Szironta hírei - Mozgalmas adventi időszak

Mozgalmas adventi időszak – több mint 60 koncert decemberben!

Az elmúlt évben a karácsony – az online felületet nem számítva – néma maradt a Szironta Együttesnél, így idén, a korlátozások feloldásával meghirdette „Újra színpadon” programját, melynek keretében közel 15 millió forinttal támogatta az együttes a kultúra újraindulását azzal, hogy kisebb településekre is eljuttatta a harangszót. A koncerteken felcsendülnek ismert és elfeledett karácsonyi dalok elsősorban az angolszász nyelvterületről, de klasszikus karácsonyi művek is szerepelnek a kínálatban, így karácsonyi filmzenék és kifejezetten kéziharangokra írt darabok is megszólalnak.
A Szironta Együttes adventi koncertjét 2021. december 23-án 17:00 órakor tekinthetik meg az érdeklődők a besnyői Faluházban. A koncertre regisztrálni a https://jegy.szironta.hu címen ingyenesen van lehetőség.
De miről is szólt az elmúlt év? Talán mindenki előtt ismert a világjárvány előadó-művészetre gyakorolt hatása, sajnos a negatív történések együttesünket sem kerülték el. Száznál több koncert került törlésre a világjárvány következtében, programok megvalósítását kellett elnapolnunk. A negyedik hullám derekán is még csak reménnyel, és nem megnyugvással tekinthetünk a jövőbe. Az elmúlt év inkább a tervezésről szólt, hiszen tavasz végéig abszolút koncerttilalom volt, majd a korlátozások feloldásával elindulhattak elmaradt koncertjeink. Az adventi időszak kezdetéig sikerrel valósíthattunk meg 62 koncertet, az adventi időszakban december 6-ig további 23 koncertet adhattunk, és még további 40 koncertünk megvalósítását terveztük ebben az időszakban. Valóban dolgos időszak, hiszen november 26-tól december 23-ig minden nap koncertezünk, és bár fárasztó, azonban a járvány mentális hatásait segít feldolgozni az, hogy újra színpadon lehetünk. Emellett sikerrel valósíthattunk meg egy napközis tábort is, és decemberben 9 óvodában is felcsendülnek harangjaink az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiemelt művészeti célok megvalósítására kiírt pályázatának köszönhetően.
Az „utánpótlásnevelést” is folytathattuk ebben a tanévben. A Szironta Szakkörös gyerekek az őszi félév alkalmával végre ismét jelenléti formában vehettek részt csengettyűs, citerás, furulyás foglalkozásainkon. Nyári tábor alkalmával felfrissített tudás bővítését folytathattuk, melynek keretében már a „színes kottákat” igazi kottákra cserélhettük. A citerások, furulyások és csengettyűs gyermekek adventi műsorát az idei évben rögzített felvételről hallgathatják meg társaik az adventi időszakban, a járványügyi helyzetre való tekintettel.
A Besnyői Népdalkörrel való együttműködésünket is folytattuk. Czumpft Krisztina részt vesz a népdalkör munkájában, és szervezeti szinten is mindent elkövetünk, hogy támogassuk az értékteremtő munkát.
Az évad második felére előkészítettünk számos projektet, amelyek megvalósítását januártól várhatja közönségünk: Besnyő Község Önkormányzatával közösen megújulhat a besnyői szabadtéri színpad, kortárs zeneművek feldolgozását kezdtük meg három zeneszerző bevonásával, diákokat célzó online videosorozatot indítunk, és sikerrel pályáztunk újabb hangszerek beszerzésére is. Jelenleg szállítás alatt van az amerikai Malmark hangszergyárból 3 oktáv Cymbells, melyek tulajdonképpen állványra szerelt harangok. A hangszert januártól láthatja közönségünk majd használat közben.
A pandémia pozitív hozadéka volt online jelenlétünk erősödése is: Facebook követőink száma az idei évben átlépte a „bűvös” ötezret, ezzel már versenybe szálltunk a nagy klasszikus zenekarok online jelenlétével is. Tavalyi online koncertünk 30 ezer embert ért el és több mint 3.000 reakció született rá, de a csúcstartó videónk továbbra is a harangokon előadott Himnuszunk, melynek nézettsége 700 ezer (!) feletti, és közel 22.000 reakciót váltott ki közönségünkből. Az online műsor lehetőségeit kihasználva az idei évben is találkozhat velünk virtuálisan közönségünk: 2021. december 26-án, karácsony másnapján 19 órától várjuk az érdeklődőket Facebook oldalunkra, ahol ünnepi koncertünket tekinthetik meg.
Nagy sikernek tekintjük, hogy együttesünk idén is meghívást kapott a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Igazából karácsony ünnepi koncertshowjára, így 2021. december 27-én 19 órától a Papp László Aréna falain belül újra harangszó csendül fel, ahol félszáz szimfonikus zenésszel, száznál is több kórusénekessel együtt szólalhatnak meg karácsonyi dallamok. Persze, ezzel feladatot is kaptunk, és a karácsonyi pihenés zenészeink számára december 24-25-re korlátozódik (hiszen 26-án meg a próbák zajlanak), de örömmel teszünk eleget vállalt kötelezettségeinknek.
A Szironta Együttes ezúton kíván mindenkinek áldott karácsonyt, eredményes, sikeres új esztendőt, és köszönjük, hogy személyesen vagy virtuális, de követik munkánkat, támogatják csapatunkat!