Fotók Besnyő életéből

Galériánkban a községünk fontosabb eseményeiről, helyszíneiről gyűjtöttünk össze fényképeket. Lehetőségünkhöz mérten a programokról fotókat készítünk, de szívesen fogadjuk a lakosok által beküldött képeket is. Ha Ön is rendelkezik olyan fotóval, amelyet szívesen látna a község honlapján, kérjük, hogy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy30392 + '\'>'+addy_text30392+'<\/a>'; //--> szíveskedjen elküldeni.

     Fejes Zsuzsanna

        Polgármester

 

Besnyő Község Önkormányzat hivatalos honlapján megjelenő valamennyi fénykép, szöveg, videófelvétel kizárólag az Önkormányzat előzetes írásbeli hozzájárulásával használható fel.

Iskolai hírek

Iskolánkban az áprilisi hónap is igen mozgalmasra sikerült, hiszen végre feloldódtak a Covid-járvány miatti rendelkezések.
Március végén az alsó tagozatosok színházban voltak Dunaújvárosban, ahol a „Csipike és Kukucsi” című zenés mesejátékot nézték meg. A buszköltséget a Szüsze támogatta, amit nagyon szépen köszönünk. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek.
A hónap elején, a szülői munkaközösség fantasztikus jótékonysági Retro disco-t szervezett, amelynek bevételéből iskolánkat támogatják. A gyerekek versenyekre, kirándulásokra való utaztatását, rendezvényeken való ajándékozását, ballagók támogatását, eszközök beszerzését segítik  az összegyűlt keretből. A rendezvény teltházas volt, amelyen mindenki nagyon jól érezte magát, köszönhetően a mindenre is kiterjedő, fantasztikus szervezésnek és lebonyolításnak. Itt is szeretném megköszönni mindenki önzetlen munkáját, aki bármilyen formában is segített a program létrehozásában, kivitelezésében. Külön szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki valamilyen formában (tombola tárggyal, jegyvásárlással, személyes részvétellel, anyagi támogatással) hozzájárult iskolánk gyermekeinek támogatásához.
A bevétel egy részéből lecseréljük valamennyi tanteremben a régi krétás táblákat fehér táblákra, illetve egy új projektort is beszereztünk a hatékonyabb oktatás érdekében.
A leendő első osztályos kis ovisoknak „Iskola-nyitogató” programokat szerveztünk. Első körben az óvodások szüleit hívtuk meg nyílt órákra, majd az ovisokat is. A 4. osztályosok nagyon sok szeretettel fogadták őket, közösen tevékenykedtek, játszottak. Nagyon örültünk az érdeklődő szülőknek és a picurkáknak egyaránt. Nagyon sok szeretettel várjuk a kis elsősöket szeptemberben!
A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon „Nyuszinapot” szerveztünk iskolai szinten. Ezáltal tanulóink ráhangolódhattak a húsvéti ünnepekre, eltölthettek egy igen jó hangulatura sikerült délelőttöt. Volt locsolóvers tanulás és kirakás, tojásvadászat, tojássepregetés, tojásgurítás, célba dobás, vízhordás locsoláshoz, tojáshordás, tojás-kuglizás, zárásként pedig táncház. A tréfás vetélkedők, ügyességi feladatok, a sok nevetés, a „Nyuszi” ajándékai fergeteges hangulatú, élménydús, tartalmas délelőttöt nyújtott gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Erre a rendezvényre is meghívtuk ovisaink közül a leendő első osztályosokat. Ezúton is szeretném megköszönni a szülők és a kollegák munkáját az ajándékok beszerzésében, a programok szervezésében és lebonyolításában.
A tavaszi szünet után Baki Ferencné szervezésében és Fejes Zsuzsanna polgármester asszony támogatásával, iskolánk tanulói két ingyenes koncerten is részt vehetettek a Lóca, majd a Palinta együttesek műsorát megtekintve. Csodálatos élmény volt!
Számtalan versenyen vettek részt ebben a hónapban is tanulóink. Az Országos Kajla Bajnokságon Magyarország tájaival, nevezetességeivel ismerkedhettek meg az érdeklődő gyerekek kisfilmek formájában. Megszerzett tudásukról online játék keretében adhattak számot, s Fejér megyében az előkelő 4. helyet szerezték meg. Csapattagok: Debreceni Zalán, Fodor-Nagy Fanni, Kiss Vince, Madarász Noémi, Németh Csenge, Németh Csongor, Szikszai Zoé.
A 3. osztályosok 5 fős csapattal vettek részt a K&H Bank által meghirdetett pénzügyi vetélkedőn. A hónapokon át tartó felkészülést követően két online forduló után bejutottak a regionális középdöntőbe, ahol 2. helyezést értek el. Csapattagok: Csizmadia Zajzon, Gábriel Ferenc, Komáromi Maja, Skultéti-Nagy Milán, Száki Liliána.
A Reál Hungária által kiírt Kis Hősök pályázaton a 3. osztályosok 100.000 Ft pénzjutalmat nyertek, melyet osztálykirándulásra fordíthatnak. Hatalmas köszönet Bodrogi Csilla tanítónak a felkészítésért, lelkes munkájáért és a gyerekeknek a csodálatos eredményekért!
A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola által szervezett megyei szintű angol nyelvi versenyen az 5. és 6. osztályosok között, a Besnyői Arany János Általános Iskola 5. osztályosainak 'The Little Spiders' csapata 3. helyezést ért el. Az első fordulóban a '101 Dalmatians' című angol nyelvű könyv elolvasása után egy feladatlapot kellett közösen megoldaniuk. Ezzel bekerültek a legjobb 6 helyezett közé. A második fordulóban online írásbeli feladatmegoldásban és szóbeli feleletükkel felküzdötték magukat a 3. helyre. Felkészülésükhöz és eredményükhöz gratulálok Bogárné Nagy Anikó kolleganőnek és a gyerekeknek egyaránt! Csak így tovább!
Tervezzük a következő hónapok eseményeit is, lassan itt a tanév végi hajrá! Készülünk az Anyák. napi ünnepségekre, osztálykirándulásokra, a gyermek és családi napra, az évzáróra és a ballagásra és természetesen a szuperebbnél szuperebb bizonyítványok kiosztására.
Garaguly Krisztina
intézményvezető

Bővebben: Iskolai hírek

Óvodai életünkből

A tavaszi hónapok is tevékenyen, színes programokkal teltek intézményünkben.
A nemzeti ünnepről, március 15-ről az óvodások életkorának megfelelően, meseszerű történetbe ágyazva, játékosan emlékeztünk meg. Ilyenkor előkerülnek a párták, huszárcsákók, mellények, seprűnyél paripák is. A fiúk lovas huszárok lesznek, majd a lányokkal táncra perdülnek az ünnepi díszbe öltözött csoportszobában.

Április 7-én óvodásaink - a Szülői Szervezet támogatásával - a Mosolyra Hangolók vidám, táncos, interaktív tavaszváró mókáján vettek részt. A műsor során a gyerekek részesei voltak egy mesének, melyben több izgalmas állomást érintve találkoztak a Tavasztündérrel, és sok tánccal, önfeledt játékkal, zenével és nevetéssel maguk köré varázsolták a tavaszt.

A húsvét ünnepére való készülődés közös dalokkal, mesékkel, locsolóvers tanulással, játékokkal, alkotással, díszítéssel történt. Megadtuk a módját a megújulás megünneplésének, a tavasz köszöntésének, a tojásfestésnek, a locsolkodás hagyományának, a nyuszi várásnak, a tojáskeresésnek.

Az óvodai nevelésünk során végzett közös tevékenységeken keresztül átélt élmények elősegítik, hogy a természet szeretete, megóvásának igénye beépüljön a gyermekek személyiségébe. A zöld jeles napokhoz kötődő tevékenységek segítenek abban, hogy ráirányítsuk a gyerekek figyelmét a természetvédelemre, a környezet szépségének és a természet kincseinek megőrzésére.
Mit tehetünk a gyerekekkel együtt Földünk értékeinek megóvásáért? Kapcsoljuk le a villanyt, ha nincs rá szükség; kapcsoljuk ki a gépeket, ha nem használjuk; zárjuk el a csapot, ne folyjon feleslegesen a víz; ültessünk növényeket; itassuk a madarakat; vigyázzunk a madárfészkekre; a környezetünkben tegyünk rendet, szedjük fel a szemetet; a hulladékot szelektív gyűjtőbe tegyük; közlekedjünk gyalog, tömegközlekedési eszközzel; ne vásároljunk feleslegesen!

Az iskolaválasztás és a zökkenőmentes iskolakezdés elősegítésére a nagycsoportos gyerekeknek és szüleiknek lehetőségük volt betekinteni az iskolában folyó nevelő-oktató munkába nyílt óra keretében. Az iskolába menő gyerekek részt vettek az iskolai „nyuszi napon”, ahol a 4. osztályosok segítségével játékos feladatokat oldottak meg.
Baki Ferencé, Rózsika néni meghívására két zenés műsoron szórakoztak önfeledten óvodásaink. A Lóca együttessel versekkel, dalokkal idéztük fel a húsvéti nagyhét eseményeit a néphagyományok szerint. Az előadás végén locsolóbálban is mulattunk. A Palinta Társulat műsora vidám, gyermekközpontú megzenésített versekre épült.

Gönczölné Rákász Zsuzsanna
óvodavezető

Bővebben: Óvodai életünkből

Észtországi és csehországi kapcsolatépítés a Szirontánál

Mivel az első kéziharangok a XX. század első évtizedeiben jelentek meg, így az alig több mint száz éves múlttal rendelkező hangszernek igazán kiforrott módszertana, a hangszer oktatásához szükséges metodikája még nem született meg.
Európában Észtország az, ahol intézményi keretek között tanítják a kéziharangok megszólaltatását. Az Arsise Kellade Kooli kifejezetten a harangtanítást vállalta fel, zenekaruk, az Arsis pedig Európa egyik legismertebb harangegyüttesének számít.

A Szironta Együttes 2022-es évre kitűzött egyik fő célja az Európában működő együttessekkel való kapcsolatépítés, melynek első állomása az Arsis meglátogatása volt. A fél napos tallinni találkozón Tiina Boucher menedzser közreműködésével megismerhettük a harangiskolájuk működését, lehetőségeit, az oktatás módszereit, betekintést nyerhettünk egyik nagy álmunkba: a kéziharang oktatásának igazi módszertanába. A nap második felében Aivar Mäe, az Észt Állami Operaház egykori főigazgatója, az észt kulturális élet meghatározó személyisége kalauzolt bennünket az Arsis együttes világába. Megismerhettük a mondhatni világhírű együttes létrejöttének, működésének történetét, elért sikereit, módszereit és egy próbájukba is betekinthettünk. Számos új információt, módszert ismerhettünk meg az Arsissal töltött napon. Természetesen a látogatásunk fő célja az információszerzés mellett az együttműködési lehetőségek kiépítésének, a hálózatosodás megszervezésének célja is volt, melyben nagyon pozitív hozzáállást tapasztaltunk, bátran mondhatjuk, hogy az elindult folyamatoknak reményeink szerint „kézzel fogható” eredményei is lehetnek közös koncertekkel, turnékkal.

Tallinnban, Észtország fővárosában az Arsis együttes mellett másik formációkkal is találkozhattunk. Egy művelődési ház fenntartásában működő együttesek bemutatták, hogy „miből is lesz a cserebogár”, hiszen gyermekegyüttessel, ifjúsági zenekarral, és felnőtt együttessel is rendelkeznek. Külön öröm volt számunkra, amikor a beszélgetésünk során az egyik zenészük odalépett hozzánk, és tökéletes magyarsággal köszöntött bennünket – Erika, a Granzioso együttes tagjaként Észtországban született, azonban édesanyja Kárpátaljáról származik, és gondos szülőként fontosnak tartotta, hogy Erika az eredeti, „valódi” anyanyelvét is megtanulja. Ebből is látszik, milyen pici a világ.
A Campanelli Együttes 17. születésnapi koncertjén is részt vehettünk, majd a koncertet követően több órán keresztül beszélgethettünk az együttesek létrejöttéről, működéséről, munkásságáról. Jóleső érzés volt, hogy követik a Szironta munkásságát, hogy a nemzetközi szinteken is „számítunk.”
Inna Lai, a Campanelli vezetője örömmel fogadta együttműködési szándékunkat és teljeskörű támogatásáról biztosított közös koncertlehetőségek szervezéséről. Megismerhettük az észt harangozás sajátosságait, nehézségeit és betekintést nyerhettünk, hogy hogyan is zajlik egy próba, koncert vagy éppen a harang oktatása egy másik országban.

Nemzetközi látogatásunk április elején Csehországban folytatódott. A Zvonky Dobré Zprávy együttes koncertjén már többször vehettünk részt, a ratibori székhellyel működő formáció 2011-ben alakult, Csehország első olyan együttese, akik a kéziharangot választották hangszerüknek. Két, ifjúsági együttessel rendelkeznek, az egyházi zeneművek mellett klasszikus és populárisabb zenéket, filmzenéket is műsorra tűznek. Az előrehaladott egyeztetések során közös koncertek mellett egy júliusban megvalósuló „edzőtáborban” való közös részvételről is sikerült megállapodnunk.

Reméljük, hogy a május is tartogat számunkra lehetőséget, hogy az Európában működő együttesekkel találkozhassunk, érdemes nyomon követni Facebook oldalunkat, ahol naprakész információkat találhatnak mindennapjainkról, koncertjeinkről, hiszen a tavaszi-nyári időszakban számos helyszínen szólalnak meg a Szironta harangjai.

Bővebben: Észtországi és csehországi kapcsolatépítés a Szirontánál

Zenebona szanaszét!

Önkormányzatunk a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával, vidám koncerttel örvendeztette meg az óvodásokat és az iskola alsó tagozatait 2022. április 26-án, amikor interaktív koncertet adott a Faluházban a Palinta Társulat. A megzenésített versek közös éneklése, a fellépőkkel együttszerepelés kellemes élmény volt a mindannyiunk számára. Köszönjük, hogy ott lehettünk és már nagyon várjuk a gyermek- és családi napot!
Óvodások és iskolások

Bővebben: Zenebona szanaszét!

Húsvéti Lóca koncert

Az ajándék, olyan legyen, mitől vidul a lélek,
amely belülről melegít, amitől érzem, élek!

Húsvéti ajándék

A Lóca Együttes közreműködésével érkezett meg Besnyő Község Önkormányzatának húsvéti ajándéka a település legkisebbjeihez a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával 2022. április 13-án, a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon. Az ünnepi hagyományokat felelevenítő koncertnek aktív részesei voltak a kicsik, akik az óvó nénik és szüleik kíséretében érkeztek a „nyuszi váró” zenés programra. A koncertről készült fotók a kellemes, vidám hangulatról mesélnek.

Bővebben: Húsvéti Lóca koncert

Húsvét

Kedves Ismerőseink!

Juhász Gyula versével kívánok Mindenkinek áldott, vidám húsvéti ünnepeket!

Fejes Zsuzsanna
polgármester

                     Húsvétra
 
Köszönt e vers, te váltig visszatérő
Föltámadás a földi tájakon,
Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
Te zsendülő és zendülő pagony!
Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
Fogadd könnyektől harmatos dalom:
Szívemnek már a gyász is röpke álom
S az élet: győzelem az elmúláson.
 
Húsvét, örök legenda, drága zálog,
Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
Öröm: neked ma ablakom kitárom,
Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!
Virágot áraszt a vérverte árok,
Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!
 
Egy régi húsvét fényénél borongott
S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
Én dalt jövendő húsvétjára zsongok
És neki szánok lombot és zenét.
E zene túlzeng majd minden harangot
S betölt e Húsvét majd minden reményt.
Addig zöld ágban és piros virágban
Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!

Bővebben: Húsvét

Húsvéti szelfipont

Kedves Besnyőiek

Csodálatos húsvéti díszbe öltözött a Ligetben elhelyezett szelfipont. Hálás szívvel köszönjük a gyönyörű dekorációt az ügyes kezű készítőknek: Madarász Viktorné Erzsinek, Kroó Zoltánné Annamarinak, Baki Brigittának és Kroó Zoltánnak!

Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Húsvéti szelfipont

Áldás, békesség!

Fabinyi Tamás: Kyrie
        - Böjti útravaló gyanánt -
Megszólítottál, Istenem,
de nem hallgattam rád.
Útnak indítottál,
de állva maradtam.
Azt kérted, forduljak vissza,
de a magam útját jártam.
Azt mondtad, rád bízhatom magam,
de csak önmagamban hittem.
Könyörülj rajtam!
Megérintettél, Istenem,
de én elhúzódtam tőled.
Nevemen szólítottál,
de én nem válaszoltam.
Társakat akartál mellém adni,
de én elszakadtam tőlük.
Azt mondtad, te vagy az út,
de én nem indultam el rajtad.
Könyörülj rajtam!
Megijesztettél, Istenem,
de rémületemben sem menekültem hozzád.
Kínok kötelékével vettél körül,
de megbéklyózva is dacoltam veled.
Betegségekkel próbáltál meg,
de nem törődtem a figyelmeztetéssel.
Azt mondtad, nincs már sok időm,
de én nem szálltam magamba.
Könyörülj rajtam!
Türelmes voltál, Istenem,
és egyszer csak megadtam magam.
Csendben megálltál mellettem,
és nekem sem kellett szólnom.
Jóságodat, mint subát rám terítetted,
és nem vacogtam többé.
Azt mondtad: fiam, szeretlek,
és ekkor felfogtam végre:
Megkönyörültél rajtam

•    ISTENTISZTELETEKET Vasárnap 10-től tartunk Iváncsán.
•  TEMETÉS, KERESZTELÉS, ESKÜVŐ, LELKI TÁMOGATÁS ügyében a lelkészek telefonon elérhetők. (06 30 238 9773)

Tavasz Kristóf és Tavaszné Kertész Ilona
Református lelkipásztorok

Tavaszi koncertturné a Szirontánál

Az év eleje csak látszólag volt csendes a Szironta háza táján. Együttesünk a tavaszi időszakra készült, melyben számos koncerttel, előadással folytatja a megkezdett utat és népszerűsíti a harangokat országon belül – és úgy tűnik, hogy idén tavasszal már azon is túl. Az együttes a 2022-es év egyik fő prioritásának tekinti a nemzetközi kapcsolatok építését, alakítását, ennek első állomása egy észtországi egyeztetés. Áprilisban Tallinnba utazunk, ahol megismerhetjük Európa legnagyobb harangiskoláját, módszereit – és természetesen a próbák, koncertek kulisszatitkai közé is betekinthetünk. Az Arsis Együttessel régi kapcsolatot ápolunk, most jött el a „személyes találkozás” ideje, reméljük, hogy a közeljövőben az egyik leghíresebb európai együttes hazánkban is koncertezhet közreműködésünknek köszönhetően. Augusztus elején rendezik meg az Amerikai Egyesült Államokban az International Handbell Symposiumot, melyen reméljük, hogy lehetőségünk lesz részt venni és ezzel Európát, Magyarországot is bekapcsolni a nemzetközi körforgásba. Keressük a forráslehetőségeit a megmérettetésen való részvételnek.
Április-június hónapokban pótoljuk a tavaly a COVID világjárvány miatt elmaradt koncerteket, míg a nyár derekától tér-zene programjaink következnek. Az évad még hátralévő felében ifjúsági koncertturnét is tervezünk, ennek egyeztetése jelenleg zajlik, részleteket hamarosan közlünk.
Számos ötlettel vágunk neki az év második felének is. Folytatjuk 500 harang koncertjei programsorozatunkat, valamint már most készülünk elő az adventi időszakra – tavaly 71 koncerttel vágtunk neki a decemberi időszaknak, az idei koncerttervünk ennél is több.
Folytatódnak intézményi együttműködéseink, óvodai, iskolai koncertjeink is, valamint a Szironta Szakkörök keretében jelenléti formában valósítjuk meg a hangszeres foglalkozásainkat.
Összességében az idei évben 150-nél is több koncertet tervezünk, reméljük, hogy lehetőségünk lesz valamennyit megvalósítani.

Adóbevallásokkal kapcsolatosan továbbra is várjuk az adózói megkereséseket, jelenleg 200-nál is több bevallást készítettünk el. Február 28-ig ingyenesen, jelenleg 2.500 Ft-os díjért cserébe készítjük el az adóbevallásokat, idén hangsúlyosan fontos, hogy szakértő segítséget kérjenek az adózók, hiszen tulajdonképpen abban a hitben vagyunk, hogy nincs teendőnk, minden automatikus. Több fórumon is olvastuk azonban, hogy érdemes átnézetni, átszámoltatni a 2021-es bevallásokat, hiszen lehetnek olyan helyzetek, amikor az adózó az adószakmailag korrekt, törvényeknek megfelelő átcsoportosításokkal további jelentős adóelőnyhöz juthat, mint az automatizált folyamatoknak köszönhetően. Éljenek a lehetőséggel, hiszen több százezer forintos többlethez juthatnak egyes adózók! A Szironta Együttes idén is fogadja az adózói 1%-os felajánlásokat, adószámunk: 18501472-2-07. Ezúton is köszönjük!

Bővebben: Tavaszi koncertturné a Szirontánál

Megemlékezés

Juhász Gyula: Március idusára (részlet)

Ó, akkor, egykor, ifjú Jókai
És lángoló Petőfi szava zengett,
Kokárda lengett és zászló lobogott;
A költő kérdett és felelt a nemzet.
Ma nem tördel bilincset s börtönajtót
Lelkes tömeg, de munka dala harsog,
Szépség, igazság lassan megy előre,
Egy szebb, igazabb, boldogabb jövőbe.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, a szabadságharc hőseiről emlékeztünk meg március 11-én kopjafánál történt koszorúzással.
Köszönet illeti iskolánk 8. osztályos tanulóját, Nagy Vivient, aki gyönyörűen szavalta el a Nemzeti dalt.

Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Megemlékezés