Együtt. Működik! Köszönöm Garaguly Krisztina igazgatónőnek, hogy lehetővé tette a tanulók részvételét a könyvtári programokon, a gyermekeknek a fegyelmezett és érdeklődő együttműködést. A szülőket pedig arra kérem, hogy jöjjenek el a könyvtárba gyermekükkel, vagy csak küldjék őket egyedül is, hiszen van olyan kisgyermek, aki először járt itt és újra szívesen jönne olvasni, könyveket nézegetni vagy éppen játszani.
A könyvtári napok megvalósítását a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár és Besnyő Község Önkormányzata támogatta.

                    
Szeretettel várok minden jövőbeni olvasót, érdeklődőt, gyermeket és felnőttet egyaránt a könyvtárba!
Baki Ferencné
könyvtáros