Fotók Besnyő életéből

Galériánkban a községünk fontosabb eseményeiről, helyszíneiről gyűjtöttünk össze fényképeket. Lehetőségünkhöz mérten a programokról fotókat készítünk, de szívesen fogadjuk a lakosok által beküldött képeket is. Ha Ön is rendelkezik olyan fotóval, amelyet szívesen látna a község honlapján, kérjük, hogy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy59065 + '\'>'+addy_text59065+'<\/a>'; //--> szíveskedjen elküldeni.

     Fejes Zsuzsanna

        Polgármester

 

Besnyő Község Önkormányzat hivatalos honlapján megjelenő valamennyi fénykép, szöveg, videófelvétel kizárólag az Önkormányzat előzetes írásbeli hozzájárulásával használható fel.

Évadzárás a Szironta Együttesnél

A megalakulásunk óta eltelt 18 év, igaz, számszerűen a világjárvány miatt 18 évadról beszélni nem lehet, hiszen a 2020-2021. közötti korlátozások bő egy évadnyi veszteséget okoztak. A közel két évtized számos kihívást állított elénk, azonban megannyi sikert is biztosított. Az elmúlt „bővített” évadban, a koronavírus miatti korlátozások feloldásától, 2021 májusától számítva a Szironta Együttes 150 koncertet valósított meg, számos online megjelenés mellett egy videoklip is készült.
Élő koncertjeinket kb. 20.000-en látták, online koncertünket pedig 65.000-en tekintették meg. Legnézettebb videónk jelenleg több mint 750.000 főt ért el. A 2022. június 4-én megjelent videoklipünkre alig három hét alatt 250.000 felhasználó kattintott, és 9.000 megosztást, kedvelést kapott. Ezek a számok azt igazolják, hogy az online jelenlét fejlesztésének is fontos szerepe van. A legnagyobb közösségi oldalon jelenleg 6.500 követővel rendelkezünk, míg az évad elején követőink száma alig haladta meg a 4.500-at.
Az évadban eljutottunk Németországba, ahol bepillantást nyerhettünk egy külföldi találkozó szervezésébe, lebonyolításába, voltunk Észtországban, ahol a harangoktatás módszereiről és lehetőségeiről egyeztettünk. Július első felében Csehországba látogatunk, ahol egy harangtábor kereteiben fejleszthetjük tudásunkat Pittsburghből (USA) érkező mentorok segítségével.
A Szironta Együttes sikeres pályázatának köszönhetően megújulhatott a szabadtéri színpadunk és a színpad előtti tér, melyhez a szükséges önerőt Besnyő Község Önkormányzata biztosította.

De nézzünk kicsit a számok mögé: A Szironta közel két évtizede dolgozik azon, hogy a harangok, csengettyűk méltó helyet foglaljanak el a hangszerek között. Embert próbáló feladat úttörőnek lenni, és nem beleülni egy meglévőbe, egy jól működő dologba. Azonban a szervezet tagjainak elköteleződése, a „nagyok” egyre növekedő elismerése és természetesen a közönség tapsa, szeretete és érdeklődése igazolja céljainkat, támogatása ösztönzi a Szirontát.

Az évadzárást követő 6 hétben összesen 30 helyszínen mutathatjuk be az új évad előfutáraként koncertünket, a legkisebb faluktól nagyvárosokig mindenhol örömmel fogadják műsorunkat. Július végén Amerikába utazunk, hogy messzire vigyük Besnyő, Magyarország és egész Kelet-Közép-Európa hírét, bízunk benne, hogy méltóképpen helytállunk. Köszönjük Besnyőnek, önkormányzatunknak, a lakóknak, támogatóinknak, hogy most már lassan húsz éve otthont adnak, befogadnak, bíztatnak.

Most pedig „idegen tollakkal ékeskedünk”, egy nézőnk osztotta meg gondolatait az évadzárónkról:

Milyen szép a világ!
Még el sem mosódtak emlékeink és élményeink az önkormányzat által szervezett sokszínű programokról a gyermek és családi napon a csodásan megújult szabadtéri közösségi terünkön, amikor újabb kulturális csemegében lehetett részünk, nekünk, Besnyőieknek.
Mosolyra hangoló kuplék, sanzonok, kabaré jelenetek hangzottak el a századelő hangulatát megidézve lelkes művészek előadásában2022. június 18-án a Faluházban az ercsi Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely műsorában. A háromfős társulat igazi színházi élményt teremtett a nyári melegben, elfeledtetve a hétköznapok gondjait. A társulat a Szironta Együttes meghívására érkezett Besnyőre, akik erre a napra még egy meglepetés koncertet is szerveztek a ligetben, a szelfi pont előtt „Egy kis jazz” címmel. A településünk gazdáit dicsérő gondozott környezetben – amelyet ügyes kezű óvodai dolgozóink öltöztettek díszbe – először a Szironta Együttes harangjain Vittorio Monti jól ismert folklór darabja a Monti csárdás szólalt meg elámítva a közönséget. Ezután a Blue Like Jazz kvartett jazzjátéka, mint egy simogató, enyhe, üdítő fuvallat, úgy hatott a nyári hőségben. Elhangzott többek között az ismert Keresztapa, majd James Bond film ismert zenéje és végül Louis Armstrong világhírű dala a Wonderful World.
Milyen szép a világ! Milyen szép a mi kis falunk! Jó itt élni, itthon lenni! Igen, ezekkel a gondolatokkal és katartikus élménnyel gazdagodva térhettünk haza a szabadtéri koncert után, arra gondolva, hogy szép kis falunkban van négy olyan helyi fiatal, ők a Szironta Együttes tagjai, akikre nagyon büszkék lehetünk. Besnyő nevét elvitték a határainkon túlra is. Fontos számukra Besnyő kulturális élete és a zene, mely nem ismer határokat és felüdíti a lelket és ünnepet varázsol a hétköznapokba.
„Az élet nem egyszerű menetelés: próbatételek ólálkodnak körülöttünk, negatív erők, amiket le kell küzdenünk. A zene, a művészet fogódzót, hitet, szeretetet adnak a káoszban: erre a menedékre most van igazán szükség.”
Köszönjük, Szironta Együttes!
Baki Ferencné Rózsika néni

Bővebben: Évadzárás a Szironta Együttesnél

Karate hírek

Két év kihagyás után Az Iváncsai Kiai Shotokan Karate Sportegyesület ismét megrendezhette versenyét Pusztaszabolcson. A Barátság Kupára 10 klubból több mint 150 versenyző érkezett.
A harcosok Kihon (alapgyakorlat), Kata (formagyakorlat), Szivacs kumite (szivacs küzdelem), Kumite (küzdelem) és Kobudo (fegyveres formagyakorlat) versenyszámokban mérhették össze tudásukat. A verseny diszvendége Virág Andris volt az Exatlon versenyzője.
A hazai csapatból 24 karatés képviselte egyesületét, ahol az eredmények a következők lettek:           

1.    Bak Janka /Kihon/ Aranyérem
2.    Kócsi Dorabella /Kihon/ Bronzérem
3.    Molnár Inez /Kihon/ Ezüstérem
4.    Nyári Izabella /Kihon/ Bronzérem
5.    Kummer Áron Antal /Kihon/ Bronzérem
6.    Nyári Bianka Napsugár /Kihon/ Aranyérem. /Szivacs kumite/ Bronzérem
7.    Kirinovics Anna /Kihon/ Ezüstérem. /Szivacs kumite/ Bronzérem
8.    Varga Konor /Kihon/ Bronzérem /Szivacs kumite/ Ezüstérem
9.    Kárász Norman Benedek /Kihon/ Ezüstérem /Szivacs kumite/ Bronzérem
10.    Csizmadia Zajzon Merse /Kihon/ Bronzérem /Szivacs kumite/ Ezüstérem
11.    Andrási Liza /Kihon/ Ezüstérem /Szivacs kumite/ Bronzérem
12.    Kiss Vivien /Kihon/ Aranyérem /Szivacs kumite/ Bronzérem
13.    Borza Fanni /Kihon/ Ezüstérem /Szivacs kumite/ Ezüstérem
14.    Puskás Márk Zsolt /Kihon/ Aranyérem /Szivacs kumite/ Bronzérem
15.    Németh Csongor /Kata/ Ezüstérem /Szivacs kumite/ Bronzérem
16.    Takács Bálint /Kata/ Aranyérem /Szivacs kumite/ Bronzérem
17.    Andrási Réka/Kata/ Bronzérem /kumite/ Aranyérem
18.    Budai Letícia /Kata/ Bronzérem /Kumite/ Bronzérem
19.    Müller Fanni /Kata/ Ezüstérem /Kumite/ Bronzérem
20.    Ignáth Panna Emese /Kata/ Ezüst és bronzérem /Kumite/ Ezüstérem
21.    Rónyai Attila /Kata/ Bronzérem
22.    Takács Árpád Attila /Kata/ Aranyérem
23.    Vágvölgyi Bence /Kihon/ Ezüstérem /Szivacs kumite/ Ezüstérem
24.    Papp Huba /Kihon/ Bronzérem

Ezekkel az eredményekkel az összesített pontszámban az Iváncsai Sportegyesület második helyen végzett. Gratulálunk!


Kempo versenyen járt Ignáth Panna Emese és Bachmann Tibor

Immáron huszadik alkalommal szervezték meg a Bicske Kupa Nemzetközi harcművészeti versenyt. Ezen a viadalon több mint 250 versenyző képviseltette magát. Az Iváncsai Kiai Karate Sportegyesületből Ignáth Panna Emese formagyakorlatban aranyérmet szerzet a 14-15 éves lányok csoportjában. Pár perc múlva Panna edzője Bachmann Tibor szintén aranyérmet nyert a felnőtt férfi formagyakorlat kategóriában.
Ebéd után következtek a light contact küzdelmi versenyszámok, ahol a két versenyzőnk Panna és Tibor ezüstérmet szereztek. Gratulálunk mindkettőjüknek.

Iváncsai Kiai Shotokan Karate Sportegyesület

Bővebben: Karate hírek

Iskolai hírek (2022. május, június)

Tanévünk utolsó két hónapja is eseménydúsra sikeredett, igyekeztünk élménydús tanórán kívüli programokat szervezni tanulóinknak.
Május elején az alsós osztályok mindegyikében anyák napi műsorokkal kedveskedtek a gyerekek az édesanyáknak. Az Erdő Ajándéka Erdei Iskola és Alapítvány szervezésében került meghirdetésre a Madarak és Fák Napja alkalmából az "Énekelj az erdőben!" elnevezésű erdei dalostalálkozó. Iskolánk csatlakozott a közel 25.000 fő regisztrált dalolóhoz, így együtt énekelte valamennyi tanulónk és pedagógusunk a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt az iskola előtti fás részen. Nagyon jó érzés volt látni, hallani együtt kis közösségünket.
Harmadik osztálytól, minden évfolyam tanulója részt tudott venni a SPORT43 által biztosított ingyenes falmászó és gördeszkás programon Budapesten.
A 3. osztályosok 4 fős csapata bejutott az egész évben zajló Bálint Ágnes Olvasóverseny döntőjébe, ahol a 7. helyen végeztek. Az osztály másik csapata, 5 fő, a K&H Bank által meghirdetett pénzügyi verseny regionális középdöntőjében ért el 2. helyezést.
Szeretném itt is megköszönni az Eleven Társulat mesejátékát, melyet az alsó tagozatos tanulóinknak tartottak.
A 4. osztályosok fehérváron is kirándultak, ahol megnézhették a Videoton kiállítást, a csodaszép stadiont, majd finom ebéd és fagyi után a Koronás Parkban szórakozhattak egy jót. A programok szervezéséért hálás köszönet a Fogas családnak. A 4. osztályosok Dinnyésre is eljutottak, ahol egy parasztudvart nézhettek meg, majd játszóterezhettek.
A hónap végén gyereknapi programokkal örvendeztettük meg tanulóinkat. A napot a SZÜSZE által készített paprikás krumpli és vattacukor elfogysztása zárta.
A település által szervezett gyermek-és családi napon iskolánk valamennyi alsó tagozatos, valamint 5. osztályos diákja fellépett egy közös énekkel, valamint néptánccal. Utóbbiak betanítása Czimbalmos Ildikó érdeme. Angol cup song is a műsort gazdagította, melyet Bogárné Nagy Anikó tanított be a 4. és 6. osztályosoknak. A műsorban Patatics Fanni és Nagy Vivien 8. osztályos tanuló is fellépett saját koreográfiájú táncával.
Az Úszó Nemzet keretében történt úszásoktatás eredményét egy nyílt záró foglakozáson tekinthették meg az első osztályos tanulók szülei.
Júniusban minden osztályfőnök osztálykirándulást szervezett osztályának, ami nagy élmény volt mindenkinek, hiszen a covid miatt az elmúlt két éveben erre nem volt lehetőség.
Iskolánk Szironta szakkörös diákjai tartottak bemutatót furulyán, citerán és csengettyűn a Faluházban. Gratulálunk nekik és felkészítőjüknek, Czumpft Krisztinának!
Ezután a Szironta Együttes, valamint Rozbora Ádám és zenekara kápráztatta el iskolásainkat előadásukkal. Szívből köszönjük nekik!
Továbbra is sikeres – elsősorban az alsó tagozatosok körében – a használt elem és rossz mobiltelefonok, illetve tabletek gyűjtése, melyekért a gyerekek kuponokat kapnak. Ezeket a Pontvelem oldalon található értékes ajándékokra válthatják be.
A tavalyi évhez hasonlóan idén is gyűjtjük a műanyag kupakokat, rengeteg zsákot tudtunk már eddig is megtölteni, melyeket egy beteg kislánynak juttattunk el. Idén karácsony előtt szállították el a kupakokat, s ezt az alkalmat megragadva kis ajándékot jutattunk el Lettinek.
Sikeresen pályáztunk magyar fejlesztésű stratégiai társasjátékra, melyből egy egész osztálynyit nyert iskolánk. A Pontvelem keretében működő Digitális Diákszéf által meghirdetett lehetőségre is időben jelentkeztünk, így nyári táborukat az ő programjuk fogja nyitni.
Az Arany Újság még júniusban is megjelent, az 5. osztályos Németh Regina, Molnár Liza és Kondor Emma lelkes, kitartó munkájának köszönhetően.
Év végén a legnagyobb munka a tanév zárása, s vele párhuzamosan a következő tanév előkészítése. Mint minden évben, most is büszkék vagyunk azokra a tanulókra, akik egész tanévben nagyon nagy szorgalommal, kitartással végezték munkájukat, a tanulást. Ennek eredményeként kitűnő bizonyítványt kapott:  1.osztály: Bachmann Léna, Belső Noel, Csizmadia Zorka, Domak Enikő, Erdős Adél, Kis Bendegúz, Kun Norina, Ősz Bíborka;
2. osztáy: Földi Mihály, Halász Lilla, Kun Krisztián, Ősz Hunor
3. osztály: Csizmadia Zajzon, Debreceni Zalán, Kiss Eszter, Madarász Noémi, Németh Csenge, Németh Csongor, Száki Liliána;
4. osztály: Andrási Zoltán, Czobor Petra, Halász Botond, Kovács Hanna, Prokai Levente;
 5. osztály: Halász Bendegúz, Kecskés Bálint, Németh Regina.          
Negyedik osztály év végén „Kis” Arany-díjat kapott Halász Botond, kimagasló tanulmányi eredménye, példamutatása és verseny eredményei elismeréseként.
 „Közösségért díjat kapott Molnár Liza, Németh Regina, Kondor Emma és Halász Bendegúz, szorgalma, példamutatása és kiemelkedő közösségi munkája elismeréseként.
Elbúcsúztunk szeretett nyolcadikosainktól a tanévzáróval egybekötött ballagási ünnepségen. Kívánunk nekik sok sikert a továbbiakban, céjaik, vágyaik elérésében. A ballagáson a 8. osztályos diákjaink közül néhányan díjat kaptak: Nevelőtestületi dicséretben részesült Bárdos Bianka, Nagy Vivien, Patatics Fanni és Simon Vivien, akik közösségért végzett munkájukkal, szorgalmukkal, példamutatásukkal hozzájárultak iskolánk hírnevének, tekintélyének, megbecsültségének öregbítéséhez.
Alsó tagozatos gyermekeink számára 2 helyi, ingyenes napközis tábort sikerült szervezzünk, érdekes, élménydús programokkal.
Takács Katalin kollegánk 40 éve tanítja, neveli az ifjúságot, hatalmas lelkesedéssel, gyermekszeretettel. Munkáját szeretet, megbecsülés és tisztelet övezi, hiszen gyermek és felnőtt egyaránt sokat tanulhatott tőle. Ettől a tanévtől jól megérdemelt nyugdíjas éveit kezdte meg, s csak remélni tudjuk, hogy még sokáig visszajön hozzánk!
A nyár teljen sok pihenéssel, feltöltődéssel, s kezdjük pihenten az új tanévet!

Garaguly Krisztina
intézményvezető

Bővebben: Iskolai hírek (2022. május, június)

Óvodai életünkből

Májusban megünnepeltük az édesanyákat, nagymamákat, melyet ismét lázas készülődés előzött meg. Az év közben tanultak mellett a gyerekek szorgalmasan tanulták a kis köszöntő verseiket, dalaikat, táncokat, kis kezeik ügyesen készítették a meglepetést. Az anyukák és a családtagok megilletődve, büszkén és könnyes szemmel figyelték gyermekeiket, szeretettel fogadták ajándékukat.
Pályázati forrásból két előadással is megörvendeztettük apróságainkat. A Szironta Együttes kristálytiszta csengő hangokon előadott műveit tátott szájjal hallgatták óvodásaink. A mesefilmek zenéi, operadallamok után csengettyűszó mellett énekeltünk is. Plusz élményként a gyerekek kezükbe kaphatták a hangszereket, és hangos zene-bona zárta a koncertet. Majd az Eleven Társulat „Az öreg halász és a nagyravágyó felesége” című zenés mesejátéka varázsolta el a gyerekeket.
A gyermeknaphoz kötődően szórakoztató programokat szerveztünk óvodásainknak. A Szülői Szervezet támogatásával népi játszóteret varázsoltunk az udvarra szórakoztató, mozgásos, ügyességi játékokkal, fűzfakosaras körhintával, táncházzal. A gyerekek lelkesen jártak játékról-játékra, nagyon élvezték az új élményeket. Az ovisok nagy örömére bohóc is járt a csoportokban. A kívánságok szerint, lufiból csodás dolgokat hajtogatva megajándékozta őket.
A László család segítségével óvodásainknak lovas élményeket is szerezhettünk. Az intézmény udvarán barátkozhattak a lovakkal, ismerkedhettek a lovaglással A gyermekek nagyon élvezték a programot, az eleinte bátortalanok is boldogan ültek fel a lovak hátára és tettek vele egy kört.
A Süni csoportosok és szüleik június 1-jén ellátogattak a Börgöndpusztai Állatsimogatóba, ahol családias környezetben több, mint 40 állatfaj található. A felnőtteket és a gyermeket egyaránt elvarázsolta ez a kis „állatbirodalom”, ahol sok állattal közvetlen kapcsolatba lehet kerülni. Bár a gyerekek kedvence kétségkívül a nyuszisimogató volt, a játszótér is nagy sikert aratott.

„Búcsúzóul,
Vajon mit is hozzak?
Bokrok enyhe árnyát
Hol gyíkok alusznak.
Szívem dobogását
Adom én tenéked
S talán néhány kedves
emléket…”

Június 3-án tartottuk a nagycsoportosok ballagását, kik elbúcsúztak egymástól, az óvodától, nevelőiktől, hogy ősszel kezdetét vegye életüknek egy kissé komolyabb korszaka.
Kívánjuk a Szülőknek, hogy gyermekeiket sok erővel és nagy szeretettel segítsék az iskolai években, ahogy a költő is írta: „Jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!”
Kedves gyerekek!
Régen volt, mikor ijedten, anya-apa kezét szorítva léptetek be az óvoda kapuján. Akkor Ti voltatok a legkisebbek, s nem értettétek, hogy miért van az oviban olyan sok kisgyerek, és miért kell holnap is jönni? Néha sírtatok is, de hamar megvigasztalódtatok a nyugodt, szép, játékokban bővelkedő csoportszobában. Most már megnőttetek, Ti lettetek a „nagyok”. Sokat játszottatok, nevettetek, megtanultatok mindent, ami egy igazi óvodásnak fontos és élményekkel gazdagodtatok. Jó, hogy a mi óvodásaink voltatok! Gyorsan eltelt ez a 3-4 ovis év, vár rátok a tanító néni, az iskola. Kívánunk az iskolában sok barátot, érdekes tanulnivalót és minél több piros pontot!
A Méhecske csoport ballagó ovisai:
Gábriel Miron                                 Nagy Szonja Szofia
Góman Jázmin                               Rituper Hanna Sára
Halász Dominik                              Simon Letícia
Molnár Kata Bianka                        Tunyogi Gábor

„ A legszebb emlék a szeretet, melyet mások szívében hagyunk magunk után!”

Bővebben: Óvodai életünkből

Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - Délutáni programok

Besnyő Község Önkormányzat szervezésében gyermeknappal egybekötött családi napot tartottunk Besnyőn május 28. napján.
Ezúton is szeretném mindenkinek megköszönni, aki hozzájárult a Falunap sikeréhez, munkájával, támogatásával, vagy előadóként emelve annak színvonalát.
Továbbá köszönöm mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket.
Fejes Zsuzsanna
 polgármester

Bővebben: Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - Délutáni programok

Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - Ladás show

Besnyő Község Önkormányzat szervezésében gyermeknappal egybekötött családi napot tartottunk Besnyőn május 28. napján.
Ezúton is szeretném mindenkinek megköszönni, aki hozzájárult a Falunap sikeréhez, munkájával, támogatásával, vagy előadóként emelve annak színvonalát.
Továbbá köszönöm mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket.
Fejes Zsuzsanna
 polgármester

Bővebben: Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - Ladás show

Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - Délelőtti programok

Besnyő Község Önkormányzat szervezésében gyermeknappal egybekötött családi napot tartottunk Besnyőn május 28. napján.
Ezúton is szeretném mindenkinek megköszönni, aki hozzájárult a Falunap sikeréhez, munkájával, támogatásával, vagy előadóként emelve annak színvonalát.
Továbbá köszönöm mindazoknak, akik jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket.
Fejes Zsuzsanna
 polgármester

Bővebben: Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - Délelőtti programok

Vesszőfonás szakkör Besnyő Faluház 2021-2022

Tudásunkkal kézen fogva
Vesszőfonás szakkör Besnyő Faluház 2021-2022
Az ősi kismesterség felélesztésére és elsajátítására vállalkoztunk, amikor aszakkör.hu felületen levő videók segítségével és a téma iránt érdeklődő szakköri tagok bevonásával elindult a vesszőfonó szakkör 2021. novemberében, a besnyői Faluházban. A program megvalósítását a Nemzeti Művelődési Intézet” Tudásunkkal kézen fogva” pályázata támogatta a szakköri eszközök és szükséges anyagok biztosításával. A szakkör tagjai heti rendszerességgel találkoztak és több, mint húsz foglalkozáson sajátították el a kosárkészítés és egyéb vesszőből készült tárgyak elkészítésének menetét. A lelkes és ügyes kezű szakkörösöknek köszönhetően az „online oktatók” által adott szakmai segítséggel bizony sok-sok kudarc és sikerélményben volt részük. A kitartó munkának köszönhetően születtek meg a kisebb és nagyobb kosarak, lakásdíszek és egyéb vesszőtárgyak. A kis csapat tagjainak munkáiból a besnyői gyermek – és családi napon nyílt kiállítás. így a település lakói is láthatták az elkészült munkákat.
Szakkörvezetőként köszönöm a szakkör tagjainak, Andrásiné Juditnak,Juhászné Erikának, Darvas Renátának, Gyurnikné Áginak, Nagyné Cilinek, Némethné Ildinek lelkes munkáját, a szép munkadarabokat!
Baki Ferencné
szakkörvezető

Bővebben: Vesszőfonás szakkör Besnyő Faluház 2021-2022

Ünnepi díszbe öltözött településünk

Kedves Besnyőiek! Kedves Ismerőseink!

Gyermeknappal egybekötött családi napunk alkalmából óvodánk dolgozói és családtagjai csodás díszbe öltöztették településünket, amit e-helyen is nagyon-nagyon köszönünk!

Fejes Zsuzsanna
 polgármester

Bővebben: Ünnepi díszbe öltözött településünk

Iskolai hírek

Iskolánkban az áprilisi hónap is igen mozgalmasra sikerült, hiszen végre feloldódtak a Covid-járvány miatti rendelkezések.
Március végén az alsó tagozatosok színházban voltak Dunaújvárosban, ahol a „Csipike és Kukucsi” című zenés mesejátékot nézték meg. A buszköltséget a Szüsze támogatta, amit nagyon szépen köszönünk. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek.
A hónap elején, a szülői munkaközösség fantasztikus jótékonysági Retro disco-t szervezett, amelynek bevételéből iskolánkat támogatják. A gyerekek versenyekre, kirándulásokra való utaztatását, rendezvényeken való ajándékozását, ballagók támogatását, eszközök beszerzését segítik  az összegyűlt keretből. A rendezvény teltházas volt, amelyen mindenki nagyon jól érezte magát, köszönhetően a mindenre is kiterjedő, fantasztikus szervezésnek és lebonyolításnak. Itt is szeretném megköszönni mindenki önzetlen munkáját, aki bármilyen formában is segített a program létrehozásában, kivitelezésében. Külön szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki valamilyen formában (tombola tárggyal, jegyvásárlással, személyes részvétellel, anyagi támogatással) hozzájárult iskolánk gyermekeinek támogatásához.
A bevétel egy részéből lecseréljük valamennyi tanteremben a régi krétás táblákat fehér táblákra, illetve egy új projektort is beszereztünk a hatékonyabb oktatás érdekében.
A leendő első osztályos kis ovisoknak „Iskola-nyitogató” programokat szerveztünk. Első körben az óvodások szüleit hívtuk meg nyílt órákra, majd az ovisokat is. A 4. osztályosok nagyon sok szeretettel fogadták őket, közösen tevékenykedtek, játszottak. Nagyon örültünk az érdeklődő szülőknek és a picurkáknak egyaránt. Nagyon sok szeretettel várjuk a kis elsősöket szeptemberben!
A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon „Nyuszinapot” szerveztünk iskolai szinten. Ezáltal tanulóink ráhangolódhattak a húsvéti ünnepekre, eltölthettek egy igen jó hangulatura sikerült délelőttöt. Volt locsolóvers tanulás és kirakás, tojásvadászat, tojássepregetés, tojásgurítás, célba dobás, vízhordás locsoláshoz, tojáshordás, tojás-kuglizás, zárásként pedig táncház. A tréfás vetélkedők, ügyességi feladatok, a sok nevetés, a „Nyuszi” ajándékai fergeteges hangulatú, élménydús, tartalmas délelőttöt nyújtott gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Erre a rendezvényre is meghívtuk ovisaink közül a leendő első osztályosokat. Ezúton is szeretném megköszönni a szülők és a kollegák munkáját az ajándékok beszerzésében, a programok szervezésében és lebonyolításában.
A tavaszi szünet után Baki Ferencné szervezésében és Fejes Zsuzsanna polgármester asszony támogatásával, iskolánk tanulói két ingyenes koncerten is részt vehetettek a Lóca, majd a Palinta együttesek műsorát megtekintve. Csodálatos élmény volt!
Számtalan versenyen vettek részt ebben a hónapban is tanulóink. Az Országos Kajla Bajnokságon Magyarország tájaival, nevezetességeivel ismerkedhettek meg az érdeklődő gyerekek kisfilmek formájában. Megszerzett tudásukról online játék keretében adhattak számot, s Fejér megyében az előkelő 4. helyet szerezték meg. Csapattagok: Debreceni Zalán, Fodor-Nagy Fanni, Kiss Vince, Madarász Noémi, Németh Csenge, Németh Csongor, Szikszai Zoé.
A 3. osztályosok 5 fős csapattal vettek részt a K&H Bank által meghirdetett pénzügyi vetélkedőn. A hónapokon át tartó felkészülést követően két online forduló után bejutottak a regionális középdöntőbe, ahol 2. helyezést értek el. Csapattagok: Csizmadia Zajzon, Gábriel Ferenc, Komáromi Maja, Skultéti-Nagy Milán, Száki Liliána.
A Reál Hungária által kiírt Kis Hősök pályázaton a 3. osztályosok 100.000 Ft pénzjutalmat nyertek, melyet osztálykirándulásra fordíthatnak. Hatalmas köszönet Bodrogi Csilla tanítónak a felkészítésért, lelkes munkájáért és a gyerekeknek a csodálatos eredményekért!
A székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola által szervezett megyei szintű angol nyelvi versenyen az 5. és 6. osztályosok között, a Besnyői Arany János Általános Iskola 5. osztályosainak 'The Little Spiders' csapata 3. helyezést ért el. Az első fordulóban a '101 Dalmatians' című angol nyelvű könyv elolvasása után egy feladatlapot kellett közösen megoldaniuk. Ezzel bekerültek a legjobb 6 helyezett közé. A második fordulóban online írásbeli feladatmegoldásban és szóbeli feleletükkel felküzdötték magukat a 3. helyre. Felkészülésükhöz és eredményükhöz gratulálok Bogárné Nagy Anikó kolleganőnek és a gyerekeknek egyaránt! Csak így tovább!
Tervezzük a következő hónapok eseményeit is, lassan itt a tanév végi hajrá! Készülünk az Anyák. napi ünnepségekre, osztálykirándulásokra, a gyermek és családi napra, az évzáróra és a ballagásra és természetesen a szuperebbnél szuperebb bizonyítványok kiosztására.
Garaguly Krisztina
intézményvezető

Bővebben: Iskolai hírek