Iskolai hírek - Csendesebb napok, hetek

Szeptember 1-jén elindult a 2020-21-es tanév. Nem kis izgalom lengte körül a tanévkezdést, mert a COVID 19 járvány itt maradt velünk, sőt elérte a 2. hullám is hazánkat. Több szempontból számos kérdést vetett fel a kialakult helyzet:
- Normál tanrendben tudjuk-e indítani nevelő-oktató munkánkat?
- Be lehet-e tartani a szigorú előírásokat, melyek a védekezést hivatottak szolgálni?
- Mi lesz, ha ismét online oktatásra kell átállni? A szülők jelentős többsége hogyan fogja megoldani a gyermekek felügyeletét?
- Hogy tudjuk behozni a lemaradást? Már most látszik, hogy van mit pótolni.
Minden oldalról az volt a cél, hogy folyamatosan működjön az iskola. Ehhez a szülők is nagyban hozzájárultak, hisz ők is betartották a szabályokat, megértve, hogy közös az érdekünk.
Egyöntetű tapasztalatunk volt, hogy a március közepétől kimaradt személyes találkozás, a más napirend nagyon megnehezítette a „rendes kerékvágásba” való visszatérést. A járvány számos negatív hatását érezzük: tartalmas, színes közösségi rendezvények nem lehetnek, a napi érintkezések módja is szigorodott, s bizony a családok is nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Bizakodóak vagyunk, hogy a munkarendünket nem kell megváltoztatni, s ha nem is úgy, mint régen, de együtt vagyunk.

A tanév eleji induló létszámunk: 118 fő. Nagy szeretettel fogadtuk első osztályos tanulóinkat, akik hamar beilleszkedtek az iskolai életbe. Két új kolléganőt vettünk fel: Kárász Andrea tanítónőt, aki az első osztály tanítója, s párja a napköziben Czimbalmos Ildikó.
A tanévkezdésre 10 hátrányos helyzetű tanuló kapott tanévindító csomagot a tankerülettől. Ugyanakkor a Sziront’ Art Közhasznú Egyesület is megtartotta azt a hagyományt, mellyel segíti a rászoruló gyerekek tanévkezdését egy induló tanszercsomaggal. Köszönjük!

Mivel nagy rendezvények nem lehetnek, így más módon próbálunk a napi oktató munka mellett egy kis színt vinni a mindennapokba. Csatlakoztunk az Európai Diáksport Naphoz, de osztálykeretben, a szabad levegőn oldottuk meg a mozgásos feladatokat. Szintén osztálykeretben kezdtük el gyűjteni a gesztenyét, hisz az idei évben a papírgyűjtés is elmaradt. Tavasszal visszatérünk rá, de az már biztos, hogy csak átkötözött papírt vesznek át.

A gesztenye szedését nagyon élvezték a gyerekek. Ilyet még nem csináltunk, s bizony nagyon kedvező tapasztalatot szereztünk: az összeszedett gesztenye mennyisége 812 kg lett, s Komáromi Gábor segítségével el is jutott a felvásárlás helyére. Így 57450 Ft-ot kaptunk. Hálás köszönet a szülőnek, a gyerekek pedig szívesen szedték a gesztenyét.

A Népmese Világnapján az idén ajándékkal kedveskedtünk az óvodásoknak, hisz így volt biztonságos. Osztályfőnöki óra keretében történt a megemlékezés a 13 aradi vértanúról, akiket 1849. október 6-án Aradon, gróf Batthyány Lajos felelős miniszterelnököt pedig Pesten végezték ki.
 
Segítséget kértünk a szülőktől egy porszívó beszerzésére, mert gyakrabban kell a portalanítást elvégezni, figyelve arra, hogy a levegő tiszta legyen. Köszönjük!

Október elsejétől mi is bevezettük a lázmérést, s az ügyeletes gyerekek nagyon felelősségteljesen végzik a munkájukat, hisz kézfertőtlenítés nélkül senki sem léphet be az intézménybe. Az önkormányzat most sem hagyta magára az iskolát. Elsőként szereztek be kézfertőtlenítőt és lázmérőt, ezzel is segítve a biztonságot az intézményben. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a továbbiakban is normál tanrendben oktassunk, hisz ez mindannyiunk érdeke.

Köszönjük a szülők támogatását és megértését!

Mátyási Sándorné