Rendezvények

Aktuális rendezvényeinkről készített fotók a Szabadidő/Képgaléria fül alatt megtekinthetőek.

Gyermek- és Családi Nap

falunap

A falu minden lakójának kínál programokat, egyben a község legnagyobb rendezvénye. Főzőversennyel, tűzoltó bemutatóval, sportprogramokkal és népszerű előadók műsorával, színvonalas programokkal örvendeztetjük meg polgárainkat és az ide látogató vendégeket május utolsó hétvégéjén. Az országosan is ismert előadók mellett a falu minden korosztálya színpadra léphet, bemutatkozhatnak néptáncos gyermekeink, művészeti csoportjaink.
Időpont: május

Országos Csengettyűs Találkozó – Csengő Fest

csengo_fest

A Szironta Együttes hívta életre a találkozót 2007-ben  a hazai csengettyűs együttesek tapasztalatcseréje céljából. Természetesen a szakmaiság mellett az érdeklődő közönségnek is biztosítanak kikapcsolódási lehetőséget. Csengettyűs kiállítással és koncerttel várnak mindenkit. A rendezvény különlegessége a finálé, amikor az összes résztvevő csengettyűt ragad, s így csendül fel az összetartozás himnusza, Beethoven Örömódája. A kezdetben országos seregszemle 2010-ben vált nemzetközivé, amikor a Concordia Egyetem (California, USA) csengettyűs kórusa is ellátogatott Besnyőre. A 2011-es találkozóra Németországból, 2012-ben pedig Észtországból, Európa legnagyobb csengettyűs iskolájából érkezik egy-egy csoport, de 2011 novemberében Japánból is várnak vendéget a szervezők. Természetesen a csengettyűkoncertek sem maradhatnak el!
Időpont: május
Info: www.csengettyu.hu

Madárijesztő Fesztivál

madarijeszto

2009-ben először a Sziront’Art Közhasznú Egyesület égisze alatt megvalósult vidám rendezvény, amely az egész község, sőt, a kistérség nagy képzelőerővel és jó kézügyességgel megáldott alkalmi madárijesztő-készítőit is megmozgatja. A falu művészeti csoportjainak és civil szervezeteinek közös szervezésű fesztiválja amellett, hogy a versenybe benevezett madárijesztők seregszemléje, gazdag színpadi programmal is megörvendezteti a résztvevőket.
Időpont: augusztus utolsó hétvégéje (kétévente!)
Info: www.csengettyu.hu

Nyugdíjas találkozók

nyugitali

A besnyői idősek az Őszutó Nyugdíjas Klub szervezésében rendszeresen részt vesznek a környező települések társklubjaival egymás rendezvényein. E jó hangulatú baráti találkozók sava-borsa az együttlét, egymás műsorának élvezete és a kötetlen beszélgetés, zene, tánc, a kikapcsolódás.
Időpont: változó

Népdalköri találkozók

dunafeszt

A Besnyői Népdalkör szervezésében zajló besnyői népdalköri találkozók a környék rangos eseményeinek sorában is előkelő helyet foglalnak el. A hagyományok tisztelete és az élő népdal, népzene szeretete szerencsére ma is szerves része a vidéki életnek. Népdalkincsünk megőrzésében és továbbadásában a saját szervezésű és az ország más településein rendezett találkozókon való magas színvonalú szerepléssel kiemelkedő szerepet vállal népdalkörünk.
Időpont: változó

Besnyőről Elszármazottak Találkozója

bbktali

A Besnyőiek Baráti Köre rendezvénye. 2007-ben rendezték meg első alkalommal, azóta minden ősszel visszatérő programja ez a községnek. A találkozók résztvevői egyesületet alapítottak, amely a település érdekében munkálkodik két találkozó között is. 2010-ben emlékművet állítottak a ligetben.

Szüreti felvonulás és Bál

szuret

Minden ősszel megrendezi önkormányzatunk a hagyományőrző szüreti felvonulást és bált. A fiatalok és a gyerekek szép, színes magyaros viseletben, kisbíróval, bíróval és bírónéval, lovas kocsikon, csikósok kísérete mellett zeneszóval, tánccal végigjárják a falu utcáit. Szokás, hogy ilyenkor, a felvonulás résztvevőinek házánál táncolnak és ott megvendégelik őket. Este – egészen hajnalig –  bált rendezünk a faluházban.
Időpont: szeptember-október

Mikulás

mikulas

Miklós napján, december 6-án minden évben Mikulás ünnepséget rendezünk községünk gyermekeinek, ahol mikuláscsomagot kapnak és gyemekműsort élvezhetnek.
Időpont: december

Jótékonysági bálok

bal

Szép szokássá váltak Besnyőn a jótékonysági bálok, amelyek minden alkalommal egy-egy felkarolandó ügyet szolgálnak. Voltak bálok példányul az óvoda, illetve a csengettyűegyüttes fejlesztéséért is és volt, amikor a szükség úgy hozta, hogy egy-egy kis beteg érdekében gyűltek össze a faluházban a besnyőiek és bizonyították önzetlenségüket s az összefogás erejét, amikor támogatták az est kedvezményezettjét.
Időpont:
Óvodabál – február-március
Csengettyűbál - február