Szironta hírek

Mozgalmas és sikeres év a nemzetközi kapcsolatépítés jegyében!

Két turné, 90 koncert, 12 ezer kilométer csaknem 1000 óra próba, utazás, koncertezés, nemzetközi kapcsolatépítés, külföldi koncertek, több mint 16 ezer néző koncertjeinken több százezres elérés közösségi oldalainkon új CD-lemez, két videoklip, karácsonyi online koncert és még sorolhatnánk. Ha csak a számokat nézzük igazán büszkék lehetünk arra, hogy egyre többen ismerik meg a harang műfajt már nem csak Magyarországon, hanem külföldön is.
2022-ben ugyanis intenzív nemzetközi kapcsolatépítésbe kezdtünk, ennek köszönhetően tavasszal eljutottunk Tallinba, Észtország és Európa legnagyobb harangiskolájába, koncerteztünk Németországban a közép-németországi harangegyüttesek találkozóján, ahol számos német harangegyüttessel is megismerkedhettünk, ellátogattunk és jó barátságot kötöttünk Csehország egyetlen harangegyüttesével, amelynek nyári táborában is fejleszthettük tudásunkat, és képviseltük Magyarországot a XX. Handbell Symposiumon az Egyesült Államokban, Nashville-ben, a harangzenészek legnagyobb rendezvényén, ahol a világ minden tájáról érkeztek muzsikusok Japántól Amerikáig, Brazíliától Izlandig, és Ausztráliától Nagy-Britanniáig. Amerikai utunk során ismerkedtünk meg David Harris-szel, a világ legjobb harangegyüttesének alapító-karmesterével és művészeti vezetőjével, aki szeptemberben Besnyőre is ellátogatott, hogy megnézze, hogyan dolgoznak a magyar „harangnagykövetek” – ahogyan ő fogalmazott – hiszen Amerikában mi csak „a magyarok” voltunk. Egy több évtizedes tradíciókkal rendelkező országban ugyanis igazán különlegesnek számít, egy-egy európai együttes képviselete, mi pedig két virtuóz darabbal. Vittorio Monti Csárdásával és Weiner Leó Rókatáncával is bemutatkozhattunk az amerikai közönségnek. Idén is visszavárnak bennünket, így dolgozunk rajta, hogy eleget tehessünk a meghívásoknak! A szimpóziumnak köszönhetően a világ számos tájáról ismerkedhettünk meg harangegyüttesekkel, ennek köszönhetően készülünk idén Kolumbiába, Izlandra, 2024-ben pedig a Japánban rendezendő nemzetközi szimpóziumra, de Észtország és Németország is szerepel az idei tervek között, így a 2023-as év is rendkívül mozgalmasnak ígérkezik.
Az ősz folyamán kezdtünk dolgozni a gödöllői Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola csengettyűseivel, a Bim Bam Boys-szal, akikkel együtt harangoztunk a Budafoki Dohnányi Zenekar hagyományos karácsonyi koncertshowján decemberben ezúttal nem az Arénában, hanem az MVM Dome-ban. A fiatalokkal pedig folytatjuk a munkát és néhányan csatlakoznak is hozzánk koncertjeinken a jövőben.
Ebben az évben is folytatjuk a nemzetközi kapcsolatépítést, az utánpótlás-nevelést és visszük minél messzebbre Magyarország, és a harangzene hírét, hogy minél többen megismerjék a Szironta nevét és vele a harangműfajt.