Iskolánk hírei: 2022. szeptember-október

Iskolánkban az egyik fő gondolatunk, hogy jól dolgozni, jó hangulatban lehet. Ezért igyekszünk számtalan tanórán kívüli programot tervezni, szervezni, megpályázni tanulóinknak.
Szeptember hónap elején megszerveztük a Sulizsák programot, amelynek keretén összesen 917 kg használt ruhát gyűjtött. Köszönjük a szülők támogató segítségét!
A KEHOP-2.1.7-19-2019-00009 számú, Vízbázisvédelem és tudatos vízfelhasználás a klímaváltozás korában nevű projekt keretében a DRV Zrt. zamárdi telephelyén vehetett részt egy egész napos programon a 4. és 8. osztály. Elsőként a Töreki Tanösvényt járták be a gyerekek, majd egy nagyon hasznos előadáson vehettek részt, melyet egy kvíz kitöltése követett. Ezután közel két órán át játszhattak a Vizek Háza Élményparkban. Kicsit fáradtan, de annál több élménnyel és ajándékkal tértek haza tanulóink.
A Besnyői Önkormányzat fantasztikus „Madárijesztő fesztivált” szervezett, amelynek programjait a 2. és 4. osztályosok népi táncok előadásával színesítették. Köszönet a felkészítő és segítő tanító néniknek!
A Zene Világnapja alkalmából kis koncertet adtunk először az ovisoknak, majd az alsó tagozatosoknak. A 4. osztályosok népdalokkal és furulyával léptek fel, Debreceni Zalán pedig citerán játszott (felkészítője Nagy Vivien). A csengettyűsök Czumft Krisztina vezényletével nemcsak csengettyűztek, hanem egy új hangszert, a nyeles tubafont is megszólaltatták.

Október 3-án népdaléneklési versenyen vettek részt az alsó tagozatosok. Örömünkre nagyon sok kis diák benevezett a megmérettetésre. Köszönjük a zsűritagok: Mátyási Sándorné, Éva néni és Gönczölné Rákász Zsuzsanna munkáját.
Díjazottak:
1.o.
1.helyezett Simon Letícia
2.helyezett Bozsó Csenge és Kummer Áron
3.helyezett Kun Martin és Szikszai Edmond
2.o.
1.helyezett Erdős Adél
2.helyezett Kun Norina
3.helyezett Bachmann Léna
3.o.
1.helyezett Földi Mihály
2.helyezett Kun Krisztián
3.helyezett Halász Lilla
4.o.
1.helyezett Németh Csenge
2.helyezett Kiss Vince és Debreceni Zalán
3.helyezett Kocsis Ádám
Gratulálunk nekik és a többi résztvevőnek is!

Az alsó tagozatosok részt vettek a Magyarra Hangolva által meghirdetett Nagy Népmese Kihíváson. Ennek keretében szeptember 27. és 30. között minden nap 1-1 magyar népmesét hallgathattak meg a gyerekek, ezen a héten pedig a mesékhez tartozó kvízt is kitölthetnek. A 2.osztályosok lelkesen kézműveskedtek, dramatizáltak a népmesékhez kapcsolódóan.

Iskolánk idén újra csatlakozott az Európai Diáksport Napjához, viszont a kedvezőtlen, esős időjárás miatt október 7-én tudtuk csak az eseményt megtartani. Reggel zenés bemelegítés után iskolánk minden diákja két iskolakör lefutásával teljesítette a 2022 m futást. Az útvonal biztosításában a kollégák segítettek. A futás után közös teázás, tízórai következett, majd osztályonként kivonultunk a település sportpályájára. Itt 8 állomáson vártuk a gyerekeket játékos, mozgásos feladatokkal. Az állomások között az osztályok forgószínpad-szerűen haladtak, 8x15, azaz 120 percet mozogtak.
Az állomásokon különböző tevékenységek folytak: kooperatív ernyős feladatok, karikaátadó verseny, balance bot páros munkában, "krumpliültetés", hálólabda, célra rúgás, mocsárjárás, kosárra dobás - korcsoport szerint eltérő magasságú gyűrűre.
A napot a szülők által főzött paprikás krumpli elfogyasztása zárta. Mind gyerek, mind felnőtt kellemesen elfáradt. Jövőre újra csatlakozunk!

A 2. osztályosok néptánccal örvendeztették meg a „Besnyőről elszármazottak” találkozóján résztvevőket. Nagyon ügyesek és lelkesek voltak itt is.
Továbbtanulás és pályaválasztás előtt állnak nyolcadikos tanulóink. Nekik szerettünk volna segíteni egy pályaorientációs program megszervezésével, melynek köszönhetően, reméljük, hogy könnyebben tudnak tájékozódni és döntést hozni továbbtanulásukat illetően.

Október közepén felavattuk kis elsőseinket egy „Csibeavató” ünnepség keretében. Különböző játékos feladatok, sok móka, játék, kézműveskedés és eszem-iszom várta őket. Mindenben az ötödikesek voltak segítségükre, akiknek ezúton is szeretnék köszönetet mondani. Mindenki nagyon jól érezte magát. Másnap reggel, az iskola valamennyi tanulója és dolgozója előtt elmondták esküjüket és megkapták oklevelüket.
Október 6.-án osztályszinten emlékeztünk meg az Aradi vértanukról, majd kitűzőket helyeztünk el  településünk emlékművénél.

Nyolcadik osztályos tanulóink, Rózsika néni és Balázs bácsi segítségével fantasztikus műsorral készültek az október 23.-i Nemzeti Ünnepünkre, amelyet film formájában örökítettek meg. A filmet minden osztály megtekintett, majd iskolai szinten kivonultunk az emlékműhöz koszorúzni a polgármester asszonnyal, a Szironta Egyesület és a Nyugdíjas Egyesület képviselőivel.

Iskolánk diákjai idén, két év szünet után részt vettek a diákolimpia, körzeti kispályás labdarúgó verseny őszi selejtező fordulóján Iváncsán. Nagyon eredményes játékkal ,az első helyről várják a tavaszi fordulót.
Eredmények:
Iváncsa-Besnyő                0-1     3p
Besnyő- Rácalmás            4-2     3p
Pusztaszabolcs-Besnyő     1-2     3p
Adony- Besnyő                1-0      0p

Résztvevő diákok: Bula Ádám, Gábor Benjámin, Halász Bendegúz, Kroó Áron, Patatics Bence, Puskás Márk, Szigeti Roland. Gratulálunk a fantasztikus eredményhez!  

Október 26-án, hagyományainkhoz híven, megszerveztük az őszi papírgyűjtést. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárult a sikerességéhez!
A következő hónapokban sem fogunk unatkozni, már tervezzük és szervezzük a folytatást!

Garaguly Krisztina
 intézményvezető