Védőnői hírek

A koronavírus okozta járványügyi helyzet mindannyiunk életét megnehezíti. Erősen fontolóra kellett vennünk, hogy szabad-e bármilyen csoportos szűrést, egészségnevelési programot szervezni. Fontos, hogy a kötelező és ajánlott szűrővizsgálatok a járványhelyzetben is megtörténjenek, természetesen a hatályos járványügyi intézkedéseknek megfelelően.
November elején, Mozgó Szakorvosi Szolgálat keretében, nőgyógyászati rákszűrésen vehettek részt a besnyői hölgyek és asszonyok. A szűrővizsgálatot Dr. Baráth Károly szülész-nőgyógyász főorvos végezte. A vizsgálatot az önkormányzat finanszírozta. Az évenként javasolt szűrésen 19 fő vett részt.
Az iskolában Egészséghét keretében több előadást is tartottam. Minden osztályhoz eljutottam, különböző témakörben hallhattak hasznos információkat a tanulók. Ragyogó Mosoly, Ragyogó Jövő Program az 1 és 2. osztály részére nyújt támogatást az iskolai egészségnevelés lebonyolításához. A program az egészséges táplálkozásra és a fogápolás fontosságára hívja fel a figyelmet. Külön kérésre az összes alsós évfolyamot, támogatták, így a gyermekek egy fogkefét és fogkrém mintát kaptak ajándékba.
Külön öröm volt számomra, hogy a Vöröskereszttől is elvállalták a felkérést, és eljöttek az Iskolánkba. Az alsósoknak Feth Katalin, a felsősöknek Geiestné Erdélyi Júlia tartott előadást. Az osztályok 2-2 csoportban összevonva voltak, így korosztályuknak megfelelő információkat, felkészítést kaptak 1-1 vészhelyzet esetén mit tegyenek. A vállalkozó kedvű diákok pedig az újraélesztést is kipróbálhatták az ambu babán.
Azt gondolom, hogy az elsősegélynyújtásról nem lehet eleget tanulni, fontos újra és újra feleleveníteni a tudásunkat. Remélem, hogy a jövőben sikerül ismét meghívni hozzánk a Vöröskereszt előadóit.
Nagyon jó egészséget kívánok Mindenkinek!

Páli Szilvia védőnő