Észtországi és csehországi kapcsolatépítés a Szirontánál

Mivel az első kéziharangok a XX. század első évtizedeiben jelentek meg, így az alig több mint száz éves múlttal rendelkező hangszernek igazán kiforrott módszertana, a hangszer oktatásához szükséges metodikája még nem született meg.
Európában Észtország az, ahol intézményi keretek között tanítják a kéziharangok megszólaltatását. Az Arsise Kellade Kooli kifejezetten a harangtanítást vállalta fel, zenekaruk, az Arsis pedig Európa egyik legismertebb harangegyüttesének számít.

A Szironta Együttes 2022-es évre kitűzött egyik fő célja az Európában működő együttessekkel való kapcsolatépítés, melynek első állomása az Arsis meglátogatása volt. A fél napos tallinni találkozón Tiina Boucher menedzser közreműködésével megismerhettük a harangiskolájuk működését, lehetőségeit, az oktatás módszereit, betekintést nyerhettünk egyik nagy álmunkba: a kéziharang oktatásának igazi módszertanába. A nap második felében Aivar Mäe, az Észt Állami Operaház egykori főigazgatója, az észt kulturális élet meghatározó személyisége kalauzolt bennünket az Arsis együttes világába. Megismerhettük a mondhatni világhírű együttes létrejöttének, működésének történetét, elért sikereit, módszereit és egy próbájukba is betekinthettünk. Számos új információt, módszert ismerhettünk meg az Arsissal töltött napon. Természetesen a látogatásunk fő célja az információszerzés mellett az együttműködési lehetőségek kiépítésének, a hálózatosodás megszervezésének célja is volt, melyben nagyon pozitív hozzáállást tapasztaltunk, bátran mondhatjuk, hogy az elindult folyamatoknak reményeink szerint „kézzel fogható” eredményei is lehetnek közös koncertekkel, turnékkal.

Tallinnban, Észtország fővárosában az Arsis együttes mellett másik formációkkal is találkozhattunk. Egy művelődési ház fenntartásában működő együttesek bemutatták, hogy „miből is lesz a cserebogár”, hiszen gyermekegyüttessel, ifjúsági zenekarral, és felnőtt együttessel is rendelkeznek. Külön öröm volt számunkra, amikor a beszélgetésünk során az egyik zenészük odalépett hozzánk, és tökéletes magyarsággal köszöntött bennünket – Erika, a Granzioso együttes tagjaként Észtországban született, azonban édesanyja Kárpátaljáról származik, és gondos szülőként fontosnak tartotta, hogy Erika az eredeti, „valódi” anyanyelvét is megtanulja. Ebből is látszik, milyen pici a világ.
A Campanelli Együttes 17. születésnapi koncertjén is részt vehettünk, majd a koncertet követően több órán keresztül beszélgethettünk az együttesek létrejöttéről, működéséről, munkásságáról. Jóleső érzés volt, hogy követik a Szironta munkásságát, hogy a nemzetközi szinteken is „számítunk.”
Inna Lai, a Campanelli vezetője örömmel fogadta együttműködési szándékunkat és teljeskörű támogatásáról biztosított közös koncertlehetőségek szervezéséről. Megismerhettük az észt harangozás sajátosságait, nehézségeit és betekintést nyerhettünk, hogy hogyan is zajlik egy próba, koncert vagy éppen a harang oktatása egy másik országban.

Nemzetközi látogatásunk április elején Csehországban folytatódott. A Zvonky Dobré Zprávy együttes koncertjén már többször vehettünk részt, a ratibori székhellyel működő formáció 2011-ben alakult, Csehország első olyan együttese, akik a kéziharangot választották hangszerüknek. Két, ifjúsági együttessel rendelkeznek, az egyházi zeneművek mellett klasszikus és populárisabb zenéket, filmzenéket is műsorra tűznek. Az előrehaladott egyeztetések során közös koncertek mellett egy júliusban megvalósuló „edzőtáborban” való közös részvételről is sikerült megállapodnunk.

Reméljük, hogy a május is tartogat számunkra lehetőséget, hogy az Európában működő együttesekkel találkozhassunk, érdemes nyomon követni Facebook oldalunkat, ahol naprakész információkat találhatnak mindennapjainkról, koncertjeinkről, hiszen a tavaszi-nyári időszakban számos helyszínen szólalnak meg a Szironta harangjai.