Óvodai életünkből

Novemberben megemlékeztünk a Márton-napról óvodánkban. Mártonra, a jószívű lovaskatonára emlékezünk ilyenkor, ezért ünnepeljük a Márton napot a fény, a melegség és az egymás iránti szeretet jegyében. A hagyomány szerint ekkorra a termésnek a kamrákban, a bornak a pincében kell lennie, a hízott libákat le kell vágni. Óvodánkban egy egész hetet szenteltünk a Márton napi hagyományok megismerésének. A sok libás játék, mondóka, dal és mese mellett a gyermekek elkészítették a lámpásaikat, mellyel lámpás felvonulásra indultunk óvodásainkkal és családjaikkal. A napot mulatozással és lakomázással zártuk le. Tartalmas, szép hetet zártunk, mely hozzájárult a gyermekeink érzelmi világának, hagyományokhoz való szorosabb kapcsolatának formálódásához.
Óvodánk adventi ünnepi díszítése megalapozta a meghitt hangulatot, a várakozás örömét.
A mikulásvárás idén is nagy izgalommal telt. Nagyon várták a gyerekek a jóságos öreget, remélték, hogy mindenki kap ajándékot. Óvodánkban hosszabb készülődés előzte meg a Mikulás érkezését, minden csoportban készültek az ötletes, szebbnél szebb alkotások, dekorációk. Dalaink, verseink is ehhez az alkalomhoz kötődtek, így vidáman teltek napjaink, ráhangolódtunk az ünnepre. December 6-án meglátogatott minket a Mikulás és a szarvasa. Szaloncukrot és csomagot kapott minden kisgyermek, amit nagy örömmel fogadtak, kíváncsian bontogattak. Az ünnepi hangulatot fokozta a Léghajó Meseszínház interaktív, vidám, zenés műsora.
Ahogy közeledik az ünnep, úgy öltöztetjük egyre szebb, díszesebb ruhába a lelkünket is. Az érzelmi nevelésre helyezzük a fő hangsúlyt, hiszen a készülődés, a ráhangolódás, az ünnepi várakozás pillanatai a gyermekek érzelmeit érintik meg elsősorban. A készülődés meghitt pillanatai mellett szorgos tevékenység is folyik a csoportokban. Készülnek a karácsonyfadíszek, a kedves ajándékok, mellette szólnak a karácsonyi dalok, versek, mesék.
Ezúton szeretném megköszönni az óvoda Szülői Szervezetének és a segítő szülőknek, hogy munkájukkal szebbé teszik ünnepeinket, intézményünket, jótékonysági rendezvények bevételeivel színesítik óvodásaink életét!

Az óvodai dolgozói nevében kívánom, hogy minden családban a karácsony ünnepe a boldogságról, a kedves emlékekről, örömteli meglepetésekről, meghitt pillanatokról szóljon!
Gönczölné Rákász Zsuzsanna

Téli varázslat
(Mentovics Éva)
Hófehér csendben
hópihe lebben,
halk suhanással
angyal száll,

hócsillámfátyol
rezdül a fákon,
ballag az ünnep,
halkan jár.

Angyali fénnyel,
hittel, reménnyel
csordultig tölt majd
sok lelket.

Téli varázslat;
boldogság árad,
a szívek örömmel
megtelnek.