Országos Könyvtári Napok a besnyői könyvtárban

„Nagyon figyelj, mert a világot teszed is azzá, aminek látod.”
(Fodor Ákos)

Ebben az évben már tizenhetedik alkalommal került sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával.
Az idei év jelmondata: Esély, egyenlőség, könyvtár.
A projekt témakörei:
• Esély az információhoz – 70 évesek a megyei könyvtárak
• Esély az emberi méltósághoz
• A múlt ismerete a jövő esélye
• A gyerekek és fiatalok esélyei, jogai
• Esély az egészséges élethez
• A családok esélyei
• Az állatok esélyei
A besnyői könyvtár is csatlakozott a programokhoz a helyi adottságoknak megfelelően, megszólítva a legfiatalabb korosztályokat:
Vár a könyvtár
Csatlakozzatok az Országos Könyvtári Napok programjaihoz!

2022. október 8-án a nyolcadik osztályosokkal esélyeinket latolgattuk az információhoz „Könyvtár, avagy csak okos kütyü” címmel.  Nagyon nehéz körülmények között – háborús környezetben, energiaválsággal küzdve, lopakodó vírushelyzetben élünk, élnek gyermekeink. A témához hozzászóló tanulók nagyon érzik, illetve látják ezt, és felismerik: szükségük van egy biztos pontra, amely mindenkinek egyforma esélyeket nyújt, legyen ez digitális forrásból vagy éppen a könyvtárból.
Az állatok esélyei témakörben több foglalkozást is tartottunk.2022. október 3-án „Mondd, szereted az állatokat?” - címmel rendhagyó könyvtári órán ismerkedtek a 3. osztályosok az állatvilágról szóló könyvekkel, mondták el élményeiket a témával kapcsolatosan.
 2022. október 4-én, az állatok világnapján egy 5. osztályos tanuló által készített prezentáció „Nálatok laknak-e állatok” – címmel indította el a könyvtári foglalkozást, mesélést a házi kedvencekről és a velük való bánásmódról.
 Ezt követően „Költők, versek, állatok „– címmel illusztrációkat készítettek az ügyes kezű napközis tanulók. Igazi kis mesterművek születtek a versek hallgatása közben.
2022. október 5-én a gyerekek és fiatalok esélyeit latolgattuk „Az egészség az igazi jólét” – címmel a 4. osztályosok körében, a régről ismert Makk Marci tanácsait megismerve. Jó volt hallani, hogy mennyire otthon vannak a témában, ismerik az egészségmegőrzés legfontosabb szabályait, és annak fontosságát.
 A múlt ismerete, a jövő esélyei témakörben szokatlan foglalkozást terveztem „Hol volt, hol nem volt” – címmel. Benedek Elek Nagyapóka és nagyanyóka meséje után a családfakutatás világába igyekeztem bevezetni a gyermekeket. Bizony nekünk, felnőtteknek is, nehéz felmenőinkről tájékozódni, nemhogy kisgyermekkorban, így végül mégis a témánál maradva, csodálatos családrajzokat készítve folytatták a résztvevők a könyvtári foglalkozást.
Köszönöm az iskola pedagógusainak támogatását a programok megvalósításában, a résztvevő gyermekek érdeklődését, részvételét.
Szeretettel várom az olvasni szeretőket, a rejtvényfejtőket, az alkotni vágyókat, a mesét, verset szeretőket, gyermekeket, felnőtteket egyaránt.

A könyvtárban lenni jó:…
(Umberto Eco)

Találkozzunk a könyvtárban!

Baki Ferencné /Rózsika néni
Könyvtáros

Könyvtári Információs és Közösségi Hely
Besnyő