Amerikából jöttem… - A XX. Nemzetközi Harangfesztiválon járt a Szironta Együttes

Hosszú út vezetett oda, hogy elmondhatjuk, a világ legrangosabb rendezvényén képviselhettük országunkat és a kelet-közép-európai harangműfajt. Közel húsz év kitartó munkájának egyik koronájaként juthatott el a Szironta Együttes az USA-ba, ahol Nashville-ben, a Zene Városában zajlott augusztus első hetében a XX. International Handbell Symposium.
A találkozón több mint 300 harangzenész vett részt, a világ számos pontjáról, Ausztráliából, Hong-Kongból, Sao Paoloból, Brazíliából, Izlandról, Japánból és az Amerikai Egyesült Államok számos államából képviselték a hazánkban még annyira nem ismert, de Amerikában „őshonos” hangszert, a harangokat. Az egy hét alatt a nemzetközi szövetséget alkotó országok karmestereinek, zeneszerzőinek irányításával 9 zeneművet sajátítottunk el és természetesen számos előadáson, workshopon vehettünk részt. Izgalmas út volt számunkra, rengeteg új barátság született, számos zeneszerzővel egyeztethettünk személyesen, jó volt találkozni azokkal az emberekkel, akiket az internetnek köszönhetően ismerünk – most mégis valójában megismerhettünk. Persze, nagy feladatot is rótt ránk a szimpózium, hiszen először szólaltak meg magyar zenészek előadásában magyar zeneművek a „világ előtt” - élőben. A közös próbák mellett szólókoncertek keretében mutatkozhattak be az együttesek, a Szironta Weiner Leó Rókatáncát és a Monti-csárdást választotta az előadásra. Bátran mondhatjuk, hogy osztatlan sikerrel, augusztus óta Magyarország is felkerült a nemzetközi harangegyüttesek térképére. Ezzel együtt a cymbelljeink, legújabb hangszereink is bemutatkoztak – nem csak a találkozó résztvevői, de a kiállítóként jelenlévő hangszergyár képviselői előtt is. Ritka pillanat, amikor ilyen virtuóz mű szólal meg egy újdonsült hangszeren.
Az amerikai utunk költségeinek egy részét a Nemzeti Tehetség Program 2.000.000 Ft-os támogatásával biztosítottuk, ezúton is köszönjük a támogatást!
Természetesen az út élménye, a Zene Városa, a country világa, a találkozó helyszíne, résztvevői, a kiállítók, mind-mind önállóan is cikket érdemelnének, ezért úgy döntöttünk, hogy közönségtalálkozó keretében osztjuk meg amerikai élményeinket, részletekről hamarosan Facebook profilunkon keresztül adunk tájékoztatást! Jöjjön el, éljük át újra az Amerikában töltött 10 napunk élményeit!

Becsengettek!
A Szironta Együttes az elmúlt évek hagyományait követve a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat által biztosított névsor alapján idén 35 gyerek iskolakezdését tette könnyebbé tanszeradományával. Az összességében több mint 200.000 Ft értékű támogatással többek között az iskolakezdéshez szükséges füzetek, ceruzák, tollak, zsírkréta, vonalzók, körző, számológép került a rászoruló családokhoz. Igaz, az koronavírus-járvány kultúrára gyakorolt hatása, valamint a vállalati szektort hangsúlyosabban sújtó energiaár-növekedés szervezetünket is nehéz helyzetbe hozta, azonban úgy gondoltuk, hogy idén is biztosítjuk az évek óta már hagyományos segítségünket. Reméljük, hogy ezzel is könnyebbé tudtuk tenni az iskolakezdést.

Ősz és tél
Egyre hűvösebbek az esték, ez pedig óhatatlan jele, hogy itt van az ősz, rövidülnek a nappalok. A Szironta Együttes ősszel ifjúsági projektbe kezd, a Filharmónia Magyarország koncertsorozatába kapcsolódva jut el az oktatási intézményekbe. Lassan elkezdődik az év legszebb időszakába – a Szironta számára a legdolgosabb időszakába – való visszaszámlálás, igaz, még csak alig hullanak a falevelek, mégis közeledik az adventi időszak. Mivel az harangot talán joggal titulálják a karácsony hangszerének, ebben az időszakban számos koncerttel készülünk. Hogy elérjük-e a tavalyi 71-et, még kérdés, mindenesetre munkatársaink már dolgoznak az őszi-téli koncertek előkészítésén.

Kérjük Önöket, kövessék munkánkat a Szironta Együttes Facebook oldalán, honlapján, vagy akár személyesen, koncertjeinken keresztül!