Farsang az Óvodában

„Gyertek, busók, maskarások,
fújjunk dudát, járjunk táncot!
Uralkodott itt eleget,
búcsúztassuk el a telet!”

Különösen várt esemény a gyermekek életében a vidám télbúcsúztató időszak, mely vízkereszttől hamvazószerdáig tart.
A csoportok már hetekkel ezelőtt elkezdtek ráhangolódni a várt napra. A heti tevékenységek mind a farsang témáját ölelték fel és a farsangot megelőző előkészületekben is mindenki részt vett. Közösen barkácsoltunk dekorációt, majd azzal díszítettük a csoportszobát, faliújságot. A gyerekek változatos technikákkal ismerkedtek, sok szép álarcot, bohócot készítettek. Beszélgettünk a farsangi népszokásokról, hagyományokról, a télűző ünnepről. Több héten keresztül készültünk énekekkel, versekkel, a hangoskodás, a mulatozás, a télűzés fontos mozzanatai sok új élménnyel gazdagították mindennapjainkat.
Február 15-én mozgalmasan, változatos tevékenységekkel telt a farsangi mulatság az intézményünkben. Vicces táncos vetélkedőkkel, jelmezekkel, táncmulatsággal és finom fánkkal farsangoltunk a gyerekek nagy örömére. Az ötletes jelmezek igazán mesés világba repítették viselőiket ezen a szép farsangi délelőttön, amely a gyermeknek biztosan emlékezetes marad.
Február 17-én Így tedd rá! táncházat tartottunk óvodásainknak. Ez a program a népi játékok „vissza tanításával” és terjesztésével szeretné segíteni a gyermekek fejlődését és harmonikus életének kialakítását. A jó hangulatú foglalkozáson játékos formában, a hagyományos népi játékok segítségével került sor a gyermekek mozgáskészségének fejlesztésére, miközben észrevétlenül sajátították el a magyar néptánc alapjait.

Gönczölné Rákász Zsuzsanna