Értesítés
  • The was a problem converting the source image.
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Besnyőről Elszármazottak Találkozója - 2022.10.15.

„Térj vissza oda, ahonnan jöttél: szíved hajlékába.”
Kedves meghívót kaptam szeptember végén, hogy újra lesz két év után Besnyőről elszármazottak találkozója.  Értesítettem azokat a Besnyőről elszármazott ismerőseimet, akiknek már beszéltem róla, hogy mennyire jó érzés ezen a találkozón részt venni és fontos az ember lelkének, az identitásának és vegyünk részt együtt.
 Ezen a szombati napon munkanap volt, de egy kedves volt osztálytársam el tudott velünk jönni a találkozóra. Én már pénteken este lelkesen készültem a „szeretet” sütimmel, amit a találkozóra vittem, hogy mindenkit megkínálhassak és közben pár szót válthassak azokkal is, akikre már én nem emlékezhetek, mert jóval előbb éltek Besnyőn, mint én megszülettem, vagy már később települtek ide, amikor én már elszármaztam innen.
A 14 éve megrendezésre kerülő elszármazottak találkozójára, 10 órától volt a gyülekező a faluházban.
A meghívásra 62 fő érkezett, hogy jelenlétével emelje a nap felejthetetlen emlékét és kimozduljon emberi kapcsolatainak megerősítéséért, a találkozásért. A helyi általános Iskola tánccsoportja egy kis műsorral kedveskedett a résztvevőknek, ami ráhangolt bennünket a találkozó kezdetére.
Fejes Zsuzsanna polgármester asszony köszöntőjével megkezdődött az összejövetel. Beszámolt a fejlesztésekről, felújításokról az óvodában, az iskola udvarán, a hivatal előtti téren, a falu megszépüléséről, a virágosításról,az utcák aszfaltozásáról, a lélekharang felállításáról. Lelkéből jövő szeretetteljes dicsérő szavaival köszönte meg azoknak a munkáját, akik tesznek a község megújulásáért és megszépüléséért. Beszámolóját kivetítőn lévő képekkel erősítette meg. Hálásak vagyunk neki, hogy Besnyőt, csodálatos 21. századi településsé formálta az itt élő emberek bevonásával.
Baki Ferencné, aki sok szeretettel várt bennünket és idejét, fáradságát nem kímélve szervezte meg ezt a felejthetetlen napot, beszámolt  Besnyő község kulturális életéről és a rendezvényekről láthattunk képeket prezentációban. Amikor én általános iskolás voltam, akkor került ő ide fiatalon a településre tanárként. Közösségteremtő személyiségét, pedagógus munkáját olyan tudatosan építette fel az évek alatt, hogy kiemelkedő tevékenységét az egész falu közösségére és az innen elszármazottak összefogására is példaértékű energiával használja.
 Rózsika köszöntötte a 90 éven felüli Adél nénit, aki itt kezdte pedagógus pályafutását Besnyőn 1953-ban, és minden találkozóra eljön, hogy itt töltődjön az emlékeiből. Ismét találkozhatott egykori elsős tanítványával, Jakab Istvánné Rózsikával.  Én is itt találkozhattam a 92 éves Erzsike nénivel, akit óvodás koromban ismerhettem meg és még eljött a találkozóra.
A beszámolók után, egy ligeti sétára indult a csapat és koszorút helyeztünk el és gyertyákat gyújtottunk a Hősök emlékművénél, emlékezve a hőseinkre, halottainkra, akik életüket áldozták értünk a mi jövőnkért.
Voltak, akik meglátogatták a helytörténeti gyűjteményt Szuszán Jánosné Jolika vezetésével.
Vendéglátók és vendégek, elfogyasztottunk együtt egy nagyon finom ebédet, amit Benyovszky Zsolt vállalkozó és felesége készített el nekünk. Köszönet neki a munkájáért. Kovácsné Ágika elkészítette számunka a csodálatosan finom kávét ebéd után, hogy frissek maradjunk a beszélgetéshez. Köszönet az ő munkájáért is, amit értünk tett ezen a napon.
Tizennégy óra körül elkezdődhetett a beszélgetés, a csoportképkészítés, a fényképek nézegetése az elmúlt találkozókról, ami a jelenlévők számára az emlékek felidézését, a feltöltődést, a rácsodálkozást jelentette.
Számomra egy élményekkel, emlékekkel teli csodálatos nap volt. Reménykedem, hogy jövőre sokkal többen leszünk a Besnyőről elszármazottak találkozóján. Mindenki hozzon egy-egy embert magával, és akik ott voltunk, meséljük el azoknak, akik félnek kimozdulni a komfortzónájukból, hogy van egy hely, ahol az identitás tudatunk megerősödhet, mert az emlékeink ide kötnek bennünket, ez pedig a csodálatosan megújult Besnyő, ahonnan elszármaztunk.

Szeretettel:
Jobbágy Miklósné
Vizi Erzsébet

 {gallery}foto/2022elszarmazottak{/gallery}