Óvodai életünkből

„Ép testben ép lélek” - Vigyázzunk egészségünkre!
Az óvodai nevelés kiemelt céljai közé tartozik az egészséges életmódra nevelés. E célokat figyelembe véve valósítottuk meg több napos projektünket óvodánkban. A projekt célja az egészséges táplálkozás megismerése és a gyerekek mozgásfejlesztése volt. Minden évben tavasszal tartjuk ezeket a napokat, mindig újabb ötletekkel bővítjük óvodásaink ismereteit. Az idei évben a kenyérre kenhető krémek és zöldségekből, gyümölcsökből készült italok kóstolása volt. A gyerekek találós kérdésekre válaszolva ismerték fel a számukra felkínált élelmiszereket. A Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. hozzájárulásaként kőrözöttet, krémtúrót, Benyovszki Zsolt családjától cukkiniből, csicseriborsóból, vörösbabból készült krémeket kaptunk. A gyerekeknek a gyümölcs alapú turmixok jobban ízlettek, mint a zöldség alapú ivólevek. A projekt másnapján a csoportok – bemelegítés után -, váltó és sorversenyeken mérték össze ügyességüket. A legkisebbektől a legnagyobbakig, mindenki élvezte a játékos feladatokat. Az új ismeretek által a gyerekek jobban figyelnek arra, hogy táplálkozásuk minél egészségesebb legyen és a jó időben többet mozogjanak, szaladgáljanak a szabadban.
Március 12-én volt a napja, hogy az általános iskola 4. osztálya Gergely-járásra indult óvodánkba. A népszokást felelevenítve az iskolások versekkel, rigmusokkal, Gergely napi dalokkal hívogatták-toboroztákiskolába a nagycsoportos gyerekeket. Közben adományokat kértek hagyomány szerint a „tanító és az iskola számára”.
Nemzeti ünnepünkről, március 15-ről is megemlékeztünk minden gyermek bevonásával, tevékeny közreműködésével. Játékosan felelevenítettük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc korát – a legnemesebb érzéseket erősítve bennük: mint a hazaszeretet, az összefogás öröme, az együttérzés, a bátorság, a segítőkészség. Megemlékeztünk azokról a hős katonákról, a szabadságharcunk segítőiről, akik nagyon régen éltek, és akik harcoltak a magyarokat bántó ellenséggel, az idegen katonasággal szemben.
Április 8-án vidám, játékos, zenés tavaszköszöntő húsvéti játékot és táncos bált tartottunk az Áldás Együttesel. Óvodásaink ügyesen, élvezettel énekeltek, táncoltak. A műsor végén egymásba kapaszkodva, tekeredve vonatoztunk.
Húsvét előtt a meséltünk a gyerekeknek az ünnephez kapcsolódó néphagyományokról, népszokásokról,közben szorgosan dolgoztak a kis kezek. Miközben készültek a húsvéti díszek, a papír nyuszik, a festett, díszített tojások, észrevétlen megtanultuk a locsolóverset, nyuszis mondókát, éneket. A húsvét előtti utolsó óvodai napon készültek a fiúk „szagos vízzel”,majd meglocsolták óvodánk „kis virágait”, a lányokat. A kislányok ezután csokitojással kínálták a fiúkat,majd az udvaron megkerestük a nyuszi által a fűben eldugdosott ajándékokat.
Jeles napok a környezeti nevelésben a víz világnapja és a Föld napja. Tevékeny tapasztalatszerzéssel, a saját élményű tanulást támogatómódszerekkel fejlesztjük a környezeti kompetenciákat, melyek hatással vannak akörnyezettudatos magatartás kialakulására. Mit tehet az óvoda a Föld védelme érdekében? Indíttatást adunk a kicsiknek, hogy Földünk jövőjéért felelősséget érzőfelnőtté válhassanak, akik mindennapjaikban a tőlük telhető legtöbbet teszik környezetükvédelméért. A környezettudatos értékeknek az életkornak megfelelőközvetítésével, pozitív cselekvésminták megalapozásával törekszünk céljaink elérésére.
„Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó.
Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok.
Tanulj meg örvendeni nekik!
Igyekezz többet törődni azzal, ami még a világ szépségeiből
csodálatosképpen megmaradt .”
Wass Albert