Évadzárás a Szironta Együttesnél

A megalakulásunk óta eltelt 18 év, igaz, számszerűen a világjárvány miatt 18 évadról beszélni nem lehet, hiszen a 2020-2021. közötti korlátozások bő egy évadnyi veszteséget okoztak. A közel két évtized számos kihívást állított elénk, azonban megannyi sikert is biztosított. Az elmúlt „bővített” évadban, a koronavírus miatti korlátozások feloldásától, 2021 májusától számítva a Szironta Együttes 150 koncertet valósított meg, számos online megjelenés mellett egy videoklip is készült.
Élő koncertjeinket kb. 20.000-en látták, online koncertünket pedig 65.000-en tekintették meg. Legnézettebb videónk jelenleg több mint 750.000 főt ért el. A 2022. június 4-én megjelent videoklipünkre alig három hét alatt 250.000 felhasználó kattintott, és 9.000 megosztást, kedvelést kapott. Ezek a számok azt igazolják, hogy az online jelenlét fejlesztésének is fontos szerepe van. A legnagyobb közösségi oldalon jelenleg 6.500 követővel rendelkezünk, míg az évad elején követőink száma alig haladta meg a 4.500-at.
Az évadban eljutottunk Németországba, ahol bepillantást nyerhettünk egy külföldi találkozó szervezésébe, lebonyolításába, voltunk Észtországban, ahol a harangoktatás módszereiről és lehetőségeiről egyeztettünk. Július első felében Csehországba látogatunk, ahol egy harangtábor kereteiben fejleszthetjük tudásunkat Pittsburghből (USA) érkező mentorok segítségével.
A Szironta Együttes sikeres pályázatának köszönhetően megújulhatott a szabadtéri színpadunk és a színpad előtti tér, melyhez a szükséges önerőt Besnyő Község Önkormányzata biztosította.

De nézzünk kicsit a számok mögé: A Szironta közel két évtizede dolgozik azon, hogy a harangok, csengettyűk méltó helyet foglaljanak el a hangszerek között. Embert próbáló feladat úttörőnek lenni, és nem beleülni egy meglévőbe, egy jól működő dologba. Azonban a szervezet tagjainak elköteleződése, a „nagyok” egyre növekedő elismerése és természetesen a közönség tapsa, szeretete és érdeklődése igazolja céljainkat, támogatása ösztönzi a Szirontát.

Az évadzárást követő 6 hétben összesen 30 helyszínen mutathatjuk be az új évad előfutáraként koncertünket, a legkisebb faluktól nagyvárosokig mindenhol örömmel fogadják műsorunkat. Július végén Amerikába utazunk, hogy messzire vigyük Besnyő, Magyarország és egész Kelet-Közép-Európa hírét, bízunk benne, hogy méltóképpen helytállunk. Köszönjük Besnyőnek, önkormányzatunknak, a lakóknak, támogatóinknak, hogy most már lassan húsz éve otthont adnak, befogadnak, bíztatnak.

Most pedig „idegen tollakkal ékeskedünk”, egy nézőnk osztotta meg gondolatait az évadzárónkról:

Milyen szép a világ!
Még el sem mosódtak emlékeink és élményeink az önkormányzat által szervezett sokszínű programokról a gyermek és családi napon a csodásan megújult szabadtéri közösségi terünkön, amikor újabb kulturális csemegében lehetett részünk, nekünk, Besnyőieknek.
Mosolyra hangoló kuplék, sanzonok, kabaré jelenetek hangzottak el a századelő hangulatát megidézve lelkes művészek előadásában2022. június 18-án a Faluházban az ercsi Felvonási Tünetek Színjátszó Műhely műsorában. A háromfős társulat igazi színházi élményt teremtett a nyári melegben, elfeledtetve a hétköznapok gondjait. A társulat a Szironta Együttes meghívására érkezett Besnyőre, akik erre a napra még egy meglepetés koncertet is szerveztek a ligetben, a szelfi pont előtt „Egy kis jazz” címmel. A településünk gazdáit dicsérő gondozott környezetben – amelyet ügyes kezű óvodai dolgozóink öltöztettek díszbe – először a Szironta Együttes harangjain Vittorio Monti jól ismert folklór darabja a Monti csárdás szólalt meg elámítva a közönséget. Ezután a Blue Like Jazz kvartett jazzjátéka, mint egy simogató, enyhe, üdítő fuvallat, úgy hatott a nyári hőségben. Elhangzott többek között az ismert Keresztapa, majd James Bond film ismert zenéje és végül Louis Armstrong világhírű dala a Wonderful World.
Milyen szép a világ! Milyen szép a mi kis falunk! Jó itt élni, itthon lenni! Igen, ezekkel a gondolatokkal és katartikus élménnyel gazdagodva térhettünk haza a szabadtéri koncert után, arra gondolva, hogy szép kis falunkban van négy olyan helyi fiatal, ők a Szironta Együttes tagjai, akikre nagyon büszkék lehetünk. Besnyő nevét elvitték a határainkon túlra is. Fontos számukra Besnyő kulturális élete és a zene, mely nem ismer határokat és felüdíti a lelket és ünnepet varázsol a hétköznapokba.
„Az élet nem egyszerű menetelés: próbatételek ólálkodnak körülöttünk, negatív erők, amiket le kell küzdenünk. A zene, a művészet fogódzót, hitet, szeretetet adnak a káoszban: erre a menedékre most van igazán szükség.”
Köszönjük, Szironta Együttes!
Baki Ferencné Rózsika néni