Óvodai életünkből

Novemberben a Márton nap megünneplésével kezdődött programjaink sora. Hosszú előkészület előzte meg ezt a jeles napot. Az Eleven Társulattal egy jó hangulatú mulatságon roptuk a táncot. Libás játékokkal, kézműves tevékenységekkel, dalokkal, mondókákkal, Szent Márton történetének a megismerésével hangolódtunk az ünnepre. Márton napján, sötétedés után gyülekeztünk óvodásaink családjaival az intézmény udvarán, majd meggyújtottuk lámpásainkat, s a kis fények, zeneszó kíséretében sétáltunk el a Polgármesteri Hivatalhoz. Kis műsor után zsíros kenyér és finom tea, sütemény várta a szülőket és a gyerekeket. Polgármester asszony szeretettel várt minket, finomságokkal ajándékozta meg a felvonuláson résztvevő gyerekeket. Ez az ünnep nem csak arra jó, hogy a gyerekek személyiségét formáljuk az adni tudás és az önzetlen szeretet irányába, hanem arra is megfelelő alkalom, hogy összehozza egy délutánra szinte a teljes óvodai közösséget.
Az adventi hetek, a karácsonyvárás egyik legjelentősebb ünnepi időszakunk az év során. Elmélyülünk, gyertyát gyújtunk, egy kicsivel többet foglalkozunk a szeretettel, a családdal, az otthon melegével. Az óvodában megalapozzuk az ünnep hangulatát. A mi feladatunk, hogy változatos tevékenységek felkínálásával, titkokkal és meglepetésekkel fűszerezve tegyük örömtelivé a várakozás idejét. A szülők és a dolgozók szívet melengető, varázslatos ünnepi díszítése csodavilágot varázsolt az intézménybe. Adventi naptárral visszaszámoljuk a napokat, közös énekléssel, kedves karácsonyi mesékkel, történetekkel bűvöljük el a gyerekek képzeletvilágát.
Nagy öröm az óvodában a mikulásvárás, az ezzel járó készülődés. Az ünnepi díszbe öltöztetett oviban a gyerekek nagy izgalommal, csillogó szemekkel várták azt a napot, amikor a tanult verseket mondogatva, ének- és zeneszóval hívogattuk a Mikulást. A finomságokkal teli csomagot, amit a „jó öreg” hagyott a csoportokban, minden kisgyerek örömmel vitte haza.
Óvodánk Szülői Szervezete jótékonysági vásárokkal, sok munkával segíti csoportjaink, óvodánk életét. Hálásak vagyunk nekik!
Karácsony alkalmából az óvoda dolgozói nevében szívből azt kívánom mindenkinek, hogy a szeretet, a békesség és az öröm tegye széppé az ünnepet!

Karácsonyi kívánságom
(részlet)

„Amikor kigyúlnak a karácsonyi fények,
együtt kell dobbanni az emberek szívének.
Szóljon idén arról minden mese, ének:
– varázslata van a szív szeretetének.
Nyisd hát meg szívedet, öleld a világot,
minden ember legyen örömmel megáldott…”
(Aranyosi Ervin)